28.9.14

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, mille õhtupoolikusse tõi teretulnud vahelduse üks õige haruldane sündmus, nimelt venna ja vennatütre saabumine linna. See seondus ühtlasi ema külastamisega, mis tähendas taas üht kopsakat kõhutäit - mis formaalselt oli vist jätkuvalt pühendatud mu sünnipäevale, millele osutas ka see, et nii vend kui vennatütar, emast kõnelemata, pidasid vajalikuks mind eelnevalt hellalt emmata ja õnne soovida ja muid rituaalseid tegevusi sooritada - ning pärastist mõnusat ajaveetmist, kuidas öelda, pereringis.


Loetud: Tuna 3/2014
Vaadatud: Eesti jalgpalli Premium liiga: Flora - Nõmme Kalju (ETV)

26.9.14

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse jäi ka kahe tööalase kokkuleppe sõlmimine. Üks neist tulevase raamatutõlke peale, teine, nojah, ühe äärmiselt vastutusrikka teksti tõlkimise peale, mille ees (õigemini hilisemate reaktsioonide ees) ma juba ette värisen, aga siiski andsin auahnelt nõusoleku sellega tegelda. (Ja targu jätan siin praegu mainimata, mis see on.)

Loetud: Tuna 3/2014
Vaadatud: Kättemaksukontor (TV3), Sünge juhtum (ETV2)

25.9.14

Kolmabased mõtted

Tavalise tööpäeva kõrval jätkus mõneti ka sünnipäevameeleolu, mis väljendus ema külastamises, kel oli kange soov pakkuda mulle igasugust head ja paremat ning anda ühtlasi üle mitmed sünnipäevakingid. Toit, nii soolane kui ka magusapoolne, oli mõistagi sama hea nagu ema juures ikka ning sai ka pisut vaimutoitu ristsõnavihikute kujul. Rääkimata muidugi kingitustest, millest võib tavaliste, (sünnipäeva)lastele ikka jagatavate šokolaadi ja sokkide kõrval ära märkida mõned raamatud, kõik sellised vajalikud ja huvitavad:




Loetud: Tuna 3/2014
Vaadatud: Haven (Universal Channel), Pilvede all (Kanal2)

24.9.14

Teisibased mõtted

Selline pooltööpäevake, mille mitte kõige suurema panuse taga seisis peamiselt kaks asjaolu: esiteks lakkamatu võitlus aina laekuvate õnnesoovidega kättejõudnud sünnipäeva ja sügise puhul ja teiseks õhtupoolikune väljaskäik sihiga külastada üht tuttavat, kes oli arvamusel, et kui ta juba korra toitu valmistab ja eriti veel midagi (see tähendab maitsvat kooki) äsja hangitud retsepti alusel, siis peab ta seda ka kellegagi jagada saama. Mõlemad segavad tegurid olid tegelikult muidugi päris positiivsed ja meelitavad, täites vastavalt mõnu ja naudinguga ühelt poolt hinge ja vaimu, teiselt poolt aga vatsa ja vaimu.

Loetud: Tuna 3/2014
Vaadatud: mitte muhvigi

23.9.14

Esmabased mõtted

Kui jätta välja ühe, suhteliselt lühikese artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks, siis tavaline esmaspäev, see tähendab tarkvara tõlkimisele pühendatud päev. Pisut kaaludes otsustasin siiski jääda ikka sellesama KDE stabiilse haru korrastamise juurde. Sinna oli vahepeal natuke uut materjali juurde tekkinud (mõned extrageari asjad ikka sinna tilguvad, isegi kui nõnda-ütelda KDE põhiosa on valdavalt külmutatud ja kogu ind ja jõud läheb rohkem asjade, see tähendab rakenduste portimise peale nõndanimetatud KDE5 raamistikku), aga valdav osa rammust kulutasin siiski KMyMoney käsiraamatule. Njah, eks ta üks suur lahmakas ole ja omajagu keeruline ka - ikkagi rahaasjad, millest ma ju midagi ei tea ... -, aga natuke edasi sai teist ikka tehtud ja midagi otse ületamatut seal enam ei tundu ka olevat pärast seda, kui ma kunagi rakenduse tõlkimise tarbeks enda pea igasuguse hingematvalt raske finantstarkusega üle külvasin.


Loetud: Tuna 3/2014
Vaadatud: Riiginõunik (ETV2), Välisilm (ETV), Saudi Araabia salakevad (ETV)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru
KDE arendusharu

22.9.14

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millest haukas oma tüki traditsiooniline ema külastamine. Mis tähendas, nagu ikka, üht kopsakat kõhutäit ja sellele järgnevat mõnusat peatäit, viimast mõistagi ikka ristsõnavihikute kujul. Täna oli ent kõhutäie osa mõnevõrra eriline seoses mu peatselt läheneva tähtpäevaga, mille puhuks ema oli valmistanud ja hankinud kõikmõeldavaid hõrgutisi. Nojah, et soolase toidu osa oli esimene ja see täitis juba kõhu vaat et triiki, siis jäi muidugi nende mitte nii soolaste, et mitte öelda täitsa magusate hõrgutiste osakaal ema juures vähemaks, aga eks saab neid siis kodus see-eest rohkem nautida.

Hõrgutiste kõrval jagus aga juba ruumi ka esimestele kingitustele, mille seast eriliselt rõõmustas su silma ja südant üks väga armas öökulli, selle mu lemmikolevuse (peale iseenda, loomulikult :-) ) kujuke. Või õigemini päris suur kuju, ikka muljetavaldav kohe. Mille kinnituseks olgu ka siia pilt pandud.


Teel koju astusin aga läbi ka elukohajärgse suurema universaalmagasini juurest, mille välisseina kõrvale on teatavasti asetatud postipakikapid, kus mind ootas ees üks raamatu, mis olgu ka siin ära mainitud:



Loetud: Diplomaatia 9/2014
Vaadatud: Ajavaod. Ärimehed: Lille kohvik (ETV), ENSV (ETV), Viimane laev (TNT Film), Langev taevas (TNT Film)

21.9.14

Laubased mõtted

Pisemat laadi töise panusega päev, mille lõpupoolest võttis valdava osa enda alla üks väljaskäik eesmärgiga saada kokku väiksema seltskonnaga, et veeta üks äraütlemata mõnus ja naerusuine ja teravmeelsusist punguv ja igat muudki moodi rõõmu pakkuv õhtu. Mis ka edukalt õnnestus. Mistõttu diskreetsuse ja piinlikkuse mittetekitamise ja avalikustamise vältimise kaalutlusist lähtudes sellest siin ka rohkem juttu ei tule.

Küll võib aga uhkusega ära mainida, et mul õnnestus täna esimest korda kaubamaja aluses tunnelivõrgustikus täiesti eksimatult orienteeruda ning väljuda just sellest avausest, kust ma olingi kavatsenud. Tõsi, ma pigem usun, et see oli õnnelik juhus ja järgmine kord juhtub nii, nagu on ikka juhtunud, aga noh, mingi lootus ju ikka on, et äkki õnnestub see oskus permanentseks muuta ...

Loetud: Diplomaatia 9/2014
Vaadatud: Sinbad (BBC Entertainment)

19.9.14

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev. Õigupoolest sain juba mitme päeva eest teada, aga alles nüüd tuli meelde ka siin ajaveebis mainida, et mind olla tabanud loosiõnn, täpsemalt suur rõõm võita Kroonika Ristsõnade peaauhind. Ma olin juba vahepeal jõudnud arvamusele, et elektrooniliselt vastuste saatmine on mind täieliselt õnnefortuuna soosingust ilma jätnud, aga see teade taastas nüüd usu maailma tasakaalu ja vähesessegi õiglusse maamuna peal :-)

Loetud: Tuna 3/2014
Vaadatud: Pilvede all (Kanal2), Kättemaksukontor (TV3), Sünge juhtum (ETV2)

18.9.14

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev, mille sisse mahtus ära ka ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks. Muidu rien.

Loetud: Akadeemia 9/2014
Vaadatud: Haven (Universal Channel), Euroopa jalgpalli meistrite liiga: Chelsea - Schalke 04 (TV6)

17.9.14

teisibased mõtted

Äärmiselt vähese töise panusega päev, mida põhjustas peamiselt pidev kodunt eemalviibimine. Algas see väljaskäiguga, mille siht oli kokku saada emaga, kel igal aastal umbes sel ajal aktiveerub tohutu soov valmistuda oma pojaraasukese sünnipäevaks millegi erakordse, aga mulle kindlasti vajaliku hankimisega. Eks selle retke tulemustest saab edaspidi sobival, see tähendab sünnipäevaga otseselt seonduval ajal kõnelda, aga praegu võib lisada nii palju, et retkele järgnes ka ema enda väisamine, mis, nagu ikka, tähendas kopsakat kõhutäit ja tõhusat peatäit, seda viimast ikka ristsõnavihikute kujul.

Ema juurest enda manu naastes nägin aga tänaval imetabast pilti. Keegi noormees (ma oletan= oli tulnud jalutama ... jajah, mitte koera või kassi või tuhkruga, vaid seaga! Tundus olevat üsna tavalise kodusea moodi, ei midagi eksootilist. Aga see selleks, parim asja juures oli situatsioon, millele ma parajasti peale sattusin. Noormees koos seaga jalutas kõnnitee ja aedade vahelisel alal, lastes lemmikoomal harjumuspäraselt mõnuga nuuskida kõike, mida rohu sees leida võib. Ühe aia juures oli aga teisel pool ees ootamas korralik suur koer, tubli kodukaitsja, kes juba eemalt valjul häälel endast teada andis. Kui aga noormees koos oma jalutatavaga tema vahetusse nägemisulatusse jõudis, läksid vaesel koeral sõna otseses mõttes silmad peas suureks kui tõllarattad - ju ta oli oodanud ehk lõhnagi järgi midagi erilist, mitte teist koera või kassi, aga siga oli nähtavasti tallegi midagi enneolematut. Haukumine vakatas kui lõigatult ja koer jäi soolasambana seisma. Ta küll kogus end ja tegi veel mõned lühikesed klähvimishood, aga need olid sama ebakindlad ja kõhklevad nagu vaese koera enda liikuminegi. Kõrvaltvaatajal oli nalja muidugi palju sellist kutsa kimbatust nähes :-)

Õhtupoolikusse jäi aga uue hooajaga alustanud Nõmme mälumängu esimene voor. Vahepeal tundus, et me oleme igasugused võimalused üldse vähegi head kohta saavutada täielikult minetanud, aga lõpuspurt tagas siiski kokkuvõttes 7. koha jagamise. Mis on meile täiesti normaalne tase, nii et võib rahule jääda. Mitte et edasipüüdmiseks ruumi poleks: ka seekord jäi lauda või pähe kinni mitu sellist asja, mille mitteteadmist tuleks selgelt lubamatuks pidada. Aga nojah, eks see elu ja mäletamine ole juba selline raske ja tänamatu ja krutskeid viskav asi ...

Loetud: mitte muhvigi
Vaadatud: Euroopa jalgpalli meistrite liiga: Madridi Real - Basel 1893 (TV6), Must nimekiri (Kanal2)

Ilmunud tõlked: O. Truvorova. Asukoht teist nädalat teadmata (Postimees, 16.09.2014; viidatud avaliku versiooni pealkiri on muudetud)

16.9.14

Esmabased mõtted

Üle õige mitme nädala - millel kõigil on mõistagi vabandatavad, aga ometi väheandestatavad põhjused - taas tavaline esmaspäev elik tarkvara tõlkimisele pühendatud päev. Pisikese kaalumise järel mõtlesin siiski jääda KDE liinile, sest Mageias ehk olekski üht-teist küll tõlkida, aga nagu liiga vähe, et sellele oleks praegu, arenduse ikka veel küllaltki varases järgus, mõtet erilist tähelepanu pühendada (ehk järgmine nädal, tähendab see küllap, võib-olla). Paraja pingutusega õnnestus lõpuks üks aastaid peavalu valmistanud asi, nimelt arenduskeskkonna KDevelop käsiraamat ka valmis saada, mille üle on mul mõistagi hirmus hea meel - ja ehk veel parem meel on siis, kui sellele raskele tekstile ei tule negatiivset tagasisidet ... See tähendab ühtlasi, et stabiilses harus on nüüd tõepoolest peaaegu kõik valmis: veel on jäänud paar käsiraamatut (täpsemalt LaTeXi-rakenduse Kile ja rahandusrakenduse KMyMoney omad), aga need on arvatavasti juba mõnevõrra lihtsamad, sest puudutavad üldiselt juba inimlikumaid asju, mitte enam programmeerimise kõhualust, millest eesti keeles on nii neetult vähe räägitud (ja mille tõttu mul on nii käsiraamatu kui ka veel enam rakenduse tõlkimisel kogu aeg olnud ääretult suuri raskusi ja äravõitmata sügavaid kahtlusi).


Loetud: Akadeemia 9/2014
Vaadatud: Riiginõunik (ETV2), Välisilm (ETV), Šotimaa valik (ETV)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru
KDE arendusharu

15.9.14

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi traditsioonilise pausi ema külastamine. Täna algas see siiski juba väljasõiduga raudteejaama, et vastu võtta Türilt saabunud tädi, kes oli kindlalt otsustanud, et talle aitab Türi kanti ülikülluslikult üleuputavatest seentest ja et nendega on vaja ka meid siin Tallinnas üle uputada - või noh, kui mitte päris Ülemiste vanakese moodi kogu linna, siis vähemalt mu ema (ja seeläbi kardetavasti ka mind). Lisaks hoidistele oli tal kaasas ka korvitäis hommikul korjatud kenasid võiseeni, nii et jäi mulje, nagu oleks ta pidanud koduasulas lausa võideldes läbi seente kohalikku raudteejaama tungima ...

Ema juures ootas mõistagi ees, nagu ikka, kopsakas kõhutäis - täna küll veel seenevabalt - ja, nojah, et nad koos tädiga kiirustasid teatrisse, siis paraku seekord mitte peatäit (samust ristsõnavihikutest saadavat, mõistagi).


Loetud: Akadeemia 9/2014
Vaadatud: Haven (Universal Channel), Viimane laev (TNT Film), Langev taevas (TNT Film)

12.9.14

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.

Loetud: Akadeemia 9/2014
Vaadatud: Elas kord Imedemaal (Sony TV), Kättemaksukontor (TV3), Sünge lugu (ETV2)

11.9.14

Kolmabased mõtted

Mõneti üllatuslikult tavaline tööpäev. Üllatuslikult seepärast, et õigupoolest oli mul kavas täna Kunglasse sõita, et mitmesuguste aiatöödega tegelda, aga eile õhtul juba seal viibiva emaga vesteldes jõudsime äkitselt selgusele, et praegu ei pruugi olla parim aeg, kus minu (mu enda arvates küll olematut) asjatundlikkust puude-põõsaste lõikamise ja muu sellise "mehise" töö alal vaja võiks minna. Küll aga tähendas see siiski täna õhtupoolikul väljaskäiku eesmärgiga abistada ema kojusaamisel. Sest vanainimene on ikka täitsa hulluks peast läinud, laadib kõik kotid nii pungil täis, et vaevalt ta üksi oleks poole päevagagi raudteejaamast koju jõudnud nendega :-)

Paraku tuli tõdeda, et suvine pilt Kunglast ei olnud kahjuks olnud petlik: need kotid õunte, kartulite, sibulate ja muu sellisega olid rasked küll, aga sisaldasidki suuremat osa sellest vähesest, mida aiamaa sel aastal andis. On kuulda olnud, et mõnel pool on ka häid saake olnud, aga valdav on siiski vist pigem selline ikaldusetunne, mis ka meie potipõllunduse kohta ilmselgelt käib ...


Loetud: Akadeemia 9/2014
Vaadatud: Elas kord Imedemaal (Sony TV), Pilvede all (Kanal2)

10.9.14

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.

Loetud: The Oxford Handbook of Philosophy of Time
Vaadatud: Elas kord Imedemaal (Sony TV), Purjus Eesti (Kanal2), Must nimekiri (Kanal2)

9.9.14

Esmabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse aitas ühelt poolt katkestuse tuua järjekordse artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ning teiselt poolt õhtupoolikut rõõmsalt elavdada jalgpall, täpsemalt Euroopa meistrivõistluste valiksarja algus, kus Eesti läks vastamisi Sloveeniaga. Mõne päeva tagune mäng Rootsiga (mis küll 0:2 kaotati) oli andnud lootust, et ehk õnnestub Sloveenia vastu edukalt ja hästi mängida. Aga noh, kõik lootused ei pea täituma ja tänane mäng ei olnud küll otse halb, aga kindlasti mitte selline, nagu võinuks ja tahtnuks oodata. Selles oli mõistagi mõlema poole "süüd": mõlemad mängisid üpris ettevaatlikult, sest mõlemal oli lõppeks algusest peale palju mängus ja küllap mõlemad teadsid, et vastane võib võimaluse tekkides teravalt salvata. Mis Eesti meeskonna juures kogu mängu vältel tublisti häiris, oli mu arusaamist mööda veel nigelam söödumäng kui Rootsi vastu - see on kindlasti asi, mis vajaks oluliselt lihvimist. Võib lausa öelda, et õnneks sai üks Sloveenia mängija lõpu eel kahe hoiatuse tõttu punase kaardi ja seeläbi mängust eemaldamise, mis võimaldas Eestil lõpuks end pisut julgemalt tunda ning lausa värava ära lüüa. Mis oli iseenesest kenasti tehtud, kuigi värava ees pusides viis sihile alles neljas järjestikune löök (seegi näitab palli sihtimise täpsuse puudumist, ma usun). 1:0 võit mõistagi rõõmustas, tugevasti, aga jah, nagu öeldud, kokkumäng ja eriti söötmine peab veel kõvasti paranema, et loota eriti alagrupikaaslaste Inglismaa ja Šveitsi vastu kokku neljast mängust kas punktike kätte saada ...


Loetud: [digi] september 2014
Vaadatud: Välisilm (ETV), jalgpalli EM 2016 valikmäng: Eesti-Sloveenia (ETV)

8.9.14

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi katkestusi ühelt poolt ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ja teiselt poolt tavapärane ema külastamine. Mis ei olnud aga tavapärane, oli seekordne toidulaud ema juures, mis oli lausa sõna otseses mõttes lookas, põhjuseks kõige muu kõrval peamiselt see, et tädi Türilt oli Tallinnas käimas ja nad olid kahekesi mööda linna elik kauplusi ja asju lustinud ning jumal teab mida kokku ostnud ja hankinud. Igatahes täidetud omlett oli üle prahi toit, nagu ka kõik muu, mis kõhu punnitama ajas. Ja kui lisada kopsakale kõhutäiele järgnenud tubli peatäis, seda viimast ikka ristsõnavihikute kujul, siis no mida sa hing veel paremat tahad!


Loetud: [digi] september 2014
Vaadatud: Viimane laev (TNT Film), Langev taevas (TNT Film), Teisel pool (Kanal2), Habberwock (Universal Channel)

7.9.14

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi vaheldust ühe artikli tõlkimine Diplomaatia hüvanguks. Ja nagu juba sel nädalal ühtaegu kurvastavaks (töö edenemise mõttes) kui ka rõõmustavaks (elu nautimise mõttes) kombeks saanud, seisis õhtul ees üks väljaskäik. Piisab, kui öelda, et seegi tähendas üht äraütlemata mõnusat õhtuveetmist.


Loetud: TM Kodu ja ehitus 9/2014
Vaadatud: Elas kord Imedemaal (SonyTV), Haven (Universal Channel), HeadRead. Miks me kirjutame ajaloost? (Tallinna TV), Nümfomaan I (ETV2), Sinbad (BBC Entertainment)

5.9.14

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev, mille õhtupoolikut täitis, nagu ikka iga kuu esimesel neljapäeval, Eesti Mageia sõprade seltskonna koosviibimine. Nagu ikka, oli see informatiivne ja mõnus, kuigi, samuti nagu ikka, pole sellest midagi selgepiirilist ega konkreetset esile tuua.

Küll aga sai selle koosviibimise ajal üks kuni poolteist silma pühendatud samal ajal käivale Eesti jalgpallikoondise selle hooaja avamängule ehk sõpruskohtumisele Rootsiga. Mis oli ehk seda olulisem, et juba mõne päeva pärast seisab ees EMi valiktsükli avamäng sugugi mitte vähem tugeva Sloveeniaga. Mäng lõppes küll tulemusega 0:2 Eesti kahjuks, mis ei olnud ka väga suur ime, sest Rootsi eeldatavalt oligi tugevam pool ja vaevalt tahtnuks isegi sõprusmängus kodupinnal leppida vähema kui võiduga, seda enam et nende suur staar, arvatavalt üks maailma paremaid jalgpallureid Ibrahimoci Zlatan soovis nii kangesti üle lüüa juba palju aastakümneid püsinud väravarekordit, nii et jääb vaid üle koos temaga rõõmustada, et see soov ka täidetud sai. Tulemusest hoolimata võib siiski nentida, et Eesti meeskond mängis küllaltki hästi: kui välja jätta need esimesed paar-kolm õnnetut kohmetusminutit, mille jooksul ka esimene värav ära löödi, oli tegu suhteliselt võrdsete jõudude mänguga, milles jagus mõlemale poolele piisavalt võimalusi nii skoori kasvatada (mis siiski ei realiseerunud - kui taas jätta välja samuse Zlatani teine õnnestunud etteaste) kui ka näidata oma taset kõikvõimalikes mänguelementides. Ja Sloveenia mängu (ning ka järgmisi valikmänge) silmas pidades oli Eesti meeskonna tase päris korralik: kaitse töötas üldiselt korralikult (sealhulgas väravavaht, kes suutis tõrjuda õige mitu palli, mis, tundus, kippusid juba vältimatult võrku sahisema), keskväljal tegutseti päris mõtestatult ja enesekindlalt, isegi rünnakul ei olnud kuigi palju viga, ehkki seal andis mõistetavalt kõige rohkem tunda mõningane ebalus ja arvatavasti ikka veel vähene kokkumäng, mis avaldus eelkõige söödutäpsuses. Loodetavasti jõutakse seda järelejäänud päevadega veel lihvida, siis võib ehk ka Sloveenia vastu loota tulemust, mis pettumust ei valmista ...


Loetud: TM Kodu ja ehitus 9/2014
Vaadatud: jalgpalli maavõistlus Rootsi-Eesti (ETV2)

4.9.14

Kolmabased mõtted

Suuresti tavaline tööpäev, kuigi hommikust saadik oli sees kerge värin, et nii see ei jää. Vaevalt olin jõudnud ärgata tahtmisega kaeda teleri vahendusel Obama Baracki pressikonverentsi, kui mind tabas ettepanek asuda tõlkima tema pärastlõunale kavandatud kõnet. Täpsemalt küll siis - kuna ameeriklastel oli ju enda tõlk kaasas, kes sünkroontõlke eest hoolitses - pooltõlkima ehk sünkroontõlget öelduga võrdlema ja vajadusel täiendama-kohendama, et see kenasti ajalehte jõuaks. Ei saa öelda, et see oleks mulle, kes ma alati tõlkimisel eelistan selgelt teksti, mitte heli, oleks väga meeldinud ja väike mure haaras eriti pärast pressikonverentsi, kus samuse sünkroontõlgi puhul andis mõnevõrra tunda nii see, et tegu on väliseestlasega, kui ka see, et tal pole vististi palju sünkroontõlke kogemusi (see ei ole mõeldud halvustamisena, sest üldiselt tuli ta korralikult toime, aga jah, mõlemad aspektid olid siiski täheldada). Kõne enda ajal õnneks selgus, et ühelt poolt oli tõlk kogunud vahepeal vaprust ja ärksust ning teiselt poolt saanud ka aegsasti kõne teksti kätte, nii et selle tõlge oli peaaegu veatu. Ja samuti õnneks selgus, et ajaleht tuleb sellega nüüd ka ise toime.

Sellest hoolimata lõikus õhtupoolikusse siiski üks väljaskäik. Nimelt oli Eestisse saabunud ühe Hollandi Tolkieni-sõprade seltsi, nimega Unquendor, liige, kes oli valmis kohtuma ka siinsete Tolkieni-lembidega ja neile pisut nazguulidest kõnelema. Ettekanne oli päris huvitav, teema nii intrigeeriv kui nazguulide füüsiline olemus - ehk siis see, kas tegu on päris "vaimudega" või siiski materiaalset keha omavate tegelastega. Mille osas mõistagi lõplikku selgust ei saanudki, sest seda pole Tolkieni teostes kuskil selgelt välja öeldud, küll aga kõlas nii ettekandes kui ka selle ajal ja järgnenud arutelus ohtralt huvitavaid mõtteid nii sellel kui ka mitmel muul teemal (nt võimusõrmuste enda olemus ja toime kandjatele jms). Aga jäägu see nende kümmekonna inimese rõõmuks, kes kohale olid tulnud - teised mõelgu ise ja kadestagu, et nii vahvale üritusele ei viitsinud tulla :-)

(Muide, sellelt kohtumiselt jäi lisaks Tolkieniga seotud asjadele kõlama veel midagi, nimelt Eesti kõva maine Euroopas: Esineja nimelt olla kas kohtunik või kohtuametnik (ma ei saanud sellest päris täpselt aru, aga pigem viimane) ja tulnud Eestisse ametialaselt selleks, et saada teada, kuidas toimib siinne e-toimik - Hollandis kavatsetavat samasugune süsteem kasutusele võtta, enne seda aga uuritakse, kuidas on mujal seda tehtud.)


Loetud: Tehnikamaailm 9/2014
Vaadatud: Barack Obama pressikonverents (ETV), Barack Obama avalik kõne (ETV), Pilvede all (Kanal2), V (Kanal2)

Ilmunud tõlked: Pauli Järvenpää:. NATO hakkab Eestile ära tasuma (Postimees, 03.09.2014)

3.9.14

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse lõikus äkitselt kerkinud vajadus tõlkida üks artikkel Postimehe hüvanguks. Muidu rien

Loetud: Tehnikamaailm 9/2014
Vaadatud: Putini propaganda (Kanal2), Must nimekiri (Kanal2)

2.9.14

Esmabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi katkestuse taas ema külastamine. Seekord oli puhtomakasupüüdlike taotluste - elik kõhu täissaamise ja üldse enda hea äraolemise - kõrval sel ka mõningane "andev" moment. Nimelt jõudis eile mu kätte tubli portsjon talveks, aga ka muidu vajalikku ja mõnusat mett, millest osa ma siis toimetasin nüüd ema kätte, et temagi võiks end mõnusalt ja mesiselt tundma hakata. Aga otse loomulikult ei saanud seegi külastuskäik ilma kopsaka kõhutäieta - jah, üle tüki aja oli päris mõnus lasanjet süüa! - ega ka sellele järgneva peatäieta, seda viimast siis ikka ristsõnavihikute kujul. Omajagu aitas peatäiele kaasa ka ema abistamine sugupuude võimaliku kujundamise alal, mis on üks maru põnev, aga olemasolevate programmide valguses just selline ülesanne, mida ei ole küll võimatu täita, pigem vastupidi, aga mille täitmine nii, et tulemus rahuldaks, on päris paras peamurdmine ja osavalt ära peidetud valikute ülesotsimine :-)


Loetud: Imeline Ajalugu 8/2014
Vaadatud: Välisilm (ETV), Droon (ETV)

1.9.14

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.

Loetud: Imeline Ajalugu 8/2014
Vaadatud: Dark Shadows (RTL), Kihutades nõiamäele (TV3)