30.11.14

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.

Loetud: Akadeemia 11/2014
Vaadatud: Ahvide maailm (ETV), Viikingid (TV6)

28.11.14

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.


Loetud: Akadeemia 11/2014
Vaadatud: Pilvede all (Kanal2), Kättemaksukontor (TV3)

27.11.14

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.


Loetud: Akadeemia 11/2014
Vaadatud: Kirjandusministeerium (ETV), Haven (Universal Channel), jalgpalli Euroopa meistrite liiga: Basel - Madridi Real (TV6), Puudutus (TV3)

26.11.14

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.

Loetud: Akadeemia 11/2014
Vaadatud. Eesti luurajad (Kanal2), jalgpalli Euroopa meistrite liiga: Schalke 04 - Chelsea (TV6), Plekktrumm (ETV2)

Ilmunud tõlked: Artur Mas: miks ei saa Kataloonia hääletada? (Postimees, 25.11.2014)

25.11.14

Esmabased mõtted

Tänane päev - üldjoontes ikka tavaline tööpäev, võib kohe ära öelda - algas õige vara, ammu enne igasuguseid kukki ja koite, sest tsiviliseeritud maailmas on kombeks korraldada tähtsamaid konverentse ja muid palju inimesi kokku toovaid üritusi ikka nii, et samused inimesed oma kõrgajaks ehk pärastlõunaseks-varaõhtuseks prokrastineerimis- ja rekreatsiooniajaks täielikult vabad oleksid.

Või kui teisiti öelda, siis täna korraldas Rahvusvaheline Kaitseuuringute keskus õige paljude nimekate analüütikute ja muude asjatundjate arutlushommiku, mille teema oli praegu väga ajakohane "Hybrid Warfare and Information Operations" (eesti keeli niisiis "Hübriidsõda ja infooperatsioonid"). Lucase Edward ja Piontkovski Andrei on usutavasti enamikule, kes vähegi maailma ja eriti siinkandi asjadega end kursis hoiavad, teada nimed ning vaevalt ka Jaeski Aivar ja Franke Ulrik palju vähem tuntud on, sestap oli mu jaoks pisut üllatuslik viies panelist, Betzi David, kelle nimi esimese hooga ei öelnud palju midagi, aga kes võib-olla rääkis kõigist panelistidest kui mitte just kõige mõistlikumat, siis vähemalt kõige kainemat ja külmemat juttu.

Kui ka muu jutt oli küllaltki selline, mida on viimastel kuudel ja mõne asja puhul võib-olla juba aastaidki räägitud ja mis sestap ei tohiks samustele kursishoidjatele märkimisväärselt uut sisaldada, siis ometi olid sel arutlusel ka mõned detailid, mis vähemalt mulle olid uudsemad või siis sellised, mis vaid kuskil mäluhämaruste sopis ringi hulbivad.

Esimene neist oli mainitud Betzi Davidi küllaltki järsk vastuastumine arvamusele, et Venemaa mõnigi kord vähem või rohkem selgelt mõista antud tuumarelvaga ähvardamine sisaldab endas ka midagi tõsist. Ta lahutas selle kaheks: ühelt poolt ei usu keegi tuumasõja kui sellise võimalikkusesse, sest selle praktiline tulutus on ammuigi ära nähtud (nõndanimetatud vastastikku tagatud hävitamise ehk MAD-kontseptsioon); teiselt poolt pidas ta äärmiselt vähetõenäoliseks ka nõndanimetatud taktikalise tuumarelva kasutamist (meenutagem mitmel pool välja käidud mõtet, et Venemaa võib ju heita tuumapommi mõnele Euroopa linnale. Üllatuslik oli mu jaoks tema väide, et kui venelased pole midagi erakorraliselt uut ja seni saladuses hoitavat leiutanud, siis ei ole ka nemad lahendanud probleemi, kuidas taktikalist tuumarelva üldse kasutada. Betzi sõnul olla Lääs/NATO küll ammustel aegadel avalikult propaganda huvides väitnud, et neil on taktikalise tuumarelva kasutamise võime olemas ja vajaduse korral ka seda kasutatakse, aga tegelikult olevat plaanijad olnud siiski arvamusel, et praktikas seda väidet kontrollida ei saa, sest tegureid, millega arvestada lihtsalt ei osatagi, on liiga palju. Ehk teisisõnu, kuigi sellised relvad olid ka päriselt olemas ja kuigi väideti, et on olemas ka plaanid, kuidas neid kasutada, siis tegelikkuses neid plaane kas üldse polnud või igatahes oli kõigile selge, et neid mingil juhul mainitud ebakindluse tõttu ei rakendata.

Teine uudne teadmine oli Moldovat esindanud diplomaadi etteastumine ettekannetele järgnenud arutelu- ja küsimustevoorus, kus ta meenutas, et Tiraspolis üles kasvanuna ei ole niisugune "hübriidsõda" kõigi oma "roheliste mehikeste", valede levitamise ja kõige muuga midagi nii radikaalselt uut, nagu seda praegu kiputakse arvama, vaid kenasti läbi tehtud juba veerand sajandit tagasi, sealsamas Dnestri-äärses. Millega muidugi tuleb igati nõustuda.

Oli veel kolmaski "uudne" moment, aga et see kuulub pigem piinlike vahejuhtumite sekka, mida paraku ka niisugustel üritustel mõnikord ette tuleb, jätan ma selle siinkohal lahti rääkimata. Eks kohalolijad teavad, mida ma mõtlen, ja teistele see vaevalt palju korda läheb, küll aga võiks tekitada asjatult mitmesuguseid pahatahtlikke valearvamusi. Igatahes ja sellest viimasest hoolimata oli tegu väga korraliku tasemega üritusega ning küllap praegustes oludes ka vajalikuga. Mul ei olnud siia ülevaatesse viiteid paraku lisada, aga igatahes tänaõhtuses Välisilmas ja samuti uudistesaadetes oli sellest mõnevõrra ka juttu.


Loetud: Akadeemia 11/2014
Vaadatud: Valge kaardivägi (ETV2), Välisilm (ETV), Malala: tüdruk paradiisist (ETV), Elavad surnud (Fox)

Ilmunud tõlked: Edward Lucas: mürgine Sputnik (Postimees, 24.11.2014)

24.11.14

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse mahtus mõistagi ära ka traditsiooniline külaskäik ema juurde. Sinna kulgedes juhtus aga haruldane sündmus: täiesti ootamatult nägin üht oma algkooliaegset klassiõde, kes, nagu selgus, elab samuti sealkandis. Imelik ikka, kuidas ühe kandi inimesed otsekui juhuse läbi sageli nii lähestikku ka edaspidi satuvad. Igatahes äärmiselt rõõmustav kokkusaamine oli oma põgususele vaatamata.

Rõõmustamiseks jagus loomulikult põhjust edasigi, sest toekas kõhutäis ei lasknud ennast kaua oodata. Ega ka sellele järgnev tubli peatäis, seda loomulikult ikka ristsõnavihikute kujul - täna erilise hõrgutisena Meistriristik, mida teadagi jagus koduski pusida.


Loetud: Imeline Ajalugu 11/2014
Vaadatud: Ajavaod. Ärimehed: Mootorid Pärnust (ETV), ENSV (ETV)

23.11.14

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, mille sisse jäi küll ka ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks. Muidu rien.


Loetud: Diplomaatia 11/2014
Vaadatud: Ahvide maailm (ETV), Viikingid (TV6)

Ilmunud tõlked: Jelena Skulskaja. Ka heteroseksuaalne vähemus ihkab õnne (Postimees, 22.11.2014)

21.11.14

Neljabased mõtted

Väheses ulatuses ka tavaline tööpäev, mille tootlikkust erodeerisid võimsalt ühelt poolt mitu väljaskäiku ja teiselt poolt ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks.

Kõigepealt algas päev suhteliselt varakult, juba keskpäevatunni ajal, ühe väikese seltskonna äkitselt ehk eksprompt kokku lepitud kokkusaamisega Tallinna raekoja all paiknevas kohakeses nimega III Draakon. Ma olen seal kunagi ammu käinud, kui see veel seda nime ei kandnud (aga mis nime kandis, ausalt öeldes ei mäleta, aasta oli igatahes väga ammu, arvatavasti kuskil 2000. aastate päris algul), ja meeles oli, et see oli väga tilluke kohake, kus õieti ruumi polnudki. Aga nüüd oli see - kui mälupilt just ei peta - igatahes palju suurem ja meie nii kuni kümneliikmeline seltskond mahtus kenasti tagakambrisse ära küll. Ja koht ning seal pakutav oli ka täitsa hea. Mitte et see oleks muidugi väga oluline olnud, sest seltskond oli veel parem :-)

Seal oldud, tuli aeg korraks kodu poole tõtata, et teel läbi astuda ka kodulähedasest suuremast universaalmagasinist eesmärgiga täiendada koduseid toidutagavarasid ja ühtlasi väisata samuse universaalmagasini välisseina äärde paigutatud pakiautomaati, kus mind ootas ees raamatupakike, mille sisu olgu ka siin ära mainitud (ja lisaks paki sisule ka teine raamat, mis jõudis mu kätte kingitusena ülal mainitud kokkusaamise käigus):



Ent kodus ei saanud ma kuigi kaua olla, sest ees ootas veel üks väljaskäik, sedakorda Kuku raadiosse, kuhu ma olin kutsutud selles raadiojaamas eetris oleva saate "Tarkade klubi" lindistusele. Nojah, ma olen ka korra või paar varemgi seal käinud, sellise selge hädaabina, kui päris tarku inimesi pole saada, nii et midagi võõrast selles polnud. Ja läks ka nii keskeltläbi kuidagi: esimese saate puhul võit (selles saates on nõnda-ütelda kaks võistkonda, Tallinn ja Tartu, ning võit tuli siis tallinlastele), teise puhul kaotus. Selle kaotuse juures oli ka üks õige piinlik moment, just mulle endale, aga noh, küllap kuulajad selle ise ära tabavad, nii et ma ei hakka sellest siin pikemalt kõnelema.



Loetud: Imeline Ajalugu 11/2014
Vaadatud: Kättemaksukontor (TV3)

20.11.14

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev, mille sisse mahtus ära ka ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ning ühe väikesemahulise tõlketöö tegemine RKK hüvanguks. Muidu rien.


Loetud: Imeline Ajalugu 11/2014
Vaadatud: Haven (Universal Channel), Pilvede all (Kanal2), Puudutus (TV3)

19.11.14

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse pidanuks veidi elevust tooma õhtupoolikul peetud Eesti-Jordaania sõprusmäng jalgpallis. Pidanuks, sest tegelikult väga ei toonud. Jah, Eesti võitis küll tulemusega 1:0 ja võib-olla oleks võinud isegi lüüa veel värava või kaks, samal ajal kui vastastel nii kindlaid võimalusi õieti ei tekkinudki - mis on päris hea, kui arvestada, et tegu on vähemalt formaalselt, reitingut arvestades, ju pisut tugevama võistkonnaga.

Aga sellest hoolimata jättis eestlaste mäng tublisti soovida: ma olen juba õige mitu aastat rääkinud, et söödumängu paranemist ei taha kuidagi ega kuskilt paista ja just sellistes sõprusmängudes, kus ju kuigi palju kaalul pole ja peakski saama vabamalt hiilata kõigi oskustega, suhteliselt pingevabas õhkkonnas, tahaks näha kõige muu hulgas ka samuste söötude edukat päralejõudmist. Eks seda juhtub ju ikka parimatelgi, et mitte kõik pallid ei leia kavandatud adressaati või keegi ei näe kedagi ja nii edasi, aga kui seda juhtub silmatorkavalt palju ja sageli, siis on ikka midagi halvasti ja lahti.

Aga küllap teavad treenerid paremini, millele rohkem rõhku panna, sest üldiselt on iga aastaga ju Eestigi meeskonna mäng muutunud mõtestatumaks ja kindlamaks, vähemalt kui vaadata komponente omaette - eelkõige kaitse tegutsemine tervikuna, aga sealhulgas eriti tervitatavalt ka keskväli ehk nõnda-ütelda esimene kaitseliin. Ja kaitses mõistagi pole söötude täpsus nii hirmus oluline, on samamoodi selge.

Aga kangesti tahaks ju ka, et minnakse rünnakule ja, mis seal salata, üritataks ka palli vastase väravavahi selja taha (või igatahes väravasse sisse) toimetada - ja seda ilma tasemel söödumänguta naljalt ei saa, nagu näitas ka tänase mängu ainuke värav, kus kõik väga hiilgavalt õnnestus. Aga jah, see oli nagu sulnis ööbikulaul sopase porivälja kohal, nii üksik ja haruldane massilise masenduse taustal ...


Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: jalgpalli maavõistlus Eesti-Jordaania (ETV2), Plekktrumm (ETV2), Gorod Zero (PBK)

18.11.14

Esmabased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.


Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: Valge kaardivägi (ETV2), Välisilm (ETV), MH17 tule all (ETV), Elavad surnud (Fox)

Ilmunud tõlked: Irina Kablukova. BREM nõuab korteriomanikelt 11 aasta taguse võla tasumist (Postimees, 17.11.2014)

17.11.14

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi katkestuse tavapärane igapühapäevane külaskäik ema juurde. Mis samamoodi traditsiooniliselt tähendas kopsakat kõhutäit ja tublit peatäit, seda viimast mõistagi ikka ristsõnavihikute kujul. Ühtlasi sai pead vaevatud õige mitme foto kallal, mille ema kuskilt välja oli kaevanud ja millel oli peal hulk sõjaväelasi, nende seas arvatavasti ka mu vanaisa või vanaonu (või ka mõlemad) ajal, mil nad Eesti vabariigi sõjaväes aega teenisid. Ema uskus, et ta suutis neid ka nende piltide pealt tuvastada, aga väga kindel ei tundunud ta siiski olevat, nii et nähtavasti tuleks pöörduda mõne targema inimese poole, kes oskab ehk juba pildil kujutatu enda järgi öelda, mil need tehtud on, mis annaks mõningat kindlustunnet samuseid sugulasi sealt kindlama peale üles leida. Eks näeb.

Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: Ajavaod. Ärimehed: Lubjakuningas (ETV), ENSV (ETV), Langev taevas (TNT Film), Langev taevas (TNT Film), Jane Eyre (Sony Entertainment)

16.11.14

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, mille sisse mahtus küll lisaks ära ka nii ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ja teise tõlketöö valmistamine Diplomaatia hüvanguks kui ka pingeline kaasaelamine Eesti jalgpallimeeskonnale teleekraani ees. Tõsi, see viimane valmistas ränga pettumuse: vastas seisis San Marino meeskond, mis eeldatavalt pidi olema (ja mängu põhjal üldiselt ka oli) igas mõttes nõrgem, lausa nii nõrk, et võidus polnud nagu kahtlustki. Ja ometi oli tulemuseks väravateta viik, mida samuste eelduste tõttu võib sisuliselt kaotuseks pidada ... Seda enam, et see aina kahandab võimalusi alagrupis vähegi nii edukalt esineda, et säilitada lootus edasipääsuks.

Mulle on aina enam hakanud tunduma, et selle taga, et Eesti suhteliselt sageli kaotab endast eeldatavalt nõrgematele võistkondadele, seisab eelkõige mingi psühholoogiline probleem. Mitte füüsiline või, kuidas öelda, mänguline, sest jalgpalli mängida üldiselt osatakse, üsna hästi isegi. Aga see psühholoogiline häälestus, jah, just see. Kui on teada, et ees ootab eeldatavalt tugevam või vähemalt võrdne vastane, siis suudetakse end korralikult mängule häälestada ja päris korralik partii esitada, vahel ka võit saavutada, aga igal juhul head mängu näidata (see on muidugi üldistus, on ka erandeid, mõistagi).

Aga vaat nende nõrgematega mängides, mille eel muudkui pasundatakse (rohkem küll ajakirjanduses, mitte ehk nii palju mängijate enda seas) "kohustuslikust võidust" ja muudest asjadest, siis kaob see valmisolek otsekui ära. Mu meelest pole see mitte see tavaline "favoriidikoorem", mis mõnigi kord ka päris maailma tipptasemel võistkondi läbi võib kõrvetada (olgu koondisi või klubisid), sest selle tavaline avaldumisvorm on liigne rabistamine ja ülepingutamine. Seda aga tavaliselt Eesti meeskonna puhul märgata ei ole, pigem mängitakse nõnda-ütelda pooles vinnas, justkui tujutultki, otsekui oldaks väljakule tuldud mõttega, et ah, eks mängime veidi, kui aega saab ja hea võimalus tuleb, lööme neile ka mõne värava, aga mäng on nagunii tehtud, mis siin ikka pingutada.

Kui vaadata koondise veebilehte, siis leiab sealt küll lisaks treeneritele arstid ja füsioterapeudid, aga võib-olla oleks meeskonnale vaja ka üht korralikku psühholoogi? Võib-olla mitte päris palgalist, aga vähemalt sellist, kes pidevalt nõustaks ja meeste vaimu valmis seaks kõigiks mängudeks? Ma muidugi ei tea, võib-olla ka sellist abi kasutatakse, aga tunde järgi võiks seda igatahes vaja olla, kui ei kasutata. Sest kahtlemata annab paremaks muuta ka meeste füüsilist vormi ja mänguoskusi (eelkõige kokkumängu), aga selles osas on siiski Eesti võistkond juba piisavalt heal tasemel, nii et seal on rohkem tegu väiksemate edasiarendustega, mitte hüppelise arenguga - aga just seda oleks, mulle tundub, vaja vaimse ettevalmistuse poole pealt. Et igasse mängu - või vähemalt neisse, mis ei ole sõprusmängud - mindaks raevuka ja jõulise tahtmisega võita ja et selleks suudetaks algusest peale ja sinnamaani välja, kuni vähegi jõudu jagub, panna kõik oma oskused.


Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: Salajane ladu 13 (Universal Channel), jalgpalli EM valikmäng: San Marino - Eesti (ETV), Surmakõrb (TV6), Hansuke ja Greteke - nõiakunsti sõdalased (Kanal12)

14.11.14

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.

Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: Pilvede all (Kanal2), Kättemaksukontor (TV3)

13.11.14

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev, mille õhtupoole võttis enda alla meeleolukas viibimine ema juures, kuhu minema tänasel päeval ajendas mind eelkõige asjaolu, et linna olid saabunud ka harvanähtavad haruldased külalised kaugelt meretaguselt maalt (loe: Saaremaalt), nimelt onutütar oma perega. Samune onutütar, keda ma polnud lausa aastakümneid näinud, enne kui möödunud suvel Saaremaal käies taas kokku saime. Ja kes polnud vahepealse aja jooksul sugugi muutunud, ikka nägi välja täpselt samasugune ja nii palju kui ma mäletasin, oli ka olemiselt ikka samasugune. Sel suvel ma Saaremaal viibides tema juurde ei jõudnud, seepärast oli seda suurem rõõm nüüd teda siin näha. Ja rääkida ja naerda ja lusti tunda igasuguste asjade üle. Sõnaga, tore õhtupoolik, igas mõttes.


Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: jalgpalli maavõistlus Norra-Eesti (ETV2)

12.11.14

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi katkestusi paar väljaskäiku. Esimene neist viis mind juba varahommikul kesklinna, mis andis taas hea võimaluse kurta ja halada Tallinna ühistranspordi korralduse üle: no mis mõttes ei saa pooli tramme ikka veel käima, no mis mõttes liiguvad need vähesedki kuidagi kaootiliselt (kaks ühe numbriga väikeste vahedega teineteise järel, samal ajal seda teist numbrit aina oota ja oota), aga nojah, eks ta ole, igaüks, arvatavasti isegi mittetallinlane, teab neid hädasid sama hästi.

Igatahes oli selle väljaskäigu üks tulemus ka küll juba ammu tõlgitud, aga nüüd siis üle pika aja kordustrükina ilmunud Christianseni Ericu "Põhjala ristisõdade" nõndanimetatud autorieksemplaride kättesaamine. Kaanekujundus on küll uus, aga sisu siiski sama. Nojah, tegelikult olid mul mõned väiksemad ettepanekud, mida seal saaks paremaks teha (mõnes kohas kohmakad laused, mõned internetiviited, mõned registrikirjed), aga neid paraku sisse pole jõudnud - ju ma esitasin need liiga hilja või siis ei peetud otstarbekaks hakata kirjastamisprotsessi nende arvel pikendama. Ega neid muidugi ka märkimisväärselt palju ei olnud ja mingeid olulisi muutusi nad ka kaasa poleks toonud, nii et väga suurt kahju ma ka selle üle ei tunne, lihtsalt pisut ilusam oleks olnud.

Õhtul ootas aga, nagu ikka iga kuu teisel teisipäeval, ees järjekordne Nõmme mälumäng. Üldiselt läks mäng täitsa edukalt, tulemuseks oli 9.-11. koha jagamine ning sealjuures õnnestus lausa üks plokk (ehk viis küsimust) vastata ära sajaprotsendiliselt. Siinkohal oleks ehk paslik vastata ka neile, kes on mu käest küsinud, miks ma ometi suhtun nii rahulikult sellesse, kui võistkond jääb kuhugi kümnendale või teab mitmendale kohale.

Sellel on lihtne põhjus: see on tingitud Nõmme mälumängu formaadist. Seal esitatakse ainult 30 küsimust, mis tähendab ühelt poolt seda, et lausa päris iga punkt on ääretult oluline (erinevalt tavalisematest mälumängudest, kus küsimusi on 50-60 ringis, mis toob vahed selgemalt esile), ja teiselt poolt seda, et enamasti on lõpptabelis, ütleme, 5. ja 10. koha vahe kõigest paar-kolm punkti. Sestap on muidugi iga kord kahju, kui koht nigelamaks osutub, aga just mängu formaati arvestades ei ole see kahjutunne kuigi suur, sest tead, et see ei näita kuigi palju tegelikke teadmisi (või siis teadmatust), vaid on pigem imetillukeste juhuste kokkulangemise vili.


Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: Must nimekiri (Kanal2), Plekktrumm (ETV2)

11.11.14

Esmabased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.

Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: Valge kaardivägi (ETV2), Välisilm (ETV), ISIS - terror Iraagis (ETV), Elavad surnud (Fox)

10.11.14

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi traditsioonilise katkestuse ema külastamine. Ja nagu ikka, tähendas see kopsakat kõhutäit ja tublit peatäit, seda viimast siis mõistagi ristsõnavihikute kujul. Tänagi oli laud võib-olla tavapärasest rikkalikumaltki kaetud, sest taas oli Tallinnasse sattunud tädi Türilt.

Tal on pärast selle armsa koerakese hankimist õige palju pealinna asja olnud, sest nojah, nood jorkid nähtavasti vajavad igasugu imeasju (või siis vähemalt oskavad nonde imeasjade tootjad seda osavalt sisendada) ja tädi muidugi soovib koerakesele kõike kõige paremat. Eile näiteks käis ta spetsiaalsetel jorkide väljaõpetamiskursustel - koertekoole on muidugi mujalgi, aga just seda tõugu koerte jaoks olla vaid siin ja üks. Kas nüüd tänasest koolitusest või lihtsalt vanemaks saamiseks oli koerake igatahes ka julgemaks muutunud ja ei jooksnud kohe kaugele peitu, kui talle läheneda. Aga jah, armas on ta küll, selline väike ja karvane.

Lisaks kõigele täienes ema külastamisega täna ka kodune raamatukogu paari ühiku võrra, mis olgu siin ka ära nimetatud:




Loetud: Vikerkaar 10-11/2014
Vaadatud: Ajavaod. Ärimehed: Räpina uunikum (ETV), ENSV (ETV), Viimane laev (TNT Film), Langev taevas (TNT Film), Die Frau in Schwarz (RTL2)

9.11.14

Laubased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi mõnevõrra elevust täna lõppenud Eesti jalgpalli meistriliiga viimane voor. Iseenesest täna teleri vahendusel nähtud Levadia ja Narva Transi mäng väga huvitav polnud, selleks oli Levadia ülekaal liigagi selge - tulemus 8:1 kõneleb iseenda eest -. küll aga oli südantsoojendav näha sellele järgnenud tseremooniat, millel Levadiale meistritiitel üle anti, ja väljakul tükk aega käinud juubeldamist.

Eks Levadia oli tiitli muidugi ka ära teeninud, kogu hooaja vältel oli nende mäng üldiselt päris tasemel. Kuigi sel aastal hingasid õige mitu võistkonda neile tõsiselt kuklasse, aga nojah, Flora ikka ei suutnud end nii palju kokku võtta, et kas või täna Sillamäed võita ja vähemalt kindel teine koht saada. Põhimõtteliselt on Levadia mäng viimasel kahel aastal lausa nii heaks läinud, et kui nad suudavad järgmise hooaja algul midagi samasugust näidata, siis ei imestaks üldse, kui nad ka Euroopa meistrite liiga kvalifikatsiooniringides eestlastele muidu tavapärasele kesisele esinemisele selja pöörata suudavad ja ehk isegi tublit edu saavutada - kas nüüd just alagrupi tasemele jõuda, aga miks ka mitte (seda isegi hoolimata sellest, kuidas neil läks viimati ...).


Loetud: TM Kodu ja ehitus 11/2014
Vaadatud: Eesti jalgpalli Premium liiga: Narva Trans - Levadia (ETV), Haven (Universal Channel), Warehouse 13 (Universal Channel), Nydenion - Krieg der Kolonien (RTL2)

Ilmunud tõlked:
Irina Kablukova. Röövlitaadid-memmed (Postimees, 08.11.2014)
John Lucas: ettevaatust sotsiaalmeedias! (Postimees, 08.11.2014)

7.11.14

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi katkestuse algul vaheajaga kahe väljaskäiguna kavandatud paari hea tuttava abistamine ja üldse nauditav suhtlemine, mis aga ometi kujunes üheks pikemaks äraolekuks. Muidu rien.


Loetud: Tehnikamaailm 11/2014
Vaadatud: Pilvede all (Kanal2), Kättemaksukontor (TV3)

6.11.14

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõi katkestuse üks väljaskäik. Nimelt on alates eelmisest kuust traditsiooniline Mageia sõprade kokkusaamine nüüd iga kuu esimese neljapäeva asemel kolmapäeval ja sestap oligi täna põhjust võtta taas jalge alla teekond Kamikadze söömakohta. Ja nagu ikka, oli see mõnus koosviibimine, kus kõige muu hulgas tuli juttu ka Mageiast - kuigi jah, nende arendustsükkel on päris lootusetult ummikusse jooksnud, nii et loodetud Beta1 testimist ette võtta ei saanud. Aga noh, küllap saab sellegagi taas asjad korda, vähemalt on positiivseid märke.

Ma võisin omalt poolt raporteerida, et Mageia tõlgitus püsib endiselt kõrgel tasemel ehk 100% juures, seda nii tarkvara kui ka dokumentatsiooni osas (viimast saavad eriti uudishimulikud juba ka näha dokumentatsioonimeeskonna "liivakastis": tõsi, mõned pildid on käsiraamatutest veel puudu ja mõned vajavad kindlasti veel uuendamist (sest nagu tavaks, muutub vähemalt mõnevõrra ju ka distributsiooni graafiline väljanägemine), aga tekst on loodetavasti paigas).

Kuulsin täna ka oodatud uudise, et kümmekonna aasta eest ilmunud Christianseni "Põhjala ristisõdade" kavandatud uustrükk olevat valmis saanud, see tähendab trükikojast välja tulnud (tõsi, kirjastuse veebilehel seda veel mainitud pole, aga ju pole nad veel jõudnud seda uuendada lihtsalt).


Loetud: Tehnikamaailm 11/2014
Vaadatud: Euroopa jalgpalli meistrite liiga: Amsterdami Ajax - Barcelona (TV6)

5.11.14

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev. Rien.


Loetud: Tehnikamaailm 11/2014
Vaadatud: Euroopa jalgpalli meistrite liiga: Torino Juventus - Pireuse Olympiakos (TV6)

Ilmunud tõlked: Jeffrey D. Levine: Atlandi-ülesest partnerlusest (Postimees, 04.11.2014)

4.11.14

Esmabased mõtted

Tavaline tööpäev, milles suurtöö osakaal jäi küll üsna napiks, sest peale surusid end taas väiketööd, täpsemalt kaks küllaltki mahukat artiklit, mis ihalesid tõlkimist Diplomaatia hüvanguks. Muidu rien.

Loetud: [digi] november 2014
Vaadatud: Valge kaardivägi (ETV2), Välisilm (ETV), Ametiaeg (ETV), Elavad surnud (Fox)

Ilmunud tõlked: Rein Müllerson: maailma uneskõnd (Postimees, 03.11.2014)

3.11.14

Pühabased mõtted

Eks ta eilse järel pisut raske ju oli, aga ikkagi võib tänast päeva lugeda korralikuks tööpäevaks, mille sisse siiski mahtus ometi ära ka nii ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks kui ka traditsiooniline ema külastamine. Mis, nagu ikka, tähendas üht õige toekat kõhutäit ja tublit peatäit, seda viimast siis mõistagi ristsõnavihikute kujul.

Ühtlasi sain näha ka ema teist genealoogilist suurteost, pildilisel kujul esitatud kõige lähemate sugulaste kooslust, mis nägi täitsa hea välja - kui see suur sugupuu on selline kribu ja pakub küll mitmesugust huvitavat silma- ja aruilu, aga on ometi, kuidas öelda, laialivalguv ning oma suurusest tingituna paraku ka hädavajaduse tõttu suhteliselt väheinformatiivne (sest väljatrükile lihtsalt ei mahu kuigi palju peale), siis see väiksem oli just vastupidine: piisavalt vähese ulatusega (mõni põlvkond ettepoole ja nii palju tahapoole, kui neid antud on), aga tegelikult tublisti informatiivsem ja tänu sellele, et kõigi elementide kohta on ka olemas pildimaterjal (mida suurel sugupuul mõistagi ei ole, sest mingil pisut arusaamatul põhjusel nad seal 16.-17. sajandil ei armastanud väga fotosid teha - äkki neil ei olnud põllutöödel alati mobiili kaasas?), ka märksa silmailulisem.


Loetud: [digi] november 2014
Vaadatud: Ajavaod. Ärimehed: Oskar Kersoni seikluslik elu (ETV), ENSV (ETV), Viimane laev (TNT Film), Langev taevas (TNT Film)

2.11.14

Laubased mõtted

Osaliselt tavaline tööpäev, mille keskpaik ja lõpp mattus küll ühte meeleolukasse väljaskäiku ehk kokkusaamisse väikese, aga rõõmsameelse seltskonnaga. Igasugustel, sealhulgas diskreetsuse ja andmekaitse kaalutlustel ei hakka ma sellest siin pikemalt kõnelema, piirdudes nentimisega, et seesugused auru väljalaskmise õhtupoolikud on vahetevahel ikka täiesti hädavajalikud, tõstes toonust, taastades söögiisu ja tervislikult humoorika meeleolu ning viies tagasi sellele rajale, mida mööda on lausa õdus edasi astuda, tükk aega tähele panemata kõiksugu halvavaid moskiitohammustusi ja tapvalt kägistavaid liaane.

Ahah, siiski võib veel lisada, et selle õhtuga jõudis minu käsutusse ka üks uus ja väga vahva raamat (jah, auväärsest vanusest hoolimata suudavad ka selliseid mind endiselt köita ja paeluda), mis olgu ka siin ära mainitud:




Loetud: mitte muhvigi
Vaadatud: mitte muhvigi

Ilmunud tõlked:
Edward Lucas. Vene luure on ohtlikum, kui lääs arvab (Postimees, 01.11.2014)
Jelena Skulskaja: ülemaailmne vene rulett (Postimees, 01.11.2014)
Rein Müllerson. Ukraina: geopoliitika õigus- ja moraalikeele rüüs (Vikerkaar 10-11/2014)