18.2.14

Esmabased mõtted

Et eile tekkis emal, nagu moodsas keelepruugis öeldakse, tõrge, täpsemalt messist ajendatud kodusviibimistõrge, siis langes igapühapäevane külaskäik tema juurde hoopis tänasele päevale, olles niisiis erandesmaspäevane. Aga sellest polnud midagi, isegi mõnus oli, eriti just minek, sest väljas valitses tõeliselt mõnus ilm: mõned plusskraadid, lahedalt karge õhk, taevast alla pudenemas kergemat sorti piserdust. Kui nüüd järele mõelda, siis võib lausa rahul ja rõõmus olla, et selle aasta sügis on nii pikale veninud. Nojah, vahepeale olid ju mõned ekstreemilmapäevad kogu selle valge mudruga, mis taevast alla valgus, ja kõige muu kaasnevaga, aga kui nii edasi läheb, siis tuleb uus sügis peale, enne kui see jõuab lõppeda - ja ongi käes igisügise epohh! No loota ju ikka võib ... :-)

Ema eilne messi väisamine tähendas mõistagi seda, et lisaks, nagu ikka, mehisele kõhutäiele ja seekord suhteliselt pisukesele peatäiele, seda viimast ikka ristsõnade, aga seekord selliste lihtsamate kujul, millest ema oli peaaegu kõik ära lahendanud, nii et minu ülesandeks jäi kõigest mõne üksiku tühja ruudukese täitmine, jõudis üht-teist tollest messist minunigi. Näiteks mitu kalendrit, mille üle ma üliväga rõõmustasin: ma ei ole küll spetsiaalselt või regulaarselt kalendreid kogunud ega isegi nende kohta vähegi korralikku andmebaasi viitsinud teha, aga olen alati hea, lausa väga hea meelega vastu võtnud nii raamat-, vihik/seina- kui ka ükslehtkalendrid (eestikeelsed küll ainult), mis mu käeulatusse on jäänud ja mille omistamise vastu pole keegi tõrkunud. Neile lisandusid veel üks omapärane luup - mine tea, võib ju vaja minna, ega minugi silmad nooremaks kindlasti ei jää ja mõnigi kord on mõneski kohas nagunii selline kiri, mida vist isegi kotkasilmadel on raske, kui suisa mitte võimatu lugeda - ja raudteefirma Elron sõidukaart, samuti küllap asjalik värgendus, mille toimimise ma lähiajal järele proovin.

Aga lisaks kõigele muule sain täna ka teada, et lõpuks ometi on ka vanaisa, selle suure spordiheerose kohta, veebis leiduvasse Eesti spordi biograafilisse leksikoni sissekanne tekkinud. Mille juures ka mu vend, samuti paras spordiheeros, ära mainitud on, mis on veel toredam.

Ja noh, lõpetuseks võib ära mainida, et tänaselegi langes taas üks artiklitõlge Postimehe hüvanguks.

Loetud: Vikerkaar 1-2/2014
Vaadatud: Elavad surnud (Fox), Välisilm (ETV), Kesk-Aafrika Vabariik: kaose anatoomia (ETV), Kaunitar ja koletis (TV3)

Ilmunud tõlked:
Abdul Turay: sotsid on kindlad kui kalju (Postimees, 17.02.2014)
D. Keys. Verise oleviku juured peituvad sadu vägivalla-aastaid täis minevikus (Postimees, 17.02.2014)
I. Kablukova. Pealinnas käib must äri keelatud külmrelvadega (Postimees, 17.02.2014; lühendatud versioon avalikus veebis)

No comments:

Post a Comment