18.12.13

Mageia 4 Beta 2 väljas



Vabandus: lubatud kirjatükk Beta 1 kohta jäi paraku olemata, nii et allpool mainitud uuendused puudutavad nii Beta 1 kui ka Beta 2, aga võib siiski öelda, et märkimisväärsem osa uuendustest võrreldes kolmanda alfaväljalaskega tuligi sisse alles Beta 2-s, nii et ehk pole ühe beetaväljalaske tutvustamise vahelejäämine kõige hullem.



Möödunud laupäeval ilmavalgust näinud tulevase Mageia 4 teine beetaväljaanne tõi kaasa mitmeid huvitavaid uuendusi, osad teretulnud, teised ehk ka, aga veidi vähe viimistletud veel, võib-olla. Olgu need ka kohe ära öeldud. Kindlasti on äärmiselt positiivne see, et Firefox avaneb nüüd kohe algusest peale eestikeelsena ning avatav lehekülg on Mageia kogukonna eestikeelne variant, mitte ei pea enam hulkuma brauseri menüüdes ja vastavaid laiendusi käsitsi sisse lülitama.

Teine silmatorkav uuendus on Mageia tööriistade (see tähendab peamiselt Mageia juhtimiskeskuse vahendusel, aga ka mõnede sagedamini autonoomsemalt kasutatavate (näiteks tarkvara paigaldamise rakendus Rpmdrake või Mageia uuendamise aplett) tööriistade) üleviimine GTK2 pealt GTK3 peale. Need viimased kaks mõistet, GTK2 ja GTK3, ei pruugi paljudele midagi öelda, aga kui hästi lihtsustatult võrrelda, siis võib seda vahet ehk võrrelda GNOME 2 ja GNOME 3 vahega. Sõnaga, välimuselt on üldiselt GTK3 asjad enamasti "ilusamad" (kuigi muidugi, ilu on igaühe silmis) ja väidetavalt võimaldavat arendajatel palju vahvamaid asju pakkuda. Nüüd siis ka Mageia arendajatel. Paraku on see üleminek esialgu teatavate puudustega, nii mõnegi tööriista juures võib kohata imelikke asju, mis on kas seletatavad samuse ülemineku ebatäielikkusega või siis tulid selle tõttu esile (näiteks tarkvara paigaldamise rakenduse Rpmdrake kohati visuaalselt jahmatama panev käitumine). Sellest ei tohiks siiski lasta end päris ära ehmatada, sest kõigi selliste anomaaliate parandamisega tegeldakse aktiivselt.

Samuti võib silma torgata see, et nende Mageia tööriistade puhul, mis nõuavad kasutamiseks administraatori õigusi, on noid õigusi päriv dialoog nüüd pisut teistsugune. Selle taga seisab, kui tehniline olla, üleminek vanamoelise usermode'i pealt uuema polkit'i peale. Peale teatava visuaalse erinemise kasutaja seisukohalt märkimisväärset vahet siiski pole. Ometi, kas sel või mõnel muul põhjusel võib esineda probleem, et mõni Mageia tööriist ei käivitu, kui klõpsata selle ikoonile kiirkäivitusribal või valida see menüüst. Sel juhul aitab sama tööriista käivitamine käsurealt (olulisemad käsud on arvatavasti rpmdrake ja mcc, esimene tarkvara paigaldaja, teine terve Mageia juhtimiskeskuse avamiseks).

Veidi väiksema silmatorkavusega uuenduste all võib ära mainida näiteks seda, et kellaajaga tegelev tööriist drakclock kasutab nüüd senise ajaserveriteenuse ntp asemel teenust chrony, ja et heli seadistamisega tegelev tööriist draksound ei paku enam võimalust kasutada ALSA draiverite asemel ürgse OSS-i omi (õieti ei saanud seda, kui ma õigesti aru olen saanud, juba tükk aega teha, aga visuaalselt oli selline võimalus endiselt pakkumisel).

MageiaWelcome eesti keeles

Kindlasti tasuks ka ära märkida, et Mageia eestikeelne tõlge on saanud lihvi, täpsemalt peaks nüüd taas kõik Mageia tööriistad olema täielikult tõlgitud (või vähemalt nii täielikult, kui see on võimalik). Tõsi, see ei pruugi päris igal pool veel kajastuda sõltuvalt sellest, millisel hetkel valmis tõlge ja millisel hetkel pakendati vastav tööriist. Küll on nüüdseks tõlgitav ja ka tõlgitud uustulnukatele (aga muidugi ka teistele) mõeldud avaaken MageiaWelcome. Tõsi, kuigi see peaks kõigi eelduste kohaselt ilmuma alati, kui Mageia esimest korda käivitatakse (või ka järgmistel kordadel, kui mitte eemaldada linnukest, mis seda lubab), leidsin ma, et praegu veel seda siiski niimoodi automaatselt ei käivitata ja seda tuleb ise menüüst otsida ning käima panna. Aga küllap seegi probleem lahendatakse enne lõplikku väljalaset.

Küllap väärib tähelepanu seegi, et paigaldamise ajal on pisut uuendatud seda ekraani, kus saab valida, mida ja kuidas paigaldada (eeldusel, et eelmisel ekraanil ei ole valitud KDE ega GNOME, vaid "Kohandatud"). Muu hulgas on lisandunud uute töökeskkondadena Cinnamon ja MATE (mõlemad GNOMEst välja kasvanud, aga sellest mõnevõrra erinevad).

Uute töökeskkondade valimise võimalus

Lõpetuseks võib kirja panna, nagu ikka, tarkvara uued versioonid:

  • kernel 3.12.3
  • X.org server 1.14.4
  • KDE 4.11.3
  • GNOME 3.10.1
  • LibreOffice 4.1.3.2


Väljalasketeade
Väljalaskemärkmed
Teadaolevad vead
Allalaadimine

No comments:

Post a Comment