12.10.13

Mageia 4 Alpha 3 väljas




Ma pean taas vabandama, et alles nii suure hilinemisega kajastan Mageia arendustegevuse käiku, aga paraku see nii on - kolmas alfaväljaanne nägi ilmavalgust juba kümne päeva eest, mina aga jõudsin selle järeleproovimiseni ja sellest kirjutamiseni allees nüüd. Osaliselt vabandab seda ehk see, et Mageia alfaväljaanded tavaliselt ei sisalda märkimisväärselt palju uut - uuendused hakkavad rohkemalt sisse tilkuma alles beetaväljaannetes -, aga eks piinlik ole ikka.

Eelkõige seepärast, et selles alfaväljaandes on siiski ka vähemalt üks uus silmatorkav asi. See kannab ametlikku nimetust MageiaWelcome ja nagu vähegi inglise keelt oskav inimene võib juba nimetusest aru saada, on mõeldud põhimõtteliselt esimeseks asjaks, mida vastne Mageia kasutaja peaks nägema. Sõnaga, nii-ütelda tervitusekraan, millel on terve hulk eriti uustulnukale vajalikke asju: viidad dokumentatsioonile ja muudele vajalikele veebilehekülgedele, põnevamale tarkvarale (koos võimalusega kohe paigaldada) ja nii edasi.

MageiaWelcome'i avavaade

MageiaWelcome'i rakendustevaade

Nagu eespool esitatud piltidelt näha, on esialgu kõik veel ingliskeelne. Selle taga seisab lisaks kõigile neile asjaoludele, mis on mind takistanud viimastel kuudel tarkvara tõlkimisega tegelemast, ka see, et rakendus ise pole veel tõlgitavaks muudetud. Aga see on mõistagi kavas, võimalik, et juba järgmises beetaväljaandes - iseküsimus, kas see selleks ajaks ka eestikeelsena olemas on.

Iseenesest peaks see edaspidi ilmuma automaatselt vähemalt juhul, kui tegu on Mageia süsteemi esmapaigaldusega. Minu järele proovitud variantides KDE LiveDVD peal oli MageiaWelcome küll olemas, aga siiski ei ilmunud automaatselt, vaid tuli eraldi käivitada. PaigaldusDVD puhul, kui valisin LXDE töölaua (nii katsetamishuvist kui ka seetõttu, et selle, suhteliselt väiksemahulise töölaua paigaldamine läheb kiiremini kui KDE või GNOME paigaldamine), ei olnud seda üldse kaasa pandud ja tuli täiendavalt paigaldada. Arvata on, et lõppväljalaske ajaks muutub ka selles osas midagi.

Muud tähelepanuväärset ja siin märkimist vajavat selles väljalaskes mu meelest polnud (kui jätta välja paraku endiselt kehtiv hoiatus, et paigaldamise korral tuleks etapil, mil pakutakse võimalust tarkvara uuendada, valida sellest loobumine, sest nõustumise korral paigaldus lihtsalt hangub), sestap piirdun tarkvara uuemate versioonide loetlemisega:

  • kernel 3.11.2
  • KDE 4.11.1
  • GNOME 3.10.0
  • LibreOffice 4.1.2.3
  • Firefox 24.0

Väljalasketeadaanne
Väljalaskemärkmed
Teadaolevad vead
Allalaadimine

No comments:

Post a Comment