22.1.14

Mageia 4 RC väljas



Pühapäevaõhtu viimaste hingetõmmetega ühes nägi kavandatust tükk aega hiljem ilmavalgust tulevase Mageia 4 väljalaskekandidaat, viimane eelversioon veebruari avapäevadele planeeritud lõplikust väljalaskest.

Hilinemise põhjus oli üpris proosaline ja päris mõistetav: ka viimase beetaväljaande puhul esines veel terve hulk vigu ja tõrkeid ning nendega võitlemine ja eriti veel jagusaamine võttis oodatust rohkem aega, sest nii mõnedki osutasid arvatust visamat vastupanu - kui seda nüüd luulelisemas keeles  väljendada.

Olles Mageia arendamisega seotud postiloendeid hoolikalt jälginud, võib arvata, et paljud sellised vead, mis võivad puudutada üsna paljusid inimesi ja/või mõjuda kehvalt Mageia renomeele, on ka suudetud parandada. Vigade parandamisele keskendumine mõistagi tähendas ka seda, et võrreldes beetaväljalaskega mingeid märkimisväärseid uuendusi enam ei tulnud - kui mitte arvestada seda, et Mageia uus kujundus loksus lõplikult paika. (Ja loomulikult on see taas selline, mis kergitab kirgi ja tõstab tundeid: mõned on seda juba jõudnud nimetada lapsikuks ja abituks, teised pidanud vaimustavaks, otsekui idamaise kirsiõie kevadpuhanguliseks puudutuseks põsel - eks otsus ole vaataja silmades.)

Razor-qt töökeskkond

Väikese erinevusena tavalisest KDE-lembusest valisin seekord paigaldamiseks välja kergema ja tagasihoidlikuma töökeskkonna, millel nimeks Razor-qt (ülal oleval pildil võib ühtlasi näha ka uut kujundust). Paigaldus ise läks kergelt ja vaevata ning ka käivitamisel mingeid probleeme ei esinenud, nii et usutavasti on tõepoolest vahepeal esinenud hädadest (mis võisid isegi täielikult tõkestada (esma)käivituse) üle saadud. Sama võib öelda proovitud Live-DVD kohta, mis samuti käivitus ja töötas vähimagi tõrketa.

Ka eestinduse osas tundus nüüd kõik korras ja kaasatud olevat: mulle endale pisut muret valmistanud asjadest (just seetõttu, kas neid ikka kaasatakse õigeaegselt) võis näha, et Mageia litsentsileping on nüüd paigaldamisel kenasti eesti keeles loetav (koos märkusega mõistagi, et tegu on vaid tõlkega ja et siduv litsentsileping on ikka ingliskeelne originaal) ja et ka mujale olid sisse jõudnud kõik vajalikud parandused ja täpsustused.

Olgu lõpetuseks ära nimetatud ka olulisema tarkvara uued versioonid:
  • kernel 3.12.7
  • X.org server 1.14.5
  • KDE 4.11.4


Väljalasketeade
Väljalaskemärkmed
Teadaolevad vead
Allalaadimine

No comments:

Post a Comment