15.1.14

Teisibased mõtted

Eile äkitselt alanud tõvest hoolimata - tõsi, tänaseks oli see pisut vaibunud, aga ainult õige pisut - läks tänane päev igasuguste väljaskäikude tähe all, nii hästi või halvasti kui see ka välja tuli.

Kõigepealt viis tee mind taas ema juurde, seda mõistagi õige mitmel põhjusel, millest sugugi viimasel kohal ei olnud lootus ja ootus maitsvalt süüa saada. Tõsi, kohale vaarudes pidin tõdema, et ega seda toitu just väga palju suust sisse ei läinud ja maitsest ka suuremat sotti ei saanud - mitte toiduvalmistaja, vaid mu enda seisundi tõttu. Aga kehakinnitust igatahes sai ja nii palju kui ma suutsin, ka pisut vaimukinnitust ristsõnavihikute kujul.

Iseenesest oli muidugi peamine põhjus ema väisamiseks sootuks teine: nimelt on kavas panna tõstmise mitmekordsest Eesti meistrist vanaisa kohta käivaid andmeid ka veebipõhisesse Eesti spordi biograafilisse leksikoni ja nüüd tahtis ema, et ma pisut tema teksti üle vaataksin. Mida ma ka oma tänaste võimete kohaselt üritasin, aga eks see pisut kesisevõitu oli, nii et vist tuleb veel sellega tegelda (vahepeal loodetavasti jõuab ta konsulteerida veel mõne inimesega - paistab, et Esna kandis on vähemalt üks inimene, kes tahab mu vanaisa mälestust suuremasse ausse tõsta, vist lausa isegi mingid mälestusvõistlused korraldada).

Igatahes oleks kena küll, kui vanaisa sporditeeneid ka pisut laiemalt teataks. seni ei ole temast sõjaaegsete "pattude" pärast ja Siberisse saatmise tõttu õieti kuskil midagi kõneldud, välja arvatud kuivades tabelites, aga ometi oli ta viiekordne Eesti meister (mis ei ole muidugi hirmus palju, aga ka mitte kõige vähem) ja üks neist, kes oma arvatavasti tippajal sai ka kutse Berliini olümpiamängudele (kuhu paraku jäi rahapuuduse tõttu sõitmata). Nojah, ema on temast kirjutanud loo genealoogiaseltsi aastaraamatus ja nüüd on üks Järvamaa mees maakonna tõstespordi ajaloo kirja pannud, kus samuti temast pisut juttu, aga eks oleks hea, kui tema nime ja lühikese tutvustuse leiaks ka entsüklopeediast, mis pealegi veebis vabalt kättesaadav.

Sellega mu tänane päevakava veel ei piirdunud: pärast ema külastamist ootas ees sellekuine Nõmme mälumäng. Ei saa just öelda, et meil oleks väga hästi läinud, aga kui arvestada mu tõbisust ja asjaolu, et tavapärase kolme asemel olime seekord asjaolude sunnilt vaid kahekesi, siis pole ehk pisut enam kui 30 võistkonna seas 11.-14. koha jagamine isegi kõige hullem ...


Loetud: mitte muhvigi
Vaadatud: Jüri Üdi klubi (ETV2), Ameeriklane (TV6), Kaunitar ja koletis (TV3)

Ilmunud tõlked: Abdul Turay: Brüsseli õppetunnid (Postimees, 14.01.2014)

No comments:

Post a Comment