25.11.14

Esmabased mõtted

Tänane päev - üldjoontes ikka tavaline tööpäev, võib kohe ära öelda - algas õige vara, ammu enne igasuguseid kukki ja koite, sest tsiviliseeritud maailmas on kombeks korraldada tähtsamaid konverentse ja muid palju inimesi kokku toovaid üritusi ikka nii, et samused inimesed oma kõrgajaks ehk pärastlõunaseks-varaõhtuseks prokrastineerimis- ja rekreatsiooniajaks täielikult vabad oleksid.

Või kui teisiti öelda, siis täna korraldas Rahvusvaheline Kaitseuuringute keskus õige paljude nimekate analüütikute ja muude asjatundjate arutlushommiku, mille teema oli praegu väga ajakohane "Hybrid Warfare and Information Operations" (eesti keeli niisiis "Hübriidsõda ja infooperatsioonid"). Lucase Edward ja Piontkovski Andrei on usutavasti enamikule, kes vähegi maailma ja eriti siinkandi asjadega end kursis hoiavad, teada nimed ning vaevalt ka Jaeski Aivar ja Franke Ulrik palju vähem tuntud on, sestap oli mu jaoks pisut üllatuslik viies panelist, Betzi David, kelle nimi esimese hooga ei öelnud palju midagi, aga kes võib-olla rääkis kõigist panelistidest kui mitte just kõige mõistlikumat, siis vähemalt kõige kainemat ja külmemat juttu.

Kui ka muu jutt oli küllaltki selline, mida on viimastel kuudel ja mõne asja puhul võib-olla juba aastaidki räägitud ja mis sestap ei tohiks samustele kursishoidjatele märkimisväärselt uut sisaldada, siis ometi olid sel arutlusel ka mõned detailid, mis vähemalt mulle olid uudsemad või siis sellised, mis vaid kuskil mäluhämaruste sopis ringi hulbivad.

Esimene neist oli mainitud Betzi Davidi küllaltki järsk vastuastumine arvamusele, et Venemaa mõnigi kord vähem või rohkem selgelt mõista antud tuumarelvaga ähvardamine sisaldab endas ka midagi tõsist. Ta lahutas selle kaheks: ühelt poolt ei usu keegi tuumasõja kui sellise võimalikkusesse, sest selle praktiline tulutus on ammuigi ära nähtud (nõndanimetatud vastastikku tagatud hävitamise ehk MAD-kontseptsioon); teiselt poolt pidas ta äärmiselt vähetõenäoliseks ka nõndanimetatud taktikalise tuumarelva kasutamist (meenutagem mitmel pool välja käidud mõtet, et Venemaa võib ju heita tuumapommi mõnele Euroopa linnale. Üllatuslik oli mu jaoks tema väide, et kui venelased pole midagi erakorraliselt uut ja seni saladuses hoitavat leiutanud, siis ei ole ka nemad lahendanud probleemi, kuidas taktikalist tuumarelva üldse kasutada. Betzi sõnul olla Lääs/NATO küll ammustel aegadel avalikult propaganda huvides väitnud, et neil on taktikalise tuumarelva kasutamise võime olemas ja vajaduse korral ka seda kasutatakse, aga tegelikult olevat plaanijad olnud siiski arvamusel, et praktikas seda väidet kontrollida ei saa, sest tegureid, millega arvestada lihtsalt ei osatagi, on liiga palju. Ehk teisisõnu, kuigi sellised relvad olid ka päriselt olemas ja kuigi väideti, et on olemas ka plaanid, kuidas neid kasutada, siis tegelikkuses neid plaane kas üldse polnud või igatahes oli kõigile selge, et neid mingil juhul mainitud ebakindluse tõttu ei rakendata.

Teine uudne teadmine oli Moldovat esindanud diplomaadi etteastumine ettekannetele järgnenud arutelu- ja küsimustevoorus, kus ta meenutas, et Tiraspolis üles kasvanuna ei ole niisugune "hübriidsõda" kõigi oma "roheliste mehikeste", valede levitamise ja kõige muuga midagi nii radikaalselt uut, nagu seda praegu kiputakse arvama, vaid kenasti läbi tehtud juba veerand sajandit tagasi, sealsamas Dnestri-äärses. Millega muidugi tuleb igati nõustuda.

Oli veel kolmaski "uudne" moment, aga et see kuulub pigem piinlike vahejuhtumite sekka, mida paraku ka niisugustel üritustel mõnikord ette tuleb, jätan ma selle siinkohal lahti rääkimata. Eks kohalolijad teavad, mida ma mõtlen, ja teistele see vaevalt palju korda läheb, küll aga võiks tekitada asjatult mitmesuguseid pahatahtlikke valearvamusi. Igatahes ja sellest viimasest hoolimata oli tegu väga korraliku tasemega üritusega ning küllap praegustes oludes ka vajalikuga. Mul ei olnud siia ülevaatesse viiteid paraku lisada, aga igatahes tänaõhtuses Välisilmas ja samuti uudistesaadetes oli sellest mõnevõrra ka juttu.


Loetud: Akadeemia 11/2014
Vaadatud: Valge kaardivägi (ETV2), Välisilm (ETV), Malala: tüdruk paradiisist (ETV), Elavad surnud (Fox)

Ilmunud tõlked: Edward Lucas: mürgine Sputnik (Postimees, 24.11.2014)

No comments:

Post a Comment