23.9.10

Mandriva tulevikust

Ma olen viimasel ajal üsna mitu korda kirjutanud hirmudest ja ootustest seoses Mandrivaga, mille põhjuseks on teatavasti olnud firma kesine majanduslik käekäik ja sellest tingitud rohke töötajate lahkumine. Hulk lootusi-ootusi oli pandud 17. septembril peetud aktsionäride üldkoosolekule ja nii oligi: kui mitte muud, siis vähemalt mingi tulevikupildi see andis. Alljärgnevalt toon ära Mandriva ametlikust ajaveebist pärit teate tõlke ja lisan sellele mõningatest muudest allikatest pärit teavet.

Mandriva uudised juhatuselt

 Mandriva missioon
Mandriva on üleeuroopaline ja BRIC-i [BRIC=Brasiilia, Venemaa, India, Hiina] Linuxi distributsioon kõigile: ettevõtetele ja üksikisikutele, algajatele ja kõige kogenenumatele kasutajatele.

Restruktureerimine
Mandriva on üle saanud raskest olukorrast. Taastumine toimus võlgade restruktureerimise, organisatsiooni lihtsustamise, uue investori ja uue strateegilise fookuse abil. Mandriva soovib:

  • tugevdada võimalikult palju kogukonda
  • agressiivselt uuendada töölauda
  • luua spetsiaalselt õpivajadusteks mõeldud distributsiooni
  • edendada oma serveridistributsiooni ja -tooteid


Kogukond
Mandriva kogukond peab olema autonoomne ning selle vabaduse tagamiseks luuakse vastavad haldamisstruktuurid. Mandriva ettevõte on lihtsalt üks selle sõltumatu kogukonna element.
Mandriva võtab tööle kogukonnahalduri, et aidata kogukonnal neid plaane teostada. 
Mandriva kogukonna distributsiooni järgmine versioon ilmub 2011. aasta kevadel.
Mandriva distributsiooni kogukonnaversiooni põhjal luuakse Powerpacki distributsioon, Corporate Desktopi distributsioon ja Mandriva Enterprise Serveri distributsioon.
Töölaua seisukohalt püüab Mandriva olla KOGU MAAILMA PARIM KDE DISTRIBUTSIOON: lihtne kasutada, stabiilne, rikkalike omadustega ja hiilgavalt lokaliseeritud.
Ehkki kogukonna distributsioon on KDE-keskne, õhutame me kogukonda looma GNOME, LXDE, XFCE, E17 jms versioone lisavõimalustena. Luuakse ka infrastruktuur, mis aitab kogukonnal selle ülesandega toime tulla.


Õpidistributsioon
Lähikuudel ilmub vastav Mandriva spetsiaalne distributsioon. See võimaldab häälestada klassi Linuxi arvutid mõne minutiga, pakkudes lisaks klassi kontrollimise ja jagamise võimalusi. Klassi arvutite seadistus on äärmiselt lihtne.

Powerpacki ja Corporate'i töölaud
Nagu ikka, kaasnevad Powerpackiga omanduslik tarkvara ja draiverid ning 18-kuuline tugiteenus, Corporate'iga aga pikaajaline tugiteenus (3 aastat). Järgmine Powerpacki ja Corporate'i töölaud ilmub peagi pärast kogukonna versiooni.

Server
MES-i täiustatakse, et pakkuda ka edaspidi lihtsaimat paigaldamise ja haldamise võimalust süsteemihalduritele nii omandusliku kui ka avatud lähtekoodiga tarkvara puhul.
Edasi arendatakse parimat avatud lähtekoodiga heterogeenset tark- ja riistvara haldamise süsteemi Mandriva Pulse 2.
Mandriva plaanid täiustada kõigi serveritoodete skaleeritavuse võimalusi.
Mandriva Directory Server (MDS) hakkab sisaldama paremat Active Directory lõimimise võimalust ja sõltumatut GPO raamistikku.

Uued tooted
Tahvelarvutid
Mandriva pöörab distributsiooni uues versioonis erilist tähelepanu eri tahvelarvutitele Inteli ja ARM platvormidel. Me toetame MeeGot ning töötame välja uut liidest KDE Mobile'i ja Qt baasil.

Pilv
Mandriva töötab praegu sisemiselt välja pilvestrateegiat ning peagi on kavas alustada arutelusid kogukonnaga.

Võrguteenused
Mandriva internetikaupluse ülesehitust lihtsustatakse ja täiustatakse.
Eri internetiteenused lõimitakse töölauaversioonidesse.

Arendajad
Praegu on Mandrival 27 arendajat Brasiilias, Prantsusmaal ja Venemaal, 4 alltöövõtjat, kes töötavad igakuiselt uuenevate lepingute alusel, ning arvutu hulk kogukonna kaastöötajaid kogu maailmas, keda me ei suuda kuidagi ära tänada.
Mandriva võtab tööle:

  • Brasiilias 7 arendajat (ja järgmisel aastal veel kuni 20)
  • Prantsusmaal 5 arendajat
  • Venemaal on Mandrival kavas väga võimsalt laiendada R&D-d ning palgata kuni 15 inimest testimiseks ja kvaliteedikontrolliks

Mandriva otsib uusi alltöövõtjaid.
Huvitatud isikud võivad võtta ühendust aadressil rh@mandriva.com

Kuulujuttude kohta
Mandriva on endiselt elus ning püsib alati elus kõigi jaoks, kes tema vastu huvi tunnevad (kogukond, töötajad, tarbijad, tarnijad jne.).
Me ei lähe RPM-ilt üle DEB-ile.
Me ei muuda Cookerit, Cookeri kontosid ega midagi muud, mis on distributsiooni jaoks hea.
Mandriva tunneb alati suurt rõõmu koostööst kõigi tehniliste töötajatega ega soovi mingil juhul piirduda vaid üksikute tehniliste valdkondadega. Mandriva soovib olla vastutustundlik kõigi ees, kes tema vastu huvi tunnevad (kogukond, kasutajad, töötajad, tarbijad, tarnijad jne.).




Eelnevale võib osaliselt kommentaariks, osaliselt täienduseks lisada O'Reilly põhjal, et uus investor, kes omandas nüüd Mandriva aktsiate kontrollpaki, on Venemaa päritolu investeerimisfirma NGI. Selle taga võib näha ühtlasi teatavat, võib-olla isegi tugevat lootust Mandriva olukorra parandamiseks. Nimelt on Venemaal kavas välja töötada niiütelda rahvuslik operatsioonisüsteem, mille aluseks saab peaaegu kindlasti olema Linux (ega millegi muu peale polegi eriti nagu ehitada). Juba varem on kõneldud, et Mandrival on head šansid saamaks selleks aluseks, nii et tihedad sidemed Vene päritolu kapitaliga on selles mõttes igati kasuks. Mandrivale oleks selline areng kindlasti suureks abiks, sest nagu tarkvara puhul ikka, kuidas sa ka ei püüaks, vähegi korralikku edu tagavad ainult ja ainult riiklikud (või ka suurkorporatsioonide) tellimused. Ja kuigi Venemaa ei ole just võrreldav maailma arenenud riikidega, on ta siiski piisavalt suur ja isegi piisavalt rikas, et Mandriva-sugust ettevõtet tublisti oma tellimustega kosutada ja kasvatada. Seda kõike mõistagi mitmel eeldusel: et Venemaa ikka mingil hetkel selle konkursi välja kuulutab ja et Mandriva selle võidab ja et Mandriva seejärel suudab ka välja töötada lahenduse, millest Venemaa huvitatud on. Tõenäoliselt on eeltoodud teates mainitud õpidistributsioon just selleks mõeldud, sest too "rahvuslik operatsioonisüsteem" ongi eelkõige mõeldud koolidele ja alles teises järjekorras muudele riigiasutustele (vähemalt nii on Venemaa ajakirjanduses kõneldud).

No comments:

Post a Comment