15.9.10

Teisibased mõtted

Suhteliselt tavaline tööpäev, ehkki põhitöö mõttes ümmargune null: järjekordselt on Postimees aktiivsust ilmutanud ja nii tegingi täna neile lausa nelja kirjatüki tõlked. Kui arvestada eelmise nädala sama suur tellimuste hulk, siis on käed olnud nende kõrvaltööde osas üle päris pika aja ebaharilikult rohkelt tööd täis. Aga noh, peab ju ka vaheldusrikkust olema ja midagi, millega oma rutiini katkestada (isegi kui suur osa ajalehetõlgetest on üpris teada autoritelt ja sestap ei paku nii suurt pinget) ja mõnikord isegi veidi vaimu pingutada, kui kirjatüki teema kipub minema kuskile sinna mu teadmiste piirimaile...

Ekspressi veebis oli täna lugeda veidi pikem artikkel arvatava Salme muinaslahingu kohta, mitmete eri seisukohtadega, mis ja kuidas seal võis tegelikult toimuda. Koos varasema "jutustusega", mis esitab ühe võimaliku versiooni, on igatahes tegemist väga põneva ja fantaasiat liigutava teemaga. Nii kaugemad kui tuhande aasta tagused lahingud on ju enamasti teada ikka pigem kirjalike kui füüsiliste allikate põhjal, Salmel aga on just otse vastupidi - füüsilised tõendid on, kirjalikke vähemalt praeguse seisuga ilmselt mitte (kui just leidude täpsem dateerimine ja igasuguste allikate uus läbivaatamine ei võimalda midagi kokku viia, aga praegu midagi sellist küll ei paista kumavat).

Mõningase üllatusega nägin täna uudist, milles mõned kirjastamise ja raamatumüügiga tegelevad isikud avaldasid soovi, et e-raamatute käibemaks oleks nagu raamatutel ikka 9% peal, mitte seal kõrgustes, kus see käibemaks muidu on. Ma ei ole eriti e-raamatute maailma suutnud seni süveneda, aga see, et neid maksustatakse samamoodi nagu muud tarbekaupa, mitte aga kui kultuurivara, tuli küll üllatusena. Vist ei ole küll Eesti-keskne (olgu siis Eesti pinnal või Eesti firmade) e-raamatute müük veel nii levinud, et see oleks laiemat tähelepanu tõmmanud, aga kui siin-seal kostnud kavad ja plaanid peaksid teoks saama, siis võib oodata, et ehk juba isegi järgmisel aastal laieneb see turg ka siin päris tunduvalt. Ja asi ei ole muidugi ainult e-raamatutes, vaid nagu võis aru saada, ka veidi laiemalt elektroonilises kirjasõnas, puudutades muu hulgas ka teadusajakirju ja muud sellist.


Loetud: Horisont 5/2010
Vaadatud: Ohtlik mees (TV3), Supernatural (Kanal2)

No comments:

Post a Comment