17.8.10

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev, niisiis tarkvara tõlkimise päev. See kulus tervenisti KDE peale. Stabiilse haru, s.t tulevase 4.5.1 dokumentatsioon sai põhijaolt korda, välja arvatud kaks käsiraamatut - nojah, tõsi, neis on päris palju tõlkida, aga need on ka suhteliselt väiksema tähtsusega asjad, nii et ehk pole isegi hullu, kui neid valmis ei jõua (välja arvatud muidugi hoop eneseuhkusele :-) ). Võtsin ette ka KDEPIM-i asjad, sest, nagu öeldud, räägitakse küll, et praegu veel 4.4 tasemel olevad rakendused ja kõikvõimalikud muud asjad võivad tõeliselt uueks ja töökorda saada alles 4.6 ajaks ehk järgmise aasta alguseks, aga siiski ei ole keegi seni ära muutnud lubadust, et juba 4.5.1 sisaldab uut ja säravat KDEPIM-i... Seal on veel teha küll, aga juba esialgne kogemus näitas, et tõlkimise mõttes väga palju uut ei ole - uusi omadusi kui selliseid väga palju ei tule, küll aga on asjad korraldatud mitmeti mõistlikumalt kui varem, no ja mõistagi kaasneb sellega ka terve müriaadi vigade parandamine, mida väidetavalt vana/senine korraldus ei võimaldanud (mis ei ole ka imestada, kui arvestada, et näiteks KMail ja Korganizer on üldse ühed vanemad KDE rakendused ja eks see tosina aasta taak on neil kohati kõvasti kaelas küll).

Lisaks tõlkimisele sai ka stabiilset haru veidi puhastatud - nimelt oli seal ajapikku tekkinud terve hulk dokumentatsiooni, mis tegelikult oli igas mõttes aegunud, s.t polnud enam olemas isegi ingliskeelseid originaale. Stabiilses harus sai puhastus ära tehtud, arendusharus ootab see veel ees, kui ma millalgi selle juurde tõsisemalt jõuan. Küll selgus üks halb tõsiasi, mis kaasneb Mandriva arendusversiooni kasutamisega (jah, ka uuele arvutile panin ma ikka Cookeri peale - kohe kange kihu on ikka "verisel serval" sammuda :-) ). Nimelt saab praegu küll KDE dokumentatsiooni kenasti tõlkida, aga midagi on nende Mandriva KDE pakettidega vahepeal nii viltu läinud, et tõlkefailidest DocBook-faile enam kokku keevitada ei õnnestu... Tegin selle kohta ka veateate, nii et nüüd jääb vaid loota, et see kiiresti ära parandatakse, sest muidu peab enne 4.5.1 ilmumist välja mõtlema mingi iseäraliku ja ilmselt mulle tublisti peavalu valmistava viisi, kuidas seda teha...

Varahommikul, kui nii kukk kui ka koit veel laia suuga haigutasid ja mina vaevalt olin ärganud, helistas üks kunagine töökaaslane, kes, nagu selgus, on mõnda aega tööta olnud ja tundis huvi ühe Eesti kirjastuse vastu, mis tööd pakkuvat. Paraku ei osanud talle selle kohta mingit erilist taustateavet jagada, aga selle asemel, et jutt oleks kiiresti lõppenud, ilmnes vanainimese sündroom ja nii lobisesime päris pikalt, meenutades ajakirjanduses töötamise aegu ja arutades praeguse ajakirjanduse seisu üle. Nojah, sellest kõneldust pole mõtet siin pikemalt kõnelda, sest midagi põhjapanevat me välja ei selitanud. Aga selliseid ootamatuid kõnesid on vahel päris hea saada siiski.

Päeval sattusin Memokraadi ajaveebist lugema Vaariku Danieli ülevaadet USA läänerannikul peetud "singulaarsuse tippkohtumisest". Selliseid asju on muidugi huvitav lugeda ja ilmselt sama huvitav või veelgi köitvam ise sellises kohas kohal olla, aga eks nendega on nagu ikka "tuleviku-uuringutega" ja muu futurismiga: ette võib kujutada kõike, välja arvatud seda, mis tegelikult toimub, sest ei saa ju ette kujutada asja, mida ei ole... (mis muidugi kehtib ka teistpidi: kõik, mida saab ette kujutada, on millalgi olemas olnud, on praegu olemas või saab millalgi olema...)

Loetud: Vikerkaar 7-8/2010
Vaadatud: Fringe (Pro7), Eureka (Pro7)

No comments:

Post a Comment