6.8.09

Kolmabased mõtted

Rütm on ikka täitsa sassis, eriti selle majas käiva remondi pärast, nii et seegi sissekanne tuleb omajagu hilinenult.

Madonna kontserdilt tagasijõudnuna ei jäänud just palju aega magada ajani, mil hommikul pidanuks kohale ilmuma "küttesüsteemi rekonstrueerijad". Ja ega nad hilinenudki, kell 9 (ehk iseenesest just magusaima une ajal...) algas juba kenasti lõikurite vingumine peale, nii et isegi kui ma oleks sel ajal veel maganud, oleks nagunii üles ärganud. Nii tunnike hiljem jõudsid nad siis ka mu korterisse. Selgus, et see ei jää nende viimaseks külastuskäiguks - ainuke asi, mida nad praegu tegid, oli, nagu üks neist väljendus, "maja tühjaks tegemine". Ehk siis teisisõnu: radiaatorid ja sellega seotud torud on nüüd kadunud, uute panemiseni jääb veel nii kümmekond päeva või paar nädalat, kuni "maja on tühjaks tehtud" :-)

Nende käik oli siiski hea ka: jõudsin enam-vähem ühele poole ristsõnadega, mis olid jäänud veidi unarule, ootama õiget hetke, mis siis nüüd sel hommikupoolikul kätte jõudis. Mitte et lõikurite vingumine oleks just parim keskkond ristsõnade lahendamiseks, aga no ega need Eesti ristsõnavihikud ka nii suurt mõttepingutust enamasti ei nõua, et tingimata vaikust ja süvenemist vaja oleks (no olgu, üks käsiolevates oli Meistriristik ja seal siiski on ka selliseid mõistatusi, mida päris käigult rajalt maha ei võta).

Ülejäänud päev koosnes valdavalt töötamisest, kuid kellaajaliselt juba nii südaöö paiku oli väsimus nii suur, et suurt kauem vastu ei pidanudki ja tuli end rõhtasendisse paigutada.

Veidi aega kulutasin sellele, et välja selgitada, kes on uus Lõuna-Osseetia peaminister Vadim Brovtsev. Kuidagi ei õnnestunud leida mingeid viiteid, mis oleks teda kas või kuidagi Lõuna-Osseetiaga või üldse osseetidegagi sidunud. Küll aga mainiti mitmel pool ära, et tal on tihedad sidemed Venemaa regionaalarengu ministeeriumiga, mis muu hulgas korraldab ka Venemaa abi jagamist Lõuna-Osseetiale ja selle nii-öelda ülesehitamist. Niisiis tundub, et lihtsalt liigutati soosikust ehitusettevõtja kohale rahavoogude kontrollimiseks.

Nii palju siis Lõuna-Osseetia iseseisvusest... Muidugi, välismaalastest riigiametnikud pole ju vastsündinud riikides haruldased - meenutada võib kas või taasiseseisvunud Eesti algusaegu, kus ministritegi ametis oli otse välismaalt tulnud inimesi. Aga no vähemalt peaks neil ju ikka olema mingi seos kohaga, kus nad töötavad - toonased välismaalt tulnud ministrid ja muud ametnikud käisid ikka väliseestlaste nimetuse alla, olid kas Eestis sündinud või vähemalt sündinud Eestis sündinud vanematest, valdasid vähemalt talutaval tasemel eesti keelt ja nii edasi. Brovtsovi ametissesaamist võiks vahest nii poolmöönmisi võrrelda umbes sellega, kui Laari asemel, kes asus ellu viima Friedmani majanduspoliitikat (vastuväidete ennetamiseks: Laar viis ellu veel palju muudki, aga Friedmanile tuginev majanduspoliitika oli kindlasti üks asi, mida ta võimalikult hästi üritas järgida), oleks Eesti peaministriks kutsutud hoopis Friedman ise kui "spetsialist" :-) Kuigi muidugi see võrdlus pole päris hea, sest Eesti oli kõigest hoolimata siiski juba toona ka tegelikult iseseisev riik ja taotles iseseisvuse süvendamist (mistõttu juba mõte kutsuda peaministriks mõni Eestiga täiesti seondumatu isik oli parimal juhul õllelaua jutt), mida praegune Lõuna-Osseetia juhtkond ilmselgelt ei soovi.

Õieti on neist osseetidest, kes lõuna pool Kaukasust elavad, isegi kahju: nad on ikka täiesti ilmselgelt jäänud Venemaa imperialistlike mängude hammasrataste vahele ja pigem on usutav, et see hekseldab nad sootuks tükkideks. Mitte et seal alternatiive poleks olnud - Sanakojevi alternatiiv on ju seniajani olemas -, aga eriti viimase aasta sündmused on vähegi positiivse lahenduse leidmist päris drastiliselt vähendanud.

Loetud: mitte muhvigi
Vaadatud: Lahingulaev Galaktika (TV6), Dexter (Kanal2), Kuritöö kodutänavas (Kanal2), Heroes (TV3)

No comments:

Post a Comment