22.12.12

Mageia 3 Beta 1 väljas



Mõne päeva eest, täpsemalt 19. detsembri hilisõhtul, nägi küll nädal aega kavandatust hiljem, aga loodetavasti sellevõrra töökindlama ja veavabamana ilmavalgust tulevase Mageia 3 esimene beetaväljalase. Võrreldes eelmise eelväljalaskega on selles lisaks arvukatele vigade parandustele ja üldisele parendamisele mõned uued omadused, millest allpool veidi pikemalt.

Üks neist ja vahest kõige olulisem on uuema põlvkonna alglaaduri Grub2 toetuse lisamine. Nagu ma olen aru saanud, on selle kõige suurem pluss see, et nii on võimalik tõhusalt kasutada arvutis erinevaid operatsioonisüsteeme - see oli ja on muidugi ka praegu Grub1 abil võimalik, aga Grub2 tegevat seda kuidagi paremaks või lisavat võimalusi seni raskesti kasutatava riistvara või operatsioonisüsteemi tarvitamiseks. Nagu näha, ei oska ma selle kohta väga palju öelda, aga tundub olevat vajalik uuendus. Tuleb muidugi lisada, et praegu on tegu esialgse uuendusega, mille puhul võib veel õige mitmeid vigu selguda, mistõttu kõigil, kel julgust ja aega, oleks soovitatav seda proovida.

Teine uuendus on paigaldusandmekandjale mõningate omanduslike draiverite lisamine. See on olnud juba pikka aega vaidlusalune küsimus, kas paigaldusprogramm peaks olema täielikult avatud lähtekoodiga tarkvaraga või sisaldama ka mõningaid draivereid, mida tootjad oma riistvara jaoks küll vabalt pakuvad, aga mille lähtekoodi kallale nad kedagi teist lasta ei ole tahtnud. Nüüd on siis leitud, et mõned Wi-Fi või videokaartide draiverid on siiski nii levinud, et oleks ebaõiglane sundida Mageia kasutajaid neid keerulisi teid pidi taga ajama. (Seda enam, et näiteks sobivate Wi-Fi draiverite puudumine võib sõltuvalt konkreetsest tähendada ka üldse interneti puudumist, mis muudab üldse nende draiverite hankimise äärmiselt raskeks.)

Veel võib ära mainida kolmanda alfaväljalaske juures mainitud Firefoxi vea parandamist: kui siis avanes Firefox vaikimisi ka eestikeelses keskkonnas ingliskeelsena ja see tuli käsitsi eesti keele peale lülitada, siis nüüd avaneb brauser kenasti eestikeelsena. Üks väike viga on küll veel küljes: esimesel avamisel avatakse kaks kaarti, millest ühel on Firefoxi tervitus uuele kasutajale, kenasti eesti keeles ja puha, teisel aga Mageia kogukonnalehekülg, mis paraku on ingliskeelne - ehkki tõlge eesti keelde on olemas, aga seda saab vaid käsitsi lehekülje ülanurgast valida. Selle kohta on nüüd olemas ka veateade, nii et vahest õnnestub kui mitte juba järgmiseks beetaväljalaskeks, siis vähemalt lõppversiooni ajaks saavutada, et ka see lehekülg avataks emakeelsena (eeldusel muidugi, et too emakeelne tõlgitud lehekülg on ikka olemas).

Teine eelmine kord mainitud viga, nimelt muusimamängija Amarok mittetöötamine ja krahhi esilekutsumine peaaegu iga toimingu puhul, on, kui üldse, veel hullemaks muutunud: minu napid katsetused näitasid, et see enam isegi ei avane, vaid katse avada toob kohe kaasa krahhi ... Aga et see on murelikuks teinud üsna mitmeid inimesi, võib ehk siiski loota, et probleem suudetakse lahendada.

Otseselt Mageiaga mitteseonduvalt võib öelda, et inimkatsetega sai ära tõestatud, et hiljuti KDEsse lisandunud MTP-protokolli toetus toimib. Eks see ole mitmel pool vajalik, võib-olla praegusel ajal kõige rohkem Androidiga telefonide või muude aparaatide omanikele. Igatahes failihaldur Dolphin näitas pärast Androidi-aparaadi arvutiga ühendamist kenasti selle sisu ja lubas mõistagi ka seda lähemalt uurida (kuigi katsetatud Live-plaadi keskkonnas videod käima ei läinud vajaliku koodeki puudumise tõttu, aga see ei ole loodetavasti väga oluline ja peaks olema ka põhimõtteliselt ületatav).

Nüüd siis beetaväljalaskes oleva olulisema tarkvara numbritest:

  • kernel 3.7.1
  • KDE 4.9.90
  • GNOME 3.6.2
  • Firefox 17


Väljalasketeade
Väljalaskemärkmed
Teadaolevad vead
Allalaadimine

No comments:

Post a Comment