29.1.13

Mageia 3 Beta 2 väljas



Mõne päeva eest, täpsemalt ööl vastu laupäeva, nägi umbes nädalase viivitusega ilmavalgust tulevase Mageia 3 järjekordne, juba teine beetaväljalase. Eelmise eelväljalaskega võrreldes mu arusaamist mööda suuri muutusi ei ole, mis beetajärgu puhul on ka küllaltki loomulik, sestap alljärgnevalt vaid lühidalt mõned tunnusmärgid.

Ehk kõige suurem kahe eelväljalaske vaheline arendustegevus oli tarkvarapakettide massiline ümberehitamine. Tehnilistesse üksikasjadesse laskumata võib öelda, et nii üritatakse tagada, et kõik paketid oleksid kooskõlas süsteemi põhielementide (kernel, glibc jms) aktiivse versiooniga. Ma ei ole kindel, kas mu masinas oleva arendusversiooni uuendamisel täheldatud mõningane ruumi kokkuhoid on samuti sellega seotud, aga katsetatud KDE Live DVD sujuv töö kahtlemata on osaliselt ka sellest tingitud.

Veel võib mainida, et varem kurdetud muusikamängija Amarok on nüüdseks uue versiooniga (2.7) ja täiesti töökorras, mängib nii kohalikku kui ka internetist tulevat muusikat, ühtegi krahhi ei õnnestunud üürikese katsetamisega esile kutsuda.

Siiski Firefoxi iluviga - esimesel avamisel avatakse kaks kaarti, millest esimene sisaldab Firefoxi enda tervitusteksti ja muud sellist, teine aga Mageia kogukonna lehekülge, kusjuures Firefoxi tervitustekst on kenasti eesti keeles, aga Mageia kogukonna lehekülg avatakse miskipärast ingliskeelsena, ehkki peaks samuti olema eesti keeles - on seni veel parandamata. See ei ole muidugi midagi ületamatut, keelt saab kogukonnaleheküljel hõlpsasti vahetada, aga väike tõrvatilk siiski.

Samuti tuleb kindlasti ära märkida, et LibreOffice on selles beetaväljaandes versiooniga 4 - kes on LibreOffice'i arendusega kursis, mõistavad kahtlemata, et tegu ei ole veel lõpliku, vaid samuti arendusversiooniga (täpsemalt RC1), aga kes veel paremini teavad, teavad ka seda, et LibreOffice'i arenduses on RC-versioonid üldjuhul juba täiesti töökindlad. Mida võis ka siinkirjutaja juba kogeda.

Et kõik tundus Live DVD pealt kenasti töötavat, otsustasin üle tüki aja ka proovida paigaldamist (tuleb kindlasti mainida, et tegin seda VirtualBoxis, mis võib anda mõnevõrra teistsuguse kogemuse kui nii-ütelda päris paigaldamine, samuti seda, et tegu oli Live DVD-ga, mitte ainult paigaldamiseks mõeldud andmekandjaga). Mõeldud-tehtud, väike klõps töölaual asuvale ikoonile käivitaski paigaldamise. Ja siis tekkis üsna pikk ootus pärast seda, kui mu käest oli päritud, kas jätta paigaldamata ebavajalikud draiverid ja lokaliseerimispaketid. Et paigaldamine ise võtab mõnevõrra aega, selle üle ei tasu imestada, aga selle ebavajaliku tarkvara eemalejätmise etapi pikkus pani küll veidi imestama. Võib muidugi olla, et paigaldusakna graafika lihtsalt ei uuenenud korralikult ja tegelikult käis juba tükk aega paigaldamine, enne kui sellest ka visuaalselt aimu sai.

Siiski ei olnud viivitus talumatult pikk ja kõige rohkem kümmekond minutit hiljem oli mul juba taas töökorras KDE töölaud kenasti ees. Nii palju või vähe kui ma seda proovisin, toimis kõik samamoodi sujuvalt nagu Live DVD pealt, mis annab tublilt lootust, et Mageia 3 lõppväljalaskes ei esine samuti mingeid vastikuid probleeme.

Ma olin paigaldamise käigus otsustanud järele proovida uue Grub 2 alglaaduri, millega samuti tõrkeid ei tekkinud. Nojah, seda võib öelda, et visuaalselt on see tunduvalt teistsugune, mis võib meeldida või mitte, aga vähemalt töötamise mõttes polnud küll midagi ette heita. Tõsi, tundub, et mõningatel juhtudel võib esineda probleeme nii "puhta" paigalduse kui ka eriti uuendamise korral, aga need on arendajate seas teadvustatud, nii et vahest suudetakse seni veel esinevad murekohad lõppväljalaske ajaks likvideerida.

Lõpetuseks ka kohustuslik olulisema tarkvara versioonide loetelu:

  • kernel 3.8
  • systemd 195
  • KDE 4.9.97
  • LibreOffice 4



Väljalasketeade
Väljalaskemärkmed
Teadaolevad vead
Allalaadimine

No comments:

Post a Comment