28.2.11

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev.

Vaatasin õhtul seda noore eesti filmitegija Toomi Taneli teost "Pihtimus", millele loodetakse ehk Oscaritki langevat (nojah, tõsi, see poleks ikka veel õieti Eestile osaks langev, vaid läheks pigem Suurbritanniale, sest formaalselt on ju tegemist briti filmiga...). Lühidusest hoolimata (kõigest nii pool tundi) oli see päris võimas film ja väga räige sisuga: väike poiss on enne esimest pihileminekut mures, et tal pole ühtegi pattu, mida üles tunnistada, ja järelikult ei saa ta ka lunastuse osaliseks, ja siis üritab koos sõbraga olukorda parandada - mis päädib lõpuks ilmselt nelja inimese surmaga. Koomilisest traagiliseks pööranud filmil on veel ootamatum lõpplahendus, mis sunnib uuesti üle ja läbi mõtlema nähtu, nii et tegelikult tahaks seda veel kord näha, et aru saada, kas ikka sain aru... Ma ei tea, kas see on Oscarit väärt või mitte, aga igal juhul on tegemist väga tugeva lühifilmiga, milles kõik komponendid olid väga viimistletult paigas (nähtu puhul isegi vaimustavalt hea subtitreeritud tõlge).

Enese saba kergitamise raske, aga meeldiva ülesande osana tasub ära märkida Eesti Ekspressis ilmunud Helme Peetri arvustus Tyermani "Ristisõdade" kohta. Ta osutab seal õigesti ka mõningatele vigadele, tuues küll välja ühe, mis ei ole õieti viga, vaid halvasti vormistatud element: ühe raamatus esineva tegelase puhul on kahel korral kasutatud aastaarve ja kui esimesel korral on selge, et ei räägita eluaastatest, vaid nii-öelda valitsemisaastatest, siis teisel puhul paraku see nii selge ei ole... Aastaarvudes esinevaid ebatäpsusi märkis küll ära ka Selarti Anti ja usutavasti neid tõesti esineb, ka siis otseseid eksimusi, mitte selliseid valesti tõlgendamise võimalusi, sest kõikvõimalikke daatumeid on selles raamatus päris rohkelt ja neis esinevad vead on paraku ka hoolikal ülelugemisel palju raskemini tuvastatavad kui näiteks nimedes või üldse sõnades esinevad kirjavead...


Loetud: B. Lee Whorf. Keel, mõtlemine ning tegelikkus
Vaadatud: Neli tankisti ja koer (ETV), Ajavaod: Jää vabaks, Eesti meri... (ETV), Pihtimus (ETV), ENSV (ETV), Hellboy - Die goldene Armee (RTL)

No comments:

Post a Comment