15.2.11

Mandriva Linux 2011 Alpha1 väljas




Täna nägi ilmavalgust suve hakatuseks ilmuma planeeritud Mandriva Linux 2011 esimene alfaväljalase. Nagu alfaväljalasked ikka, ei erine see vähemalt väliselt väga palju viimasest stabiilsest väljalaskest 2010.2, kuid sisemuses on siiski toimunud mitmed päris olulised muutused, millest allpool veidi lähemalt.

Vahest kõige olulisem uuendus on tarkvarahalduse süsteemi RPM5 kasutusele võtmine senise RPM4 asemel. See võib võib-olla praegugi tekitada probleeme juhul, kui soovitakse uuendada mõne varasema Mandriva Linuxi versiooni pealt, aga valdavalt peaksid need mured siiski nüüdseks lahendatud olema.

Kellele see korda läheb, siis kompilaatoril GCC on nüüd sisse lülitatud ka pluginad. Võib-olla väliselt märgatavam on senisele Mandriva kodukootud võrguhaldurile NetworkManageri toetuse külgepookimine - mõned hindavad seda sammuks edasi, mõned aga sammuks tagasi, pidades Mandriva enda lahendust etemaks (samas tuleb muidugi möönda, et viimaste aastate kriis, mis möödunud suvel tipnes suure hulga oluliste isikute lahkumisega, on jätnud Mandrivale suhteliselt vähe jõudu ka enda varasemaid saavutusi tipptasemel edasi arendada...). Ka üleminek alglaadimisel kasutatud initscript'ilt systemd'le on asi, mis võib probleeme tekitada eriti uuendamise korral, loodetavasti mitte uue paigalduse tegemisel.

Olulisematest tarkvarauuendustest võib ära mainida, et Alpha1 sisaldab järgmist:
kernel 2.6.37
KDE SC 4.6.0
GNOME 2.32.1
Xfce 4.8.0
Firefox 4b11

Et Mandriva oma uue kontseptsiooni kohaselt keskendub eelkõige KDE töökeskkonnale, jättes teised rohkem vabatahtlike kommuuni õlule, siis tuleks ära märkida ehk ka seda, et nüüdsest on nii mõnelegi peavalu tekitanud (ja halvimal juhul isegi arvuti kooma kiskunud) nõndanimetatud semantilise töölaua raamistik Nepomuk vaikimisi sisse lülitatud. KDE põhimenüü kasutab nüüd vaikimisi Kickoffi lahendust, mitte enam varasemat lihtsamat menüüd. Vaikimisi on Twitteri-sõprade rõõmuks ja rahuloluks kaasa pandud rakendus Choqok, mis on õieti küll mitte ainult Twitteri, vaid ka teiste mikroblogimise keskkondade klient.

Nagu juba mõne aja eest ilmunud Technical Preview's ehk käesoleva alfa eellases, ei ole enam eraldi paigaldusplaate ja Live-CD-d, vaid pakutakse ainult üht ISO-tõmmist, mis sobib mõlemaks otstarbeks.


Uudise allikad: Mandriva ajaveebi sissekanne ja Wiki artikkel
Mandriva kodulehekülg

No comments:

Post a Comment