31.10.09

Reedesed mõtted

Täna oleks pidanud ka tavaline tööpäev olema, aga teadagi, on ju olemas vanasõna mõtlemise ja juhtimise kohta... Niisiis, Diplomaatia on mingil arusaamatul põhjusel otsustanud ilmuda kuu esimesel nädalal, mis muidugi ongi neil programmiline eesmärk, aga sama programmiline on seni küll olnud ka nädal aega hiljem ilmumine :-) Igatahes nädala lõpetuseks tegevust paistab jaguvat.

Võtsin täna taas ette ka PP ehk poe ja postkontori. Ilm oli imeilus, kuid siiski avastasin, et lühikeste varrukatega pluus on vist juba ajakohatu, kuidagi nagu veidi jahe oli (kuigi kodus töölauailmateadet uurides paistis seal olevat tervelt 3 pügalat, aga võib-olla ei näidanud see siis õigesti...). Igatahes postkontoris ootas ees SERKi pakike järgmise sisuga:

- P, Volkonski. Peeter Volkonski
- J. Sillaste. Mineviku mustad kastid. Perestroika laborandi mälestused
- I. Baxter. Komandant. Rudolf Höss, Auschwitzi rajaja
- H. Lindpere. MRP raske ülestunnistus
- B. Beckett. Loomine
- R. C. Nesbit, G. Van Acker. Rudolf Hessi lend. Müüdid ja reaalsus

Kuulasin ja lugesin täna Venemaa presidendi Medvedevi viimast videoesinemist, mis oli, oh üllatust, üllatust, pühendatud Stalini hukkamõistmisele. See oli lausa hämmastav, kui sujuvalt ta suutis ühelt poolt hukka mõista Stalini rehabiliteerimise püüded ning teiselt poolt ikkagi rõhutada tema ajal toimunud tööstusrevolutsiooni ja Suure Isamaasõja võitmist, mille läbiviija roll küll asetus Medvedevi kõnes rahvale. Mõistetavalt leidis see kõne ka laialdast vastukaja, kuigi Venemaal endal ja lähinaabrite juures suhteliselt skeptilist, mis on niinimetatud ajaloo võltsimisega peetavat võitlust silmas pidades ka üsna loogiline.

Aga ometi oli kõne tähelepanuväärne: võimalik, et selles - kui seda sisu ikka tõsiselt mõeldakse, nagu ettevaatlikult lootsid needsamused mainitud skeptikud - peitub võti, kuidas muu hulgas ka Eesti ja Venemaa tagasihoidlikult öeldes jahedad suhted võiksid veidi soojemaks hakata minema. Põhimõtteliselt oleks mudel samasugune, nagu näiteks omal ajal Saksamaa puhul: süü asetatakse riigijuhile ja tema vahetule lähikonnale, ülejäänud rahvas jääb "valgeks". Lause "Но не менее важно не допустить под видом восстановления исторической справедливости оправдания тех, кто уничтожал свой народ" on selles suhtes märkimisväärne. Muidugi tulevad kohe meelde kurikuulsad õpikud ja muud asjad (Medvedevi enda mõnevõrra eilsest esinemisest erinevat suhtumist võib leida tema ühes varajasemas intervjuus, millele ma pühendasin oma veebipäevikus lõigu ja millega haakub ka üks pikem kirjutis, mille ma umbes samal ajal valmis nikerdasin; huvipakkuv on ka ühes mu sissekandes viidatud ajalehe Kommersant analüüs Venemaa ajaloo-ofensiivist), aga kui see Medvedevi kõne suudaks midagi liikuma panna, mis ei ole Venemaa tsentraliseeritud võimusüsteemi korral midagi imekspandavat, kui seda ainult tahetakse teha... siis oleks see küll suur samm edasi, eriti Venemaa enda jaoks, aga ka kõigi nende jaoks, kes on kommunistliku võimu all ja käes pidanud kannatama. Aga eks näeb, kas oli see lihtsalt riigi esimese mehe suusoojaks peetud kõne, mida ta mingil põhjusel pidas vajalikuks, või midagi tõsisemat, millele ka reaalsemaid tegusid järgneb, kas või nendesamuste õpikute osas.

Täna teatati ametlikult Mandriva täiendavate taustapiltide saamiseks korraldatud konkursi tulemused. Päris toredad pildid olid ja eriti rõõmustas see, et võitjate seas oli ka üks eestlane, keegi Tauno Erik, kellelt rohkem fotosid on võimalik näha Flickris.

Päris hilisõhtul sattusin lugema üht lausa pommuudise mõõdus teabekildu: nimelt olevat Skype kirjavahetuses ühe isikuga käinud välja väite, et nende Linuxile mõeldud versioon saab "lähimas tulevikus" olema avatud lähtekoodiga. Tegin sellest ka Pingviini väikese nupukese koos viitega algallikale. See oleks muidugi suurepärane, sest Skype on ju vahest üks levinumaid suletud koodiga rakendusi, mida ka Linuxis agaralt kasutatakse, ning lähtekoodi avamine annaks mitte ainult võimaluse mitmetel andekatel inimestel Skype'ile kaasa aidata, vaid ka teiste rakenduste arendajatel välja töötada liidesed, mis võimaldavad vähemalt elementaarsel tasemel "skaipida" ilma Skype'i ennast otse kasutamata (Kopetel on mingi kest juba olemas, võib-olla ka mõnel muul rakendusel, aga see on on vähemalt mu teada üsna ebastabiilne veel ja pealegi sõna otseses mõttes ainult sild, nii et kui Skype juba töötab, siis saab selle silla vahendusel ette võtta lihtsamaid operatsioone). Aga eks näeb, kuidas ja kas üldse see reaalselt teostub.

Loetud: Tuna 2/2009, Sirp 30.10.2009
Vaadatud: Kelgukoerad (Kanal2), NCIS: Kriminalistid (TV3), Kill Your Darling (Pro7)

No comments:

Post a Comment