16.8.12

Kolmabased mõtted

Tavaline tööpäev.

Täna õhtul võis taas nautida jalgpalli. Ja jah, just nautida, kuigi tegu oli kõigest sõpruskohtumisega Eesti ja Poola vahel. Viimased EMi eelsed Eesti koondise mängud jätsid suhteliselt hapu maigu suhu ja isegi tekkinud veendumusest, et nondes kaotustes ja üldse kesises mängus oli rohkem süüdi väsimus hooajast ja üürikese puhkuse võimalus kui miski muu, hoolimata kerkis hinge ometi pelgus, et väga tubli esitus EMi valiksarjas oli selline pimeda kana moodi tera. Täna aga paistis, et see pelgus oli asjatu - kuigi selguse annab mõistagi septembris algav MMi valiksari. Igatahes mängis Eesti täna hästi, isegi väga hästi. Poola on ka üsna sobiv vastane, kelle peal sellist mängu näidata: FIFA edetabelis ligikaudu meiega võrdne ja ka äsjase EMi mängudes nähtu põhjal just selline meeskond, kellest Eesti ei pruugi sugugi jagu saada, aga kes kindlasti pole ka sel määral üle nagu päris tippmeeskonnad. Mäng oli küllaltki tasavägine, kuigi ehk võib-olla isegi mõningase üllatusena Eesti kerge ülekaaluga, ja see, et lõppskoor jäi 1:0 Eesti kasuks peaaegu viimasel hetkel, juba üleminutitel tulnud väravast, ei olnud sugugi ettemääratud, vaid pigem kogu mängu kestnud tubli tegutsemise vääriline tulemus. Ja eriti hea oli näha seda, et  - kui ametlikes mängudes võib teha ainult kolm vahetust, siis sõprusmängudes märksa rohkem, tavaliselt kuus, mõnikord isegi veel enam - kuidas ka mehi ei vahetatud, suutis meeskond tervikuna kogu aeg "pildis olla", ei olnud ühtegi mõõnaperioodi, mis mõnikord kipuvad koondise mängu sisse tulema. Nojah, võib-olla oli see just sellest tingitud, et vahetusi võis rohkem teha, aga igatahes paistis koostöö sujuvat ja võitlusvaim ka tugev olevat.

Üks asi veel, mis eile jäi ära märkimata, aga millest tuleks siiski kõnelda. Üleeile õhtul anti teada kontoritööpaketi Calligra uue väljalaske 2.5 ilmumisest. Ma mõtlesin korra sellest eraldi uudise teha, aga nii väljalasketeade kui ka (tõsi, napid) isiklikud proovimised näitavad, et väga palju uut selles ei ole, nii et vahest piisab ka, kui see niisama, tavalise päevasissekande all ära märkida. Vahest kõige tähtsamad uuendused on tekstitöötlusrakenduses Words (teksti)tabelite redigeerimise ja teksti muude elementide ümber mähkimise tuntav täiustamine, joonistamisrakenduses Krita kompositsioonidokk, mis peaks võimaldama hõlpsalt valmistada piltlugusid (storyboard) ning mõned uued impordifiltrid (Visio, Works, xfig), samuti MS Office'i filtrite ehk teisisõnu ühilduvuse märkimisväärne parandamine. Ja sellega paraku tähelepandavad uuendused mu arusaamist mööda valdavalt lõpevad.

Miks ma aga Calligra uut versiooni siiski ära tahtsin mainida, on eelkõige asjaolu, et kohe pärast seda tuli ka teade ühe uue rakenduse loomise kohta, mis kannab nime Calligra Author. Nagu teadlikumad inimesed nimestki oletada võivad, on sel teatavaid ühisjooni Apple'i sünnitise iBooks Authoriga (vt ka ühe autori sellekohaseid selgitusi). Ehk teisisõnu, loodetavasti juba väljalaskes 2.6, mis peaks ilmavalgust nägema aasta lõpul, on Calligral pakkuda rakendus, mis võimaldab algusest peale kuni lõpuni välja luua ühe korraliku e-raamatu. Nagu teates öeldakse, on see eelkõige mõeldud ilukirjanikele või siis näiteks õpikukirjutajatele. Ma usun, et kui see õnnestub edukalt teostada, siis võib see kergesti tõusta praeguse Calligra lipulaeva Krita kõrval üheks argumendiks, miks just seda kontoritööpaketti kasutada. (Ehkki samal ajal tuleb nentida, et Words on seniajani vähemalt tõsisema töö jaoks üpris õnnetus seisus, aga see-eest räägitakse (mu enda kasutamine piirdub sporaadilise proovimisega, sedagi rohkem tõlkimise huvides, nii et oma kogemustest ma mingeid järeldusi teha ei julge), et tabelarvutuse rakendus Sheets ja esitlusrakendus Stage on päris asjalikud.)


Loetud: Akadeemia 8/2012
Vaadatud: Salajane ladu 13 (Universal), jalgpalli sõprusmäng Eesti-Poola (ETV)

No comments:

Post a Comment