12.4.13

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev, millesse tõid oma katkestused ühelt poolt väljaskäik eesmärgiga külastada elukohajärgset kauplust koduste toiduvarude täiendamiseks, teiselt poolt veel ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ja kolmandalt poolt tänasele õhtule sattunud Mageia tõlkemeeskondade esindajate IRC-kohtumine. Viimane, mida on viimasel ajal suhteliselt harva toimunud, oli seekord üsna teaberohke ja kasulik, nii et ma kohe seejärel tõlkisin kiiruga ära ka arvatavasti ja loodetavasti viimase seni veel ripakil stringi. Aga et see oligi selline väga praktiline kohtumine, siis pole sellest palju rohkem rääkida - keda asi lähemalt huvitab, võib lugeda kokkuvõtet siit ja täielikku kirjapanekut siit.

Täna õhtul vaatasin ka erandlikult üht jutusaadet, täpsemalt ETV "Kahekõnet". Seda küll ainult sel põhjusel, et eelteate kohaselt pidi seal esinema Alliku Jaak, kes esmaspäeval sai hakkama, kuidas öelda, omapärase avaldusega "Vene ohu" teemal (mida ma ka üsna põhjalikult oma ajaveebis lahkasin). Seda, mida ta täna ütles, võib näha siit. Kui nüüd lühidalt öelda, siis on muidugi tore, et ta vabandas "tunnete haavamise" pärast, aga see, et ta oma väljaöeldud arvamusest grammivõrdki ei taganenud, jättis küll kehva mulje. Nojah, võib muidugi öelda, et on hea, et ta ei "tuulelipp" ja püsib kindlatel seisukohtadel, aga kui need seisukohad tuginevad faktide kui mitte otse moonutamisele, siis väga julgele tõlgendamisele, ei ole see kindel seisukoht ka midagi väärt.

Ja see, et ta nii 1924. aasta sündmustest kui ka Vabadussõjast eri ettekäänetega kõrvale nihverdada püüdis, esimese puhul nentides, et tore ju, et agressiooni ei tulnud, ja teise puhul kaldudes üldse arusaamatusse sõnalisse ekvilibristikasse, just seda oli. Või täpsemalt: ta jäi oma sõnade juurde, et Venemaa pole "ainult Eestit" rünnanud "mitte kunagi", aga ometi nentis, et Vabadussõda oli sõda Eesti riigi ja "punase Venemaa" vahel. Nähtavasti selgituseks, miks see ei kvalifitseeru Venemaa ründeks, lisas ta, et Venemaa ei olnud sel ajal Eestit tunnistanud, tehes seda alles Tartu rahuga, järelikult oli Venemaa poolt vaadates tegu kodusõjaga või isegi Esimese maailmasõja jätkuga, mitte aga Eesti ründamisega ... Millest minu arusaamist mööda saab lisaks järeldada veel seda, et Venemaa - see riik, mis potentsiaalselt võinuks Eestit edaspidi rünnata, aga pole seda teinud - tekkis koos Tartu rahuga ... Selle viimase kohta võib küll öelda, et see on ääretult originaalne seisukoht, mille peale vähemalt professionaalsed ajaloolased pole mu teada seni osanud tulla :-) Ja esimenegi on kergelt öeldes vildakas seisukoht - jah, mõnevõrra levinud tänapäeva Venemaal, kus mõned üritavad väita, et enamliku režiimi teod ei ole Venemaa teod, vaid midagi hoopis muud - isegi siis, kui nad tsaaririigi "õiguslikku järjepidevust" lipukirjaks tõstes samal ajal on väga rahul näiteks sellega, et Tõva ja Kuriilid kuuluvad seniajani Venemaa koosseisu, ehkki nendegi liidendamine oli enamlaste tegu ...

Alliku sõnadest jäi kõlama veel üks eriti Venemaal, aga ka mujal laialdaselt kasutatav retoorikavõte, millega kurjategijad vist küll aegade algusest peale on ennast üritanud kaitsta: "aga teised tegid ju ka". Või taas täpsemalt: "Samasugused ohvrid olid ka teistes Balti riikides ja olid ka Venemaal endal stalinliku režiimi tulemusena." Mis on muidugi iseenesest õige, ent ei anna sugugi põhjust pidada tolle stalinliku režiimi kuritegusid kuidagi õigustatuks või leebemaks, nagu enamasti selle väitega üritatakse teha - kui ka mitte otse, siis mõista andes, et nii oli toona kombeks, et see polnudki midagi erilist. Ja eks ta raske olegi oma "erilisust" selles mõttes tõestada, vist ainult juudid on väga visalt suutnud viimasel kolme-neljakümnel aastal enda vaenamise ehk holokausti muuta tõigaks, mida naljalt lahjendada ei õnnestu viitamisega romade või homoseksuaalide vaenamisele sama sotsialistliku režiimi poolt. Õnneks Allik seda ohvrite "lahjendamise" liini siiski edasi ei ajanud.

Ja veel oli selles intervjuus huvitav kuulata Alliku selgitust tema teotsemisele 1991. aasta augustiputši ajal. Ma ei olnud sellega väga kursis, aga olin näinud meedias läbi lendamas süüdistusi, nagu oleks ta (argpükslikult) iseseisvushääletusest eemale hoidnud. Sellele andis ta korraliku vastuse, öeldes, et viibis Viljandis, kus üritas edukalt vältida võimalust, et sealsed Nõukogude sõjaväelased midagi halba korda saadavad. Mille eest, ma usun, tuleb talle ja teistele, kes temaga seal olid, ainult kiitust avaldada.


Loetud. Tuna 1/2013
Vaadatud: Pilvede all (Kanal2), Elas kord ... (Fox), Kahekõne (ETV), Kättemaksukontor (TV3), Krah inženera Garina (RTR-Planeta)

Tarkvaratõlked: drakx_share

No comments:

Post a Comment