22.4.13

Mageia 3 RC väljas



Pisikese hilinemisega ilmus eile tulevase Mageia 3 väljalaskekandidaat ehk RC. Et ma olen vahepeal eelväljalasete tutvustamise hooletusse jätnud - põhjuseks võib tuua nii suurt (põhi)töökoormust kui ka seda, et neis väga palju uut pole olnud viimati tutvustatud Beta 2-ga võrreldes, aga piinlik on ikka -, siis olgu nüüd sellest veidi pikemalt juttu ja pilte ka juurde.

Kõige selgemalt on uut hõngu näha ja tunda mõistagi uues kujunduses. Eks see ole maitseasi, kuidas kellelegi meeldib, aga igatahes selline ta siis on:

Mageia 3 RC: KDE sisselogimisekraan

Seda, et viimaste beetade ja RC-gi juures on peamine aur läinud kõikvõimalike vigade parandamisele, on mitmel pool tunda. Kui ma näiteks viimati Beta 4 proovisin, siis paigaldus-ISO VirtualBoxis käima pannes tekkis lõpuks, uuendustega nõustumise järel olukord, kus vastne paigaldus enam ei käivitunud. Ma ei ole päris kindel, kas see oli tingitud just uuendustest või kernelist või Virtualboxist endast, aga igatahes RC-ga seda viga enam ei esine.

Et praegu on saadaval ainult paigaldus-ISO (Live-ISO-d tulevad mõne päeva pärast), siis saigi mõistagi ainult proovida paigaldada. Tunde järgi võttis see pisut rohkem aega kui varem, aga et ma ei ole võrreldavaid mõõtmisi teinud, siis ei riski ma öelda, et ka tõepoolest midagi aeglasem oleks - kogu veaparandus- ja silumisprotsessi järgi, millega arendajad on viimastel nädalatel tegelenud, võiks eeldada pigem vastupidist. Lisada võib sedagi, et eestikeelse paigalduse valimisel pannakse mõistagi peale ka Eesti ID-kaardi kasutamiseks vajalik tarkvara.

Mageia 3 RC: KDE töökeskkond, avatud ID-kaardi haldustööriist ja veebilehitseja Mageia kogukonna leheküljega

Nagu ülaltoodud pildiltki näha, on ära parandatud ka varasemates eelväljalasetes esinenud viga, kus Firefox esmakäivitamisel avas kaks kaarti, millest esimene, mis sisaldas Firefoxi enda tutvustust, oli eestindatud, teine aga, kus võis näha Mageia kogukonna lehekülge, ei olnud. Tõsi, praegu avab Firefox esmakäivitusel ainult ühe lehekülje, pildilgi näha olema Mageia kogukonna oma, nii et see tundub rohkem olevat tegelikult senipüsiva vea osav varjamine, aga esmapilgu mulje on muidugi sellevõrra parem.

Usutavasti üsna silmatorkav on ka tarkvarahalduri Rpmdrake uuendatud paigaldamise edenemise dialoog, mis vähemalt siinkirjutaja meelest näeb palju kenam välja ja annab otsekui rohkem teavetki. Kindlasti saab seda veel paremaks teha ja usutavasti selle kallal ka tegutsetakse, aga juba praegu on see tubli edusamm.

Üks uus asi, mille kohta ma midagi lähemat ei oska öelda, on UEFI alglaadimise toetamine. Kes teab, mis selle lühendi taga peitub, see teab, aga üldiselt võib öelda, et tegu on ligikaudu sama asjaga nagu BIOS. Selle kohta võib veel nii palju lisada, et toetatud on alglaadimine ainult FAT32-vormingus USB-pulkadelt ja et "turvaline alglaadimine" (secure boot) ei ole toetatud. Loodetavasti teadjamad inimesed mõistavad, mida see kõik tähendab :-)

Üks suuremaid uudiseid, vähemalt siinkirjutaja seisukohalt, puudutab eestindust. Nimelt on nüüd eesti keeles kättesaadavad ka paigaldamisaegsed abitekstid (mis avanevad klõpsuga nupule "Abi", mõistagi). Tänase proovimise ajal oli küll üks abitekst mingil põhjusel inglise keeles, aga loodetavasti on see pisiviga, mis lõppväljalaske ajaks on kõrvaldatud (sest tekst ise on tõlgitud, ainult et seda tõlget ei näidata).

Veel suurem uudis on ehk see, et nüüd on olemas ka Mageia juhtimiskeskuse käsiraamat, mitte küll lõplikult valmis kirjutatud (nii mõnegi peatüki all ilutseb kiri "Veel kirjutamata"), aga siiski põhijoontes igati valmis kasutajatele tutvustama, mida ja kuidas juhtimiskeskuses teha saab. Ja ka see on olemas eesti keeles, nagu võib näha allolevalt pildilt.


Mageia 3 RC: eestindatud Mageia juhtimiskeskuse käsiraamat

Et Mageia 3 on loomulikult mõeldud ka selleks, et seda saaks peale panna varasemad Mageia kasutajad, siis on nüüd, mil lõppväljalase juba lähedal ja kõik põhimõttelised uuendused tehtud, mõeldud ka neile, kes tahavad uuendada oma senist Mageia 2 tutikaks Mageia 3-ks. Nagu väljalaskemärkmed õpetavad, tuleb selleks kõigepealt pakett "mageia-prepare-upgrade" (mille leiab tarkvarahoidlast Core/Updates_testing, mis tuleb järelikult spetsiaalselt sisse lülitada), siis taaskäivitada arvuti ja valida alglaadimismenüüst "Mageia 3 Prepare Upgrade" ning alles siis asuda tavapärasel moel väljalaset uuendama, olgu siis graafiliselt uuendamisapleti vahendusel või käsurealt.


Väljalasketeade Mageia ajaveebis
Väljalaskemärkmed
Teadaolevad vead
Allalaadimine

No comments:

Post a Comment