22.12.09

digiKam 1.0 on väljas

Kuid kestnud pingsa arendustöö tulemusel oli fotohalduri digiKam arendajatel eile rõõm teatada uue, numbrit 1.0.0 kandva väljalaske ilmumisest. Viimane ametlik väljalase ilmus aasta alguses ja oli veel KDE3 baasil. Nüüdne väljalase on juba KDE4 baasil ning saanud eelmisega võrreldes juurde ohtralt kas päris uusi või tublisti uuendatud ja parendatud omadusi ning iseenesest mõista on tohutul hulgal parandatud vigu.

digiKamiga samal ajal tuli välja ka KIPI pluginate (mis teatavasti laiendavad tunduvalt digiKami enda, aga ka teiste neid pluginaid kasutavate pildirakenduste kasutamisvõimalusi) versioon 1.0.0, mis samuti tõi kaasa hulgaliselt uuendusi ja parandusi.

Alljärgnevalt mõned, vahest tähtsamad uuendused.
  • Uus esmakäivituse nõustaja, mis aitab kenasti paika panna mitmed vajalikud asjad, nagu piltide asukohad, toorfailide käitlemise ja veel mõned asjad, mis on mõttekas sätestada juba enne seda, kui rakendus tegelikult tööle asub.
  • Uus hulgijärjekorrahaldur, mis võimaldab korraga paljude failidega mitmesuguseid toiminguid ette võtta.
  • Uus sisutundlik piltide suuruse muutmise (Liquid Rescale) tööriist
  • OpenStreetMapi toetus piltide geolokatsiooni juures.
  • Põhjalik värvihalduse koodi ümberkirjutamine.
  • Metaandmete mallid, mis on eriti vajalik professionaalsetele fotograafidele, kes saavad sel moel paika panna oma fotode metaandmete baasi (lisaks enda nimele organisatsiooni, kõikvõimalikud autoriõiguste sätted ja muu sellise).

Lisaks loetletutele on mõistagi veel üsna palju uut - öeldatavasti on uusi omadusi 30 ning vigade parandusi 485, nii et erinevus senisest versioonist peaks olema üsna silmatorkav.

Mida ametlikud teadaanded loomulikult ei märgi, aga antud uudise lugejale võib oluline olla, on see, et digiKam on täielikult eesti keelde tõlgitud, samuti KIPI pluginad. Lisaks sellele on eestindatud ka digiKami käsiraamat, mis nii laiaulatusliku ja vähemate kogemustega kasutajale võib-olla kohati raskesti mõistetava rakenduse puhul kulub arvatavasti marjaks ära.

Lisaks oma algupärast tulenevalt on digiKam Linuxi distributsioonide kasutajate kõrval kättesaadav ka Windowsi ja Mac OS-i pruukijatele.

Uudise allikas: väljalasketeade; mõningate piltidega LinuxCrunchi teadaanne
Allalaadimise ja paigaldamise võimalustest kõneldakse siin.

No comments:

Post a Comment