29.12.09

Esmabased mõtted

Ebatavaline esmaspäev selles mõttes, et lükkasin tarkvara tõlkimise edasi, kuni tõlke ülelugemine valmis saab. Viimane siis sisustaski päeva - ja ometi ei jõudnud ma lõpule, vähemalt üks päev kulub veel. Ehh, pole see mõtestatud lugemine nii lihtne midagi :-)

Väikese pausina käisin korraks ka väljas, eile mainitud ristsõnavihikute aastakuponge postitamas. Otsustasin lähima postkasti asemel teha veidi pikema jalutuskäigu, et vaadata üle ka Magistrali kolinud postkontor. See asub seal ikka üsna pisikeses uberikus - õigemini, uberik polegi nii pisikene, aga teeninduslett hõlmab sellest ainult väikese osa. Ja mingil veidi arusaamatul põhjusel on postkast paigutatud nii, et kui uksest sisse astuda, tuleb jõuda leti teise otsa, läbi kõigi selle ees seisvate inimeste...

Jalutuskäik ise oli muidu vahva - eilseks olid nähtavasti kujunenud just parajad tingimused lumememmede meisterdamiseks, nii et kogu mu teed Magistrali ja tagasi palistasidki kas juba valmis või valmivad lumeskulptuurid. Neid oli kohe tõega palju, tundus, et lausa iga piirkonna trepikoda oli pidanud vajalikuks oma lumememme püsti panna...

Uudiseid lugedes sattusin ühe vahva projekti peale, mis on võtnud mureks jäädvustada aina kiirenevalt kaduvate keelte pärandit. Tundub olevat üllas asi, eriti kui pidada silmas väga tõsiselt võetavat ohtu, et sajakonna aasta pärast on valdav osa praegu kõneldavatest keeltest kadunud (eks muidugi tekib keeli ka juurde, aga nähtavasti väga oluliselt vähem kui kaob). See meenutab mõneti omaaegset Jakob Hurda tegevust, kuigi karta on, et kui tema talitamised aitasid eesti keelel hoopis tugevneda ja püsima jääda, siis see "suulise kirjanduse" projekt seda ei suuda või parimal juhul suudab samalaadse efekti tekitada ainult üksikute keelte puhul.

Keelevallast jäi silma veel teinegi uudis, mis kajastab juba kitsamalt eesti keelt, täpsemalt siis võimalust testida oma eesti keele oskusi veebis. See sõeltest seal on päris kena pingutus: eesti keele oskajale muidugi mitte midagi eriliselt rasket, aga päris hoolikalt tuleb vaadata variante, millest mõned on naljakad, aga mõned ka sellised üsna osavalt eksitavad. Ja aega polegi väga palju. Aga igatahes on vahva, et neid saab kenasti ka veebis harjutada.


Loetud: mitte muhvigi
Vaadatud: Meedium (Kanal2), Kaks ja pool meest (Kanal2)

No comments:

Post a Comment