20.11.12

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev ehk vaba tarkvara tõlkimisele pühendatud päev, mis seegi kord möödus puhtalt KDE tähe all. Tõsi, hommikupoolikul ähvardas sarnaselt eelmise nädalaga sellele kriipsu peale tõmmata Postimees, kes esmaspäeva kohta, mis mul ju ainuke vaba hingamise päev nädalas, täiesti kohatult esines sooviga tõlget saada. Õnneks oli see Postimehe hüvanguks ka ära tõlgitud saanud artikkel piisavalt lühike, et mitte siiski plaane päris segi lüüa. Siiski jäi selle ja veel mõne asjaolu tõttu tänane panus küllaltki kesiseks: taas sai korda arendusharu kasutajaliidese pool ja õige pisut ka edasi dokumentatsiooni poole peal. Aga noh, asi seegi ja abiks ikka.

Sattusin täna läbi viite lugema ühes omaaegses rühmituse Voina aktsioonis osavõtnu meenutust. Muidu see vahest ei väärikski väga suurt märkimist, aga samune osavõtja oli, paistab, otseselt seotud hiljutise Putini Vladimiri väljaütlemisega, et Pussy Rioti tüdrukutele ei saa kuidagi halastada, sest nad olla ju antisemiidid, lausa "juudinuku" üles poonud. Nojah, vene keel on rikas keel ja seal on selline hea sõna nagu "ebatõde" (неправда), mida siis kirjutise autor Putini sõnade kohta kasutab. Ja ilmselt õigusega, sest selgub, et tema oligi see väidetav juudinukk, ainult et juutidega polnud sellel aktsioonil mingit pistmist ja ka nukust oli asi kaugel, rääkimata sellest, et pooja polnud see ja isegi aeg mitte :-) Sõnaga, Venemaa president paiskas oma Saksamaa kolleegile kaela nii võimsa ebatõerahe, et ei Merkel ega nähtavasti esimese hooga keegi ei osanudki sellele kuidagi reageerida ... Selle peale meenub samuse vestluskaaslase kurikuulsa rahvuskaaslase kuulus tsitaat, millega on ilmselt see ekskurss paslik lõpetada:
Wenn man eine große Lüge erzählt und sie oft genug wiederholt, dann werden die Leute sie am Ende glauben. Man kann die Lüge so lange behaupten, wie es dem Staat gelingt, die Menschen von den politischen, wirtschaftlichen und militärischen Konsequenzen der Lüge abzuschirmen. Deshalb ist es von lebenswichtiger Bedeutung für den Staat, seine gesamte Macht für die Unterdrückung abweichender Meinungen einzusetzen. Die Wahrheit ist der Todfeind der Lüge, und daher ist die Wahrheit der größte Feind des Staates.

Loetud: Akadeemia 11/2012
Vaadatud: Ärapanija (Kanal2), Elavad surnud (Fox), Välisilm (ETV), Režiim peab langema (ETV), Haven (Yle2)

Tarkvaratõlked KDE arendusharus:
kasutajaliides
dokumentatsioon

No comments:

Post a Comment