19.11.12

Pühabased mõtted

Juba tavalise tööpäeva moodi päev, millesse lõi oma mõnusa kiilu tavapärane külaskäik ema ja ta poiss-sõbra juurde. Mis, nagu ikka, tähendas korralikku kõhutäit ja sama meeldivat peatäit, viimast siis paari ristsõnavihiku kujul. Aga ka veidi arupidamist peatselt kirjaneitsiks hakkava ema suguvõsaraamatu, täpsemalt küll selle vormistamise üle.

Reedese Sirbi lugemiseni jõudsin küll juba eile, aga ei tundnud siis veel enda sõrmedes nii palju jõudu, et sellest ka mõned mõtted ajaveebi kirja panna, nii et olgu siis nüüd mõningase hilisemisega seegi ülesanne ära tehtud. Peatoimetaja oli sedakorda õige suurelt ette võtnud taas arutlemise raha teemal, millega tal paistab olevat selline ambivalentne suhe: ühelt poolt justkui poleks see oluline, sest on ju ainult ekvivalent ja sedagi võib-olla mitte enam kauaks, aga teiselt poolt on see üks tähtsamaid asju, mille puudumise või arvatava mitteotstarbeka kasutamise üle pidevalt nuriseda ja õiendada. Igatahes täna oli see päev, kus raha jälle polnud oluline, seda ei juhtkirjas ega ka pikas, üle kahe lehe ulatuvas mõttearenduses tööjõu, maksustamise ja raha üle. Viimase üks köitvamaid, alapealkirjaga välja toodud mõte oli: "Kui inimeste asemel on tööjõuks saanud masinad, peab just masinad ka tööjõumaksuga koormama" - mis tekitas kohe kujutluspildi, kuidas edaspidi hakkavad maksuametnikud treipinkidelt raha välja nõudma ... Nojah, artiklis muidugi selliste piltideni ei laskutud, see oli ikka, kuidas öelda, inimpõhine ... Aga lugemist vääris siiski.

Nagu vääris ja veel rohkemgi Kangro Maarja samuti pikk lugu Augé Marci kohtadest ja mittekohtadest, seotud eelkõige äsja eesti keeles ilmunud raamatu ja autori külaskäiguga Eestisse. Selles oli üks huvitav, küll pikema arenduseta jäänud mõte kogu selle suure teooria kohta: kui võib ka nõus olla, et näituseks lennujaam või kaubanduskeskus on üldjuhul mittekoht, siis kuidas on lood nende eluheidikutega, kes ometi neist kohtades elavad? Kas nad muudavad mittekoha kohaks või on see koht ainult kitsalt neile? Augé on kahtlemata tabanud midagi olulist tänapäeva maailma põhikoes ja inimeste suhtumises sellesse ning Kangro Maarja on osanud seda huvitavalt artiklimahtu teisendada-tõlgendada.

Tavaliselt mult vaid põgusa pilgu pälvivad kunstileheküljed pakkusid seekord hea elamuse artiklite kujul hiljutisest KUMU sügiskonverentsist, eriti aga Ristheina Helena lugu sellest, kuidas külma sõja ajal ideoloogiarindel võideldi muu hulgas ka raamatutega. Ma olen üht-teist kuulnud sellest, aga see oli küll hämmastav, et läänest itta saadeti lausa üle kümne miljoni raamatu, kõik muidugi eelkõige Nõukogude süsteemi õõnestamiseks, aga sugugi mitte otseselt propagandakirjandus, vaid pigem lääne "pehme jõu" (iseenesest niigi selge) üleoleku väljendus. Igatahes sai loost kõrva taha pandud, et ühe programmi peategelase Reischi Alfredi sulest on peagi ilmumas vastavateemaline raamat, mis kindlasti on põnev lugeda.

Teaduslehekülgedele oli sedakorda mahutatud üks kummaline (tõlke)artikkel, mis kõneles "müütilisest konfliktist teaduse ja religiooni vahel". Kummaline eelkõige seetõttu, et nagu artikliski öeldakse, on see konflikt ammu ajalukku vajunud - aga miskipärast peavad siis mõned ikka vajalikuks sellest veel nii-ütelda olevana kõnelda ... Aga võib-olla siis polnud neid lehekülgi millegi paremaga täita.

Siiski oli sinna ära mahtunud ka Veldre Anto väga teravmeelne mõttekild tõelisest "Eesti Nokiast" ehk, nagu ta teaduslikumalt väljendudes ütleb, distribueeritud otsustusmehhanismist. Kas seda nüüd võtta tõe pähe või "soolakilluga", on juba igaühe enda otsustada, aga nauditavalt kirja pandud oli see igatahes.

Ja viimaks: kuulutustekülgedelt selgus, et kui ka Eestis on ehk üleloomulike olenditega lood kesised, isegi Süvahavval nähakse teisi vaid videoülesvõtetes, siis Lätis on haldjad täiesti olemas ja üks neist, kandlehaldjas Laima Jansone, väisavat lausa Eestitki!


Loetud: Akadeemia 11/2012
Vaadatud: 8 1/2 (ETV2), SAlajane ladu 13 (TV6), Ajavaod: Riigimees Jüri Uluots (ETV), Faktuaalne kaamera (TV3), Minu ENSV (ETV), Harju 1-50: ASta Põldmäe (ETV), Suletud saar (Kanal2)

No comments:

Post a Comment