12.4.11

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev, see tähendab tarkvara tõlkimise päev, ning taas puhtalt KDE tähe all. Üksainumas pisimuudatus oli tekkinud stabiilsesse harru, aga muidu kulges tõlkimine ikka, nagu kord ja kohus, arendusharus. Praeguse seisuga tundub, et järgmisel esmaspäeval peaks saama kasutajaliidese poole pealt asi põhimõtteliselt valmis - selles mõttes siis, et teha jäävad veel vaid mõned mahult suured seni tõlkimata rakendused või juba tõlgitud rakenduste rasked ja keerulised osad, mis nõuavad põhjalikumat ettevalmistumist ja igasugu materjalide täiendavat uurimist. Ilmselt ongi mõttekas need mõneks ajaks veel laagerduma jätta ja asuda siis taas dokumentatsiooni kallale, kus on veel õige mitu varasemat võlga üleval.

Eile jäi mainimata, et pärast hommikust tarkvara uuendamise tuuri avanes võimalus näha, milline näeb siis välja see Mandriva uute Venemaa partnerite Rosa Labi valmistatud toodang, mis laiema avalikkuse ette jõuab Mandriva 2011 peatse teise beetaväljalaskega. Nähtud muudatused puudutasid sisselogimisekraani, mis jättis päris sümpaatse mulje oma suurte kasutajapiltidega ja nurka ära peidetud valikutenupuga, ja töölaua paneeli, mille osas ma väga kindel ei ole, kas see mulle ikka meeldib. Väidetavalt on paneeli puhul eeskuju võetud Windows7 paneelist ja Maci analoogist, aga visuaalselt väljendub muudatus selles, et kui varasemal paneelil olid pisikesed ikoonid ja nende kõrval akent iseloomustav tekst, siis nüüd on ainult rakendusele viitavad ikoonid. Varasema paneeli puhul oli hea silmanurgast näha näiteks veebibrauseri kirjel, kas Facebooki on tulnud mõni kommentaar või GMaili uus kiri, praegu seda võimalust paraku ei ole, mis vähemalt minu silmis vähendab uue paneeli väärtust tunduvalt. Samas on all ruumi kohe kenasti ja lausa tublisti rohkem, nii et paneeli võib soovi korral ka oluliselt väiksemaks suruda, mis on jälle positiivne. Veel etem oleks muidugi, kui tegumiriba kirjeid saaks ükshaaval seadistada, et millist näidata ainult (rakenduse) ikoonina ja millisel lasta ka kirjalikku teavet näha, ilma et peaks selleks tingimata hiirekursoriga ikooni peale sudima... Aga noh, eks vaatab, milliseid uuendusi veel tuleb: võis aru saada, et ka peamenüüga on noortel vihastel venelastel kavas midagi ette võtta (kas samuti Windowsi peamenüü sarnaseks muuta, ei ole ma küll päris kindel), ja vist ka mingi uus ikooniteema on neil kavas, nii et uudistamist jagub nähtavasti veel tükiks ajaks.

Aga ei saa täna mööda ka ilma eesti keelest kõnelemata: kohe kahel korral torkas väga teravalt silma midagi, mis pani taas tundma, nagu elaks sootuks teisel planeedil võrreldes mõningate teiste eesti keele kasutajatega. Esiteks Delfi tavapäraselt vaimukas, aga loogiliselt mu meelest igati lonkav pealkiri "Usk Veerpalusse on aeglustumas" - no ei suuda ma mõista, kuidas saab usk, mis on ju iseenesest abstraktne mõiste, üldse kuidagi "aeglustuda" (jah, tugevneda või nõrgeneda siiski küll), kuigi jah, eks uudisesse sisse vaadates oli selge, mida selle all mõeldakse... Ja teiseks jäi kohe väga valusalt silma sõna "pood" käänamine pealkirjas "Windows 8 laiendite poodi pildid on tõesed?" Poleks kohe sugugi uskunud, et sellist asja mu silm ka kord näha võib, aga nüüd ta siis ära nähtud on, igatahes, nojah, ekstaole...


Loetud. Akadeemia 4/2011
Vaadatud: Välisilm (ETV), Alati valmis (ETV)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru
KDE arendusharu 1
KDE arendusrahu 2

No comments:

Post a Comment