19.4.11

Mandriva Linux 2011 Beta 2 väljas



Mõningate tarkvara kokkusobitamise probleemide tõttu nägi Mandriva Linux 2011 teine beetaväljalase ilmavalgust alles täna, kavandatust nädal aega hiljem.

Võrreldes eelmise, esimese beetaväljalaskega on tunduvalt muutunud eelkõige välimus, seda tänu koostööle Venemaal tegutseva Rosa Labiga. Muutunud on nii (KDE) sisselogimisekraan kui ka (töölauale jõudes) peamenüü ja paneel. Mõningaid ekraanipilte võib näha siin, aga usutavasti on igaühel mõistlik ise järele proovida, kas uuendused meeldivad või mitte. Siinkirjutaja võib öelda ainult nii palju, et uus paneel on visuaalselt küll etem, aga funktsionaalselt tundub siiski olevat teatav tagasiminek - et näha on ainult ikoonid, siis ei ole mõistagi tegumiriba kirjetel enam teksti, mis tähendab ka seda, et kui varem oli võimalik mõnegi rakenduse puhul ka midagi muud tehes silmanurgast märgata kirjel oleva teksti muutumise järgi, et seal on midagi, millele võiks tähelepanu pöörata (näiteks kui veebibrauseris oli lahti GMail või Facebook, siis uue kirja/sõnumi saabumisele), siis nüüd tuleb selleks minimaalselt viia hiirekursor ikooni kohale, et selliseid asju näha. Ka üle kogu ekraani valguv peamenüü võib olla asi, mis nõuab tublisti harjumist (aga selle järeleproovimine seisab siinkirjutajal veel ees - koos mainitud beetaväljaande enda katsetamisega).

Välimuselt peaks veel olema muutunud ka paigaldusprogramm, mis kasutavat nüüd samuti Qt Curve'i teemat, tagades sel moel paigaldusprogrammi ja hilisema (KDE) töölaua visuaalse ühtsuse.

Muudest asjadest võib ära mainida seda, et OpenOffice.org on nüüd puhkusele saadetud ja selle asemel pakutakse LibreOffice'it - funktsionaalselt sisuliselt sama või isegi mõnes osas etem, kuid et kasutusel on natuke vanem versioon, siis eestinduse osas on tegemist teatava tagasiminekuga. Mõistagi on uuendatud ka muud tarkvara, näiteks kernel on versiooniga 2.6.38.3, gcc versiooniga 4.6.0.

Nagu varemgi, on saadaval ainult üks tõmmis, mis on kasutatav nii Live-CD plaadina kui ka paigaldusandmekandjana. Lisaks veebihoidlatele on tõmmis saadaval ka torrentide vahendusel.


Uudise allikad:
Mandriva ajaveebi sissekanne
Mandriva wiki artikkel

No comments:

Post a Comment