9.4.11

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev.

EKI astus täna veel ühe sammu infoajastu poole, avades veebikeskkonna, kus iga julge saab välja pakkuda uusi sõnu või seni väljapakutuid kommenteerida. Õige mitme aasta tagant korraldatavate sõnavõistluste kõrval on see kindlasti tunnustamist vääriv edasiminek. Ja paistab, et see leidis ka kohe head vastuvõttu: algul oli seal paarkümmend sõna, kui ma ei eksi, siis kõik viimase Sõnause varamust, nii seal tunnustust leidnud kui ka mõned mittetunnustatud, aga praeguseks on juba vähemalt neli, kui mitte rohkemgi sõna juurde pakutud.

Tänases Sirbis oli napilt huvitavaid kirjatükke, aga ma pingutasin ja lugesin läbi ka intervjuu vastse kultuuriministriga, mis paraku oli üsna igav ja tühi. Üks mõte seal siiski oli, mis tekitas vastakaid tundeid, nimelt kavatsus anda autoriõigustega tegelemine kultuuriministeeriumi alt ära justiitsministeeriumile. Ühelt poolt on see kindlasti hea, sest juriidilist pädevust on viimasel ajal e-publitseerimise tõttu taas keerulisemaks muutunud autoriõiguste käsitlemisel ja paikapanemisel kahtlemata vaja. (No ja võib-olla ka seetõttu, et Eesti juristid on märksa tugevamalt seotud Euroopaga, õiguslikus mõttes just, nii et ehk neid ei kõiguta nii palju see tants, mis toimub autoriõiguste ümber ookeani taga...) Samas on autoriõigused nii üdini "kultuurne" nähtus, isegi need "industriaalsemad" harud, et see ülekanne tekitab veidi muret, kas ja kuidas reaalsete loojate-autorite huve ikka arvestatakse. Aga ehk on see mure põhjendamatu - eks aeg näitab. Teine vähegi köitvam kirjatükk oli Nemvaltsi Peebu sulest "Eeteid uhmal ja unarul" (jäägu pealkiri lahti seletamata :-) ja sisu igaühe enda avastada).

Enda saba usina kergitamise ürituse järjekordse lõiguna võib öelda, et täna ilmus uus raamat, too keldi mütoloogiast kõnelev "Keltide müüdid ja legendid". Pole veel ise käes hoidnud, sestap ei oska midagi lähemat öelda, aga kaanepilt, vähemalt sel kujul, nagu see internetis näha, mulle küll meeldis.

Loetud: Vikerkaar 3/2011; [digi], aprill 2011
Vaadatud: Kälimehed (TV3), Sõnasõda (Kanal2), NCIS: Kriminalistid (TV3)

Ilmunud tõlked:
K. Koivunen. Kurdistani tee riikluse suunas (Diplomaatia 4/2011)
E. Viilup. Araabia kevad ja Euroopa Liit (Diplomaatia 4/2011)
E. Lucas. Venemaa taaskäivitamine ja Kesk-Euroopa (Diplomaatia 4/2011)

Ilmunud raamatud: James MacKillop. Keltide müüdid ja legendid. Tänapäev, 2011

No comments:

Post a Comment