22.3.13

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev, mille puhul tasuks tagantjärelegi ära mainida, et eilsesse päeva tõi tegelikult lisaks kaupluse külastamisele vaheldust ka ühe artikli tõlkimine Postimehe hüvanguks ja teise, pisikese uudisnupukese tõlkimine ühe tuttava palvel. Mis nähtavasti näitab, kui pingeliseks on olukord läinud ja kui väga keskendunud ma pean olema oma põhitööle, et sellised asjad meelest ära minema kipuvad ...

Siiski pöörasin selle pingelisuse kõrval täna tähelepanu ühele artiklile, milles kõneldi uuest veebipõhisest konotoritarkvarast, mis tahab hakata võistlema Microsoft Office ja Google Docsi ja Libreoffice'i ja teab veel millega. Tähelepanu pälvis see ennekõike väite pärast, et tegu olla tarkvaraga, mis suudab täielikult säilitada nii MS Office'i kui ka Libreoffice'i kõik elemendid, neid kuidagi kahjustamata või moondamata. See pälvis loomulikult tõsiselt mu huvi, sest seni pole ma sellist tarkvara veel näinud, mis kas või nende kahe tooteperega valmistatud dokumente suudaks veatult edasi-tagasi teisendada või kas või lihtsalt teise vormingus dokumenti näidata.

Nojah, lähemal uurimisel selgus, et OX Documentsi nime kandva hakkav tarkvara teeb seda, kuidas öelda, õige omapäraselt: kui dokumendis on midagi, millest ta aru ei saa, siis see nii-ütelda eraldatakse ja eristatakse, nii et sellega ei toimu mingeid muutusi. Iseenesest muidugi nutikas lahendus, sest nii MSO kui ka LO viga tihtipeale ongi see, et nad üritavad teineteise vormingust lõpuni aru saada ja seda oma parima arusaamise järgi esitada, mis annab mõnigi kord tulemuseks, nojah, mitte just kõige parema tulemuse. See muidugi tähendab ka seda, et millest OX Documents aru ei saa, sellega ei saa ka midagi ette võtta, midagi muuta või nii.

Uurisin põgusalt ka nende demorakendust (tekstitöötlus ehk just see, mida mul eelkõige vaja läheb - selle saab avada eespool osutatud lehekülje allosas oleva lingiga) ja see valmistas küll tõsise pettumuse: tundub, et põhimõtteliselt piirduvad redigeerimisvõimalused kõige elementaarsematega - fondi omadused, lõigu omadused, tekstitabelid, ülakiri-alakiri, piltide lisamine, hüperlingid, muud sellised kõige lihtsamad võimalused midagi muuta. Tõsisemaid võimalusi, näiteks valemite lisamist või registreid või isegi siselinke ei paistnud sel rakendusel olevat. Ehk siis teisisõnu: kui peatselt ilmuv valmisrakendus ei ole just demost tunduvalt võimalusterohkem, siis paremal juhul suudab see võistelda näiteks Google Docsiga või ehk ka MS Office'i seniste veebirakendustega, aga kindlasti mitte LibreOffice'i või MS Office'i nii-ütelda täispaketiga (kuigi viimase puhul vist on asjad muutumas, olen ma aru saanud nende püüust ka täisrakendusi veebi kaudu pakkuda, aga väga täpselt ma sellest paraku ei tea). Nii et iseenesest sümpaatne, et keegi viitsib kõigi nende suurte kõrval ikka endiselt oma rida ajada, aga mu esialgset ootusärevat pinevust ja põnevust lähem tutvumine siiski tõsiselt kahandas.

Loetud: Horisont 2/2013
Vaadatud: Viimane õhutaltsutaja (TV6), Elas kord ... (Fox), Kättemaksukontor (TV3)

No comments:

Post a Comment