27.1.11

KDE SC 4.6 väljas

Täna nägi ilmavalgust KDE tarkvarakogu uus väljalase järjekorranumbriga 4.6. Allpool kõigist tähtsamatest uuendustest lähemalt vastavalt tarkvarakogu alajaotustele (mille kohta võib lähemalt lugeda siit).

KDE Plasma tööruumide ehk suurim uuendus on seotud nõndanimetatud tegevustega (Activities), mis on olnud olemas juba KDE4 algusaegadest, aga mis alles nüüd on hakanud mõistlikumaks ja kasutuskõlblikumaks muutuma. Vaheest kõige nähtavam uuendus on võimalus rakendusi lihtsalt tiitliribal paremklõpsu tehes suunata just selle tegevuse alla, kuhu vaja, aga ka nende üldine haldamine on mõnevõrra hõlpsam.
Tugeva uuenduskuuri tegi läbi toitehaldus, mille profiilidega majandamine peaks olema nüüd samuti palju lihtsam ja kulutama oluliselt vähem närvirakke.
Väga nähtav peaks olema ka võimalus panna märguandeid, mis muidu olid üsna jäigalt kinnitatud süsteemisalve külge, ilmuma just selles töölaua asukohas, kus meel parajasti soovib.
Üht-teist peaks olema paremaks muudetud ka Plasma Netbooki ehk väikesülearvutitele optimeeritud töölaua juures, aga et ma seda pole kasutanud, siis jäägu see igaühele endale avastada. Vaikimisi töölauateema Oxygen on saanud lisamooduli Oxygen-gtk, mis peaks aitama KDE-s paremini (see tähendab mitte KDE rakendustest nii erinevana) välja näha GNOME või muudel GTK tööriistakomplektiga loodud rakendustel.

KDE rakenduste juures tuleb ära mainida failihalduri Dolphin uuendusi, millest ehk silmatorkavaim on nii-ütelda paneelidega või paledega (faceted) välimus. Kui seni abistas failide sirvimist vasakpoolne "asukohtade" paneel, siis nüüd võib lisada ka parempoolse paneeli, millel esialgu on küll ainult üks otsinguid kiirendav funktsioon, nimelt võimalus otsingut ahendada failitüüpide, aja või hinnangu järgi. Nende rõõmuks, kes kasutavad mõnda versioonihalduse süsteemi, on senisele võimalusele sooritada Subversioni operatsioone otse failihalduris lisatud ka võimalus teha sedasama levinud versioonihaldussüsteemis Git.
Võimekas ja rohkem küll arendajatele, aga ka tavakasutajatele mõeldud tekstiredaktor Kate on saanud mitu uut pluginat: SQL, GDB, täiustatud teksti esiletõstmine, samuti väga olulise, küll juba varem teataval kujul olemas olnud, aga nüüd oluliselt täiustatud ja üsna lollikindlalt töötava puhverfailide võimaluse, mis lahtiseletatult tähendab varasemast palju töökindlamat automaatsete varukoopiate tegemist dokumentidest ja nende taastamist näiteks juhul, kui vool ära läheb või arvuti kokku jookseb.
Graafikarakendustest võib ära märkida pildinäitajale Gwenview ja ekraanipiltide tegemise rakendusele KSnapshot lisatud võimalust saata vaadatavad või tehtud pildid otsekohe ka kuhugi mujale, olgu oma iPodi, kiirsuhtlusrakendusse või ka mõnda veebiteenusse (Flickr, Facebook ja veel paljud muud). KSnapshotile on lisatud ka võimalus pildistada muulaadset kui ristkülikukujulist ekraaniosa, s.t nüüd võib ise vaba käega joone ümber tõmmata piirkonnale ekraanil, mida soovitakse jäädvustada.
Virtuaalne gloobus Marble on saanud juurde võimaluse välja arvutada ja näidata teekondi, mis käib enam-vähem samamoodi nagu levinud GPS-seadmete puhul. Väidetavalt on sellest olemas ka kenasti mobiil- või nutitelefonidele sobiv variant, aga eks seda teavad paremini öelda need, kes seda ise on näinud.
KDE mängude sekka on taas ilmunud Klickety nime kandev mäng, aga silmaga nähtamatu tegevuse tulemusel on väga selgelt ja silmaga märgatavalt  paranenud peaaegu kõigi mängude reageerimiskiirus ja mälunõudlikkus. Puslerakendus Palapeli on saanud uue "lõigustaja", mis võimaldab oma pilte väga paljudel viisidel pusletükkideks lõikuda ja teistele (või ka iseendale) seeläbi suurt lõbu valmistada nende uuesti kokkunikerdamisel.

KDE platvormi kohta võib üldiselt öelda nii, et väidetavalt on see nüüd juba päris kõlblik ka mobiilseadmetele. Konkreetsematest ja selgematest uutest asjadest võib ära mainida nõndanimetatud semantilise töölaua Nepomuki uut võimalust oma andmeid (s.t failidele omistatud metaandmeid) varundada. Arvatavasti nii mõnelegi oluline on päris uus asi Bluedevil, mille nimest juba võib oletada, et tegemist on Bluetoothiga seotud asjaga. Ma olen ka ise seda veidi proovinud ja üldiselt paistab see olevat tõepoolest parem kui varasemad lahendused.

KDE SC 4.6 sisse ei leidnud teed puhtalt seepärast, et arendajad lihtsalt ei jõudnud õigeks ajaks nende enda arvates nõutavale tasemele, KDE-PIMi rakendused (Kontact, KMail, KOrganizer, Akregator, Blogilo, KAlarm jne). On väga usutav, et sellega jõutakse valmis veel 4.6 eluaja jooksul, nii et võib-olla juba orienteeruvalt kuu aja pärast ilmuv 4.6.1 sisaldab ka neid rakendusi uuel kujul. Seni peab aga läbi ajama KDE-PIMi viimase stabiilse versiooniga, milleks on 4.4.

Eestinduse kohta võib öelda, et üle mitme väljalaske on sedakorda taas eestindus kohe praktiliselt 100% peal. Dokumentatsiooni osas on kõik käsiraamatud eestindatud, kasutajaliideses on terava silmaga otsides (ja vajaliku riistvara olemasolul) võimalik leida üles täpselt kaheksa tõlkimata stringi, nii et sisuliselt on ka see täielikult tõlgitud.


Uudise alusmaterjal: KDE SC 4.6 välljalasketeadaanne (koos sealsete viidetega).

No comments:

Post a Comment