2.6.09

Esmabased mõtted

Tänane päev kulges, nagu esmaspäevad ikka, tarkvara tõlkides. Sedakorda siis ainiti KDE-d. Neetult aeglaselt läheb see mõnikord... Võtsin täna ette kogude halduri Tellico, et see lõpuni ära teha, ja selle peale kulus päris palju aega. See on ju lisaks raamatukoguhaldurile nüüdseks ka kõikvõimalike muude kogude jaoks mõeldud ja mõningad asjad ikka nõudsid korralikku uurimist, mis on mis ja kuidas üldse peaks eesti keeles olema. Aga valmis ma ta sain! Nojah, tegelikult jäi paar kirjet veel kahtlaseks, neid peab kunagi edaspidi lähemalt uurima (näiteks ei ole mul aimugi, kas koomiksite "kvaliteedi" kohta on ka eestikeelsed vasted olemas või tuleks need ingliskeelsele kujule jätta või hoopis ise mingid nutikad vasted välja mõelda...)

Tellico tõlkimine viis muidugi taas mõttele ka enda raamatud elektroonilisel kujul kirja panna. Õieti ma olen seda mõtet hellitanud juba vaat et aastaid, aga üha hämaramaks see väljavaade muutub... Mul on juba siin Tallinnaski mitu tuhat raamatut ja lausa hirmuhigi kerkib laubale, kui ma hakkan mõtlema, kui palju nende sisestamise peale võib aega kuluda. Ja see on ju vaid jäämäe tipp: Kunglas on veel üle paarikümne tuhande raamatu, millel ka kindlasti poleks midagi selle vastu, et bittidegi kujul kirja saadud olla...

KDE svn-hoidlasse oli vahepeal ilmunud suure üllatajana failihaldur Krusader. Ma kunagi arvasin, et see ei jõua ealeski sinna, sest KDE-l oli ju üsna algusest peale olemas Konqueror ja nüüd on selle kõrval spetsiaalse failihaldurina ka Dolphin. Üldse on viimasel ajal jõudnud KDE svn-hoidlasse mitmed suhteliselt suured projektid, mida on juba aastaid arendatud väljaspool: seesama Tellico, mõne aja eest KMyMoney, nüüd siis Krusader. Huvitav, kas asi on selles, et ka nemad tahavad üle minna KDE 4 peale ja vajalik teadmus on eelkõige olemas just KDE-l, mis ka tingib nende laekumise KDE svn-hoidlasse, kus üleminek vähemalt osaliselt nende eest ära tehakse? Igatahes imelik, aga samas vahva ka.

Ajaloolased on ikka kõva sõna küll! Marko Mihkelson käis täna mingis mälumängus, mida EP kandidaatidele korraldati, ja pani selle päris võimsalt kinni! Küsimused ei olnud muidugi ainult ajaloost, vaid ka aktuaalsest poliitikast ja mõned sellised üldised, nii et seda parem tema tulemus oli.

Loetud: Tehnikamaailm 6/2009
Vaadatud: Flash Gordon (TV6)

No comments:

Post a Comment