5.10.10

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev elik tarkvara tõlkimisele pühendatud päev, kuigi seda katkestas pisut ühe artikli tõlkimine Postimehele. Et see aga oli huvitav lugu, siis see väga ei seganud.

Tarkvara vallas läks endiselt edasi KDE tõlkimine, kus ma jõudsin ära tehtud suurema osa tehtavatest extrageari asjadest ning ka peaaegu täielikult üsna pea ilmavalgust nägeva KOffice'i. Tõsi, seal viimases on, nagu ikka, valupunktiks Krita, kuhu tuleb aina igasuguseid uusi omadusi juurde, mida minusugusel kunstivõhikul (ja ka arvutivõhikul, sest suur osa neist asjadest on äärmiselt matemaatilised või arvutigraafilised...) on küllaltki raske üldse aduda, rääkimata siis tõlkimisest. Aga loodetavasti olen ma ikka veel enesetäiendamiseks võimeline... :-) Põgusalt jõudsin puudutada ka mõningaid KDE põhikomplekti asju, aga nendega seisab veel suurem töö ees - kuigi teisalt, tulevane 4.6 ei paista just väga palju uuendusi sisaldavat, kui mitte arvestada kdepimi rakendusi, mis on põhjalikult ümber töötatud. Rohkem tunduvad kõik uued asjad olevat lihtsalt täiendused: ühele rakendusele on lisandunud üks plugin või taustaprogrammi kasutamise võimalus, teisele teine ja nii edasi. Ja mis väga rõõmustab, on see, et päris palju on juurde tulnud nii kohtspikreid kui ka (ainult) tõlkijale nähtavaid kommentaare, mis tunduvalt lihtsustavad arusaamist, millist funktsiooni antud sõne parajasti kannab, ja seeläbi võimaldavad ka kvaliteetsemat tõlkimist.

Tänaõhtune "100 sekundit" oli päris omapärane. Seda võis muidugi oodata, et millalgi jõuab kätte hetk, kus mõni meeskond põrub, kaotab kõik elud ja peab 0 krooniga lahkuma (seda siis lihtsalt valede vastuste tõttu, mitte omavahelise kraaklemise pärast :-) ), aga et poole tunniga jõutakse niimoodi tühjade kätega minema saata lausa kaks meeskonda, oli omaette saavutus. Tõsi, ka küsimused tundusid olevat suhteliselt raskemad, kuigi see võib kajastada ka lihtsalt mu teadmiste piiratust.


Loetud: Vikerkaar 9/2010
Vaadatud: 100 sekundit (TV3), Välisilm (ETV), Fringe (Pro7)

Ilmunud tõlked: Jeroen Bult: idapartnerlus pole liitumiskutse (Postimees, 04.10.2010)

No comments:

Post a Comment