12.10.10

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev, see tähendab tarkvara tõlkimisele pühendatud päev. Sedakorda tuli taas KDE stabiilse haru juurde tagasi pöörduda, sest pärast äsjast KDE SC 4.5.2 ilmumist otsustati veel kord arendusharust dokumentatsiooni täiendused tagasi portida. Eks see ilmselt hea asi(TM) ole, kuigi sedamööda, kuidas arendusharu aina edasi liigub ja stabiilne haru juba definitsiooni poolest sellest üha kaugemale jääb, muutub see tagasiportimine ka raskemaks, mida oli juba praegu näha, kui esimese hooga üles lükatud asjades hakati muutusi tegema, et need kajastaksid ikka 4.5 seisu, mitte seda, mida pakub tulevane 4.6. Neid uuendusi oli küll formaalselt palju, aga tegelikult ainult üsna vähestes käsiraamatutes oli ka ulatuslikumaid sisulisi muudatusi ja täiendusi, nii et valdavas osas jõudsin ma uuenduste tõlkimise/ülekontrollimisega valmis. (Õnneks võimaldab Lokalize kasutada ka head sünkroonimise võimalust, nii et need uuendused kanduvad kenasti automaatselt edasi ka arendusharru, vähemalt enamik - üksikud mitte, sest arendusharus on neid juba jõutud muuta või neid esine seal enam üldse, sest nende järele pole seoses kasutajaliidese või funktsionaalsuse muutmisega enam vajadust). Eks vaatab, kas ma järgmine nädal viitsin veel stabiilses harus möllata, et seal asju parandada, või hindan stabiilse haru olukorra piisavalt heaks ja lähen siiski arendusharu kallale, kus pakilisemaid asju on tunduvalt rohkem.

Tänane päev pakkus mitu sellist omamoodi üllatust, mis ei pidanuks õieti üllatused olema, aga olid seda siiski. Esimese neist valmistas TV3 telemäng "100 sekundit". Üllatav polnud õieti see, et tänased mängijad põrusid ja nulli peale jäid, vaid nende kirstunaelaks saanud küsimus. Küsimus kõlas: millisesse kirjandusrühmitusse ei ole kuulunud Artur Adson? Vastusevariantideks olid: Noor-Eesti, Siuru ja Tarapita. Olgu peale, ma olen seda perioodi üsna palju ise uurinud (küll eelkõige Gailitiga seoses, aga ka veidi laiemalt), aga siiski hämmastas, kui kindlalt üks mängija, kes, nagu hiljem selgus, olevat lausa mingi Adsoni elulooraamatu läbi lugenud, väitis, et Adson kuulus raudselt Noor-Eestisse ja samas kahtles, kas ta ikka "radikaalsesse" Siurusse kuulus... Võimalik, et see on minus kinni, aga ma miskipärast arvaksin, et Siuru on üpris palju kõneldud ilming, küll ehk eriti Underiga seoses, aga ka Adson on mu meelest otse lahutamatult sellega seotud, kas või juba samuse Underi kaudu... Aga noh, kirjanduslugu oli neile tänastele mängijatele üldse selline raskevõitu asi, ka küsimuse peale Vilde teoste kohta andsid nad väga ebakindlalt vastuse, et ehk siiski "Karikas kihvti". Mu meelest on sedagi üpris palju räägitud, et Vilde lisaks oma suurteostele kirjutas eriti algul tublisti lihtsakoelisi krimkasid ja muud sellist ajalehesabas avaldamiseks - ja pakutud pealkirjadest oli see üks just väga selgelt selle žanri esindaja. Muidugi, stuudios ja usutavasti ärevuses võivad ka kõige lihtsamad seosed kergesti peast lennata, aga neid mänge jälgides on mul mitmel korral tekkinud selline kummastav tunne, nagu oleks ise maru tark ja teaks kõike :-) - mis muidugi ja täiesti kindlasti on üle pakutud ja kiiresti mööduv tunne, kui tegelikkus jälle kõigi kapjadega korraga keset nägu lartsatab...

Teine üllatusmoment tekkis ühe Mandriva arendaja ajaveebi lugedes, kus ta võttis ette isikud, kes on nii viimase poole aastaga andnud panuse tarkvara pakendamisse, see tähendab selle muutmiseks kättesaadavaks kasutajatele. Kokkuvõttes selgus, et firma töötajatest mahtus esikümnesse ainult kaks, ülejäänud olid kõik nõndanimetatud kogukonna esindajad ehk siis vabatahtlikud, kes on raske pakendamistöö mingil põhjusel enda õlule võtnud. Iseenesest ei ole vaba takrvara juures see ju imelik, küll aga on see kummastav sel taustal, et Mandriva on üks neist ettevõtest/distributsioonidest, mida on enamasti peetud üsna kinniseks ja lausa kogukonnavaenulikuks. Selles blogis avalduv pilt igatahes niisuguse kujutelmaga kuigi hästi kokku ei sobi.


Loetud: Akadeemia 9/2010
Vaadatud: 100 sekundit (TV3), Fringe (Pro7), ENSV (ETV), Kaks ja pool meest (Kanal2), Ärapanija (Kanal2), Kelgukoerad (Kanal2)

No comments:

Post a Comment