25.10.10

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, mida mõneks ajaks katkestas ema külaskäik. Lisaks pojaraasukest ilmtingimata vaevavate kõhutäitmise murede lahendamisele tõi ta ka ühe ristsõna, mis hiljem võttis veel veidi tööaega vähemaks, pakkudes siiski naudingut, aga taas ka vihastamist - no ma ei saa aru, mis kuradi pärast on kellelgi muudkui ühest ristsõnavihikust teise vaja võtta ette AjaO kassitõugude leheküljed ja nendega terve ristsõna üle külvata - ausõna, üldse ei ole huvitav! Aga no ju siis kellelegi on ja mingi nõudlus ka on, sest usutavasti ristsõnavihiku toimetajad ju muidu selliseid mõttetuid ristsõnu sisse ei laseks... Lisaks ristsõnale rõõmustas ema mind paari Laupa kooli kokkutulekul tehtud foto väljatrükiga (nojah, küll mitte fotopaberile, aga palju neid üldse veel tänapäeval tehakse...) ja ühe väljalõikega aastaalguse Postimehest, kus ma olen jäädvustatud koos usina kolumnisti Turay Abduliga vestlemas (neil paganama fotograafidel ikka õnnestub mind mõnikord ootamatult tabada...).

Sattusin Newsweekist lugema intervjuud Tšetšeenia praeguse presidendi (ainsaga praegu, tuleb öelda, sest nii-ütelda teine pool on ju ametlikult lausa Tšetšeenia vabariigigi ära kaotanud...) Ramzan Kadõroviga, mis oli mitmes mõttes huvipakkuv, naljakas ja nii edasi. Tal õnnestus ühteainsasse vastusesse kokku panna omavahel raskesti kokkusobivad kontseptsioonid: ühelt poolt ei ole tema arvates Tšetšeeniale sõltumatust Venemaast kohe üldse vaja, sest nagu ajalugu on näidanud, toob see vaid häda; teiselt poolt aga soovib ta vabu käsi "bandiitidega võitlemiseks" ehk siis võimu riikliku repressiivaparaadi üle, mis laias laastus ju tähendabki sõltumatust... Ilmselt tähendab sõltuvus Venemaast siis Kadõrovi jaoks ikka ja ainult seda, et Venemaa eraldab talle raha ja mehi, mida ta siis oma äranägemise järgi kasutada saaks... Et küsijaks oli naine, siis on intervjuus mõistagi rohkelt juttu naistest, õigemini sellest, mida Kadõrov neist arvab - milles ei ole midagi imelikku, umbes nii ta peakski arvama, kui arvestada tema kasvatust ja ka võimul püsimise eeldusi. Huvitav oli aga ka tema jäägitu truuduse vandumine Putinile - alles hiljaaegu oli ka üks teine Venemaa regioonijuht väga kindel putinist, aga näe, võeti maha nagu naksti :-) Teisest küljest on ka selge, et Putini toel ta võimule tuli ja kui arvestada näiteks Putini ja Medvedvi imagot, nii palju kui seda üldse eristada saab, siis on ka selge, kelle poole Kadõrov-noorem loomuldasa peabki kalduma...

Ajalooajakirja Tuna lugedes täheldasin täna kurvastaval kombel, et neil või vähemalt minuni jõudnud eksemplaril on kallal käinud koletu trükikurat, kes on osad leheküljed kenasti neitsilikult valgeks jätnud... Ja seda muidugi just huviäratavate lehekülgede koha pealt (mitte et selles ajakirjas neid mittehuvitavaid just palju oleks, peab küll kohe lisama - ehk vahest eesti lugeja seisukohalt ingliskeelsed kokkuvõtted on sellised, aga muidugi teadusajakirjale on ju neid ka vaja).


Loetud. Tuna 3/2010
Vaadatud: Ärapanija (Kanal2), Asustatud saar: heitlus (TV3+)

No comments:

Post a Comment