20.4.12

Calligra 2.4 väljas

Juba kümmekonna päeva eest nägi ilmavalgust, ent jäi ajapuudusel kajastamata võiks öelda et uue kontoritööpaketi Calligra ilmumine. Õigupoolest võib seda ka pidada kunagise KOffice'i järglaseks, aga pärast arendajate omavahelisi lahkhelisid otsustas enamik neist asuda tegutsema uue projekti kallal ning paariaastase töö tulemus ongi nüüd Calligra esimene väljalase, mis siiski kannab järjenumbrit 2.4, viidates sel moel teatavale järjepidevusele eelkäijaga.

Kontoritööpaketina on loomulik leida sellest tekstitöötlusrakendus nimega Calligra Words, tabelarvutusteks kasutatav Calligra Sheets, esitluste loomiseks mõeldud Calligra Stage ning diagrammide ja skeemide valmistamiseks vajalik Calligra Flow. Lisaks neile tavapärastele rakendustele pakub Calligra aga veel mõndagi huvitavat. Nii-ütelda kontoritöö poole pealt vajalike rakenduste seas leiab lisaks visuaalse andmebaasiredaktori Kexi ja märkmete tegemiseks mõeldud rakendusehakatise Braindump. Samuti leiab Calligra koosseisust projektihalduse ehk plaanimisrakenduse Plan. Üks juba Koffice'i ja nüüd Calligra eritunnuseid on olnud lisaks ametnikule vajalike rakenduste kõrval pakkuda midagi ka "loomeinimestele", mille väljundiks on kaks graafikarakendust: kõikvõimalikuks joonistamiseks mõeldud Krita ja vektorgraafika huvilistele Karbon. Lisaks kõigele on Calligra saadaval kokku kolmes versioonis: esiteks nii-ütelda tavaline, mõeldud kasutamiseks eelkõige lauaarvutis, teiseks Calligra Mobile, mis nagu nimigi ütleb, on mobiilsetele seadmetele mõeldud versioon ja teadaolevalt kasutusel Nokia Meego-põhistes telefonides, ning kolmandaks Calligra Active, mis on ette nähtud rohkem tahvelarvutitele (praegu olevat see ainult dokumentide vaatamiseks, mitte aga muutmiseks).


Mõistagi tekib küsimus: kui on juba uus kontoritööpakett, siis milline see paistab välja võrdluses teistega (tuntumad kahtlemata Microsoft Office ja OpenOffice.org/LibreOffice)? Selle kohta on raske ühest otsust teha. Ma ise olen peamiselt mis tahes kontoritööpaketi puhul kasutanud tekstitöötlusrakendust ja selles osas tuleb öelda, et Calligra Words võib olla küll paljulubav, aga võrdseks teda veel pidada ei saa. Lihtsamad ja isegi mõned keerulisemad omadused tal küll on, aga veel palju on puudu (näiteks mulle sageli vajalikud registri koostamise võimalused). Muude rakenduste puhul saan toetuda enda põgusatele ja usutavasti mitte kuigi representatiivsetele näppimistele ning teiste inimeste arvamusele. See lubab öelda, et Calligra Sheets ja Calligra Stage peaksid olema üsna võrreldavad oma analoogidega. Nähtavasti on ka Krita päris võimekas rakendus: ma ise olen seda kasutanud niisama omaette joonistamiseks ja selles osas on ta oma ülesanded auga täitnud, aga loetu põhjal on seda hinnanud ka inimesed, kellele joonistamise/graafikaga tegelemine on põhileib. Ka Kexi kohta on olnud kuulda kiitvaid hinnanguid, ju ta siis neid väärib. Kokkuvõttes võib ehk nii öelda, et tervikuna vaevalt tasub puhtalt Calligrale üle minna, vähemalt mitte nii-ütelda ettevõtte tasemel, aga proovida ja katsetada sellega kindlasti tasuks, võimalik, et isegi iseenda väiksemate vajaduste rahuldamiseks kasutusele võtta.


Nagu mainitud, on Calligra nii või teisiti ja kõigist uuendustest hoolimata KOffice'i järglane, sestap olgu siin ka ära märgitud peamised erinevused KOffice'ist, mille viimane versioon oli teatavasti 2.3. Põhjalikult on ümber kirjutatud tekstipaigutusmootor, mis avaldubki eriti selgelt Calligra Wordsis, aga modulaarsuse tõttu muidugi ka kõigis teistes rakendustes, kuhu on võimalik tekstikujundit sisse paigutada. Puhtalt tunde järgi on tekstiga tegelemine tõepoolest sujuvam ja hõlpsam, samuti on võimalusi tunduvalt rohkem, kas või tekstisisesed tabelid. Mõnevõrra on muutunud kasutajaliides, mis varasemast veel enam rõhutab üldjuhul paremasse serva paigutatud dokke - laiekraani korral üsna tänuväärne koht muidu sageli ülaosast väärtuslikku ruumi nõudvate arvukate menüüribade asemel. Samuti olevat põhjalikult parandatud ühilduvust. Esiteks sarnaselt KOffice'ile ka Calligrale natiivse OpenDocument vormingu osas, mis nüüd olevat väga suures mahus toetatud, väidetavalt kohati rohkemgi kui näites OpenOffice.org-is/LibreOffice'is. Veel enam aga võib nähtavasti rõõmustada selle üle, et tublisti on parandatud ühilduvust Microsoft Office'i failivormingutega, mis KOffice'ile oli ikka väga tume maa. Tõsi, selleski osas paistab veel arenemisruumi olevat: nii ei suutnud ma näiteks Wordsis ette manada olukorda, kus olnuksid näha doc- või docx-failile lisatud kommentaarid (tõsi, kommentaaritööriist on küll olemas, aga ka olemasolevat dokumenti avades ei suutnud ma neid sinna kuidagi ise lisada, nii et võib-olla on asi minus või siis ei peagi sellist võimalust (veel?) olema, ma ka ei tea).

Veel võib lisada, et Calligra on valdavalt eestindatud (siinkirjutaja sõrmede läbi), kuid nende ja minu ajagraafiku erinevuse tõttu esialgu ainult valdavalt. Loodetavasti 2.4.1 ilmumise ajaks on eestindatus juba täielik.

Uudise allikas: väljalasketeade
Calligra kodulehekülg

No comments:

Post a Comment