15.4.12

Laubased mõtted

Väikest vaheldust tõi väljaskäik, mis viis elukohajärgsesse kauplusse sihiga täiendada koduseid toiduvarusid. Aga muidu möödus ikka veel KMyMoney tõlkimise tähe all, mis nüüdseks on siis valdavalt tõlgitud: umbes 250 stringi on veel tõlkimata, osa neist, tõsi küll, esitavad tõsise väljakutse (no ei saa ma aru, miks täpselt on equities ja securities seal üksteise kõrval, kusjuures paistavad sisuliselt üht ja sama tähendavat - aga eks see vajab veel mõtlemist...)

Loetud: [digi] aprill 2012
Vaadatud: Alpimaja (ETV), Eesti jalgpalli meistriliiga: Nõmme Kalju - Flora (TV6), Troonide mäng (FoxLife). Minu hing ohverdamiseks (TV6)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru
KDE arendusharu

7 comments:

  1. Equities on aktsiad, securities on väärtpaberid (sealhulgas aktsiad, aga ka võlakirjad ja tuletisinstrumendid).

    Muide, EUR-Lex'i otsingus leiab hulgaliselt finantsterminoloogiast kubisevaid tekste, mis on kakskeelse kuva valikul kenasti eesti ja inglise keeles kõrvuti vaadatavad, nii et hea sõnakasutust kontekstis võrrelda.

    ReplyDelete
  2. Jah, neist internetiandmebaasidest on abi küll, aga mitte selles küsimuses paraku... Ka mina arvasin esimese hooga, et küllap peaks üks olema aktsia ja teine väärtpaber, aga see ei paista nii olevat... Aktsia on stock, security on väärtpaber, aga selle equity tähendus KMyMoney kontekstis on mulle seni veel segaseks jäänud... Ilmselt tuleb arendajatelt üle küsida, mida nemad on silmas pidanud...
    (vt nt kuvatõmmist http://kmymoney2.sourceforge.net/images/investments.png , kus on näha just see Equities kaart, millel parajasti on valitud sobiva nimega konto Aktsiad (Stocks) (väärtkirjakonto loomise dialoogis pakutavate tüüpide järgi oleksid variandid veel võlakirjad (Bond) ja investeerimisfondid (Mutual fonds))

    ReplyDelete
  3. Kui bonds on arvatud equities alla, tundub neil seal algversioonis midagi kontseptuaalselt pisut viltu olevat... või on vähemalt need jaotused ebaõnnestunult nimetatud. Mis neil securities alla on paigutatud?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Need aknad on üsna sarnased, aga erinevad andmete poolest, nii et eriti teadmiste piiratuse tõttu on mul raske aru saada, miks neid eristatakse või milles see erinevus seisneb. Kaardil Equities toimib ka kontekstimenüü, kus saab investeeringuid lisada, muuta, hindu võrgust hankida ja nii edasi. Kaardil Securities saab ainult väärtpabereid muuta või, kui all sisse lülitada valuutade kuvamine, siis viimaseid kustutada (võib-olla saab mõlema puhul mõlemat teha, aga vähemalt mul hetkel katsetades lubab just niimoodi).
      Panen lingid, kust näeb mu katsetuste põhjal tehtud kuvatõmmiseid, võib-olla need aitavad midagi mõista... http://imgur.com/LFFbC ja http://imgur.com/GRDqY

      Delete
    2. Aitäh, ma laadisin ise ka vahepael selle asjanduse alla ja vaatasin teda. Funktsionaalselt võiks selle asja nimi selles konkreetses kohas justkui olla "Investeerimiskontod", kuna näidatakse ju konkreetsel kontol olevaid asju. See teine on siis lihtsalt "Väärtpaberid", kuna ta paistab olevat nende koondnimekiri kõigi kontode peale kokku. Ma ei ole suutnud küll oma kasutuses välja võluda selle Equities stringi teist esinemiskohta (kaccountsviewdecl.ui/m_equitiesGroup), nii et sinna võib selline tõlge mitte sobida...

      Üldiselt paistab seal olevat väike segadus seoses sellega, et programmi praeguses seisus väärtpaberite kontekstis üldiselt equity=stock, kuid kuna nad vist tahavad programmi laiendada, siis see ei pruugi alati nii jääda (kui tuleb sisse omakapital). Tegelikult selles mõttes võiks sinna ehk isegi panna "(Finants)Instrumendid".

      Delete
    3. Suur tänu pakkumise eest! Ma mõtlesin ise ka korraks neile finantsinstrumentidele, aga nagu ütlesin, jäi mulle see natuke mõistetamatuks, nii et ei hakanud riskima umbropsu tõlkimisega.
      Selle teise esinemiskoha peaks saama vähemalt teoreetiliselt kätte nii, et rakenduse enda seadistustes sisse lülitada Show equity accounts, mille järel kontode kaardil tekib Asset ja Liability kõrvale ka Equity. Ja siis kaardil Icons peakski olema näha Assets ja Liabilities kõrval ka Equities. (See on küll teoreetiline, sest ma ei saanud hakkama konto lisamisega, kui valida uue konto nõustajas tüübiks Equity, aga vähemalt teoorias peaks see seal esinema.)
      Ja jah, omakapital on see equity jah väga paljudes kohtades, internetis kolades jäi mulje, et mõnigi kord on tõlgitud lausa jõuga omakapitaliks, ehkki paistab pigem olevat midagi muud, aga KMyMoneys vist ei ole omakapitalil põhimõtteliselt erilist kohta: on ta ju "Personal Finance Manager" ja üksikisiku seisukohalt vist ei ole sel mõistel väga suurt rolli (s.t asjad saab lihtsamate terminitega ära ajada). Vähemalt mulle tundub nii... (aga võimalik, et paljastasin jälle oma mõistmatuse :-) )

      Delete
    4. Finantsinstrumendid muidugi on selline laialivalguv termin sinna selles kontekstis, kuid ega ta ei tapa ka ja nt venelased olid nii teinud.

      Equity tüüpi kontot ei saanud mina ka seal enne kuidagi lisatud, kuna polnud teda millegi alla panna. Paistab, et programm on selles osas pisut pooles vinnas veel...

      Omakapitaliks jõuga tõlkimise osas tuleb ilmselt nõustuda. Noh, küll meil kapitalismi jätkudes need sõnad ka kunagi paika loksuvad :) Seniks aga aitäh teile, et viitsisite kogu selle värgi tõlkimisega vaeva näha!

      Delete