7.4.12

Reedesed mõtted

Tänasesse päeva tõi pisut vaheldusrikkust kodulähedase kaupluse külastamine koduste toiduvarude täiendamise eesmärgil.

Päeva peateemaks oli aga siiski juba pikemat aega tegemata tegevus, nimelt tarkvara tõlkimine (ehkki Mageia huvides olen ma paar stringi ka vahepeal juurde produtseerinud) ja seda eelkõige KDE vallas. Vahepeal jõudis 4.8-st juba paar parandus-täiendusversioonigi ilmuda, millega oli kaasnenud ka mõningaid väiksemaid muudatusi ja parandusi nii kasutajaliidese kui ka mõnevõrra rohkem dokumentatsiooni poole peal. Stabiilses harus ehk siis sellessamas KDE 4.8 harus on nüüd taas jälle kõik korras, nii et 4.8.3 peaks juba taas sajaprotsendilise tõlkega tulema (käsiraamatute osas on küll hetkel väike kahtlus, sest kuigi ma tõlkisin kenasti kõik uued osad ära, kaasneb sellega ka kohustus ise nende käsiraamatute (uuendatud) docbook-versioon genereerida, aga see miskipärast mul täna ei õnnestunud - aga ehk leiab sellelegi probleemile ajaga arutust ...) Ainsateks tegemata asjadeks stabiilses harus jäid veel kasutajaliidese poole pealt see neetud KMyMoney ja dokumentatsiooni poole pealt samuse KMyMoney käsiraamat ning kontoritööpaketi Calligra käsiraamatud, mida vahepeal väga võimsalt täiendati. Aga ehk jõuab ka nende osas veel neil väheseil päevil midagi ette võtta, mis mul järgmise raamatutõlke alustamiseni on jäänud.

Täna tuli ka üks põnevust tekitanud uudis uue riigi ilmumise kohta maailmakaardile .- või vähemalt katse kohta sellele jõuda. Nimelt kuulutasid äsja riigipöörde üle elanud Malis tuareegid, kes juba pikemat aega on ilmutanud rahulolematust keskvõimu vastu ja lausa mässanud, välja "tagasivõetamatu iseseisvuse". Loodud Azawadi riik, isegi kui see peaks tunnustuse saama, on muidugi iseäralik moodustis selles mõttes, et tuareegide eluala on palju suurem ja ulatub ka mitme naaberriigi alale - selle kohta küll tänane teadaanne väitis, et rahvusvahelisi piire austatakse, aga nojah, piiritaguste hõimlastega probleeme on tunda kergelt ju isegi Eestis, rääkimata juba kuumaverelisematest maadest (kohe meenuvad sugugi mitte kaugelt näiteks ungarlased ja albaanlased). Igatahes põnev saab olema - ja siinkohal on küllap ka sobilik ära öelda, miks see uudis mus nii suurt elevust tekitas: nimelt on miskipärast, nähtavasti varases lapsepõlves loetud juturaamatu, aga ka hilisemate põgusate, ent juba teaduslikumat laadi tekstide lugemisest jäänud minusse kuidagi tunne kohanime Timbuktu müstilisusest ja salapärast ning just see linn on üks Azawadi suurematest keskustest.

Loetud: Akadeemia 4/2012
Vaadatud: Elas kord ... (FoxLife), Kälimehed (TV3), Kelgukoerad (Kanal2), Heroes (TV6), Hirmude öö: tagasi kummituste majja (Kanal2)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru
KDE arendusharu

No comments:

Post a Comment