6.10.12

Reedesed mõtted

Veel üks logelemis- ja lugemispäev.

Tänane Sirp oli üle tüki aja suhteliselt tühi ja lugemisvaene. Mainida võib vaid Velmeti Aro arvustust Tamme Mareki hiljutisele Loomingu Raamatukogus ilmunud esseekogumikule, mis algas küll intrigeeriva lausega "Marek Tamm valetab!", mis samal ajal aga tõukas ka eemale. Ja artiklit läbi lugedes selgus, et see oligi rohkem intrigeerimiseks pandud, paraku ... Aga noh, lugeda siiski tasus, mõningaid mõtteid seal oli.

Teine huvitavam artikkel või õigemini kaks artiklit puudutas ülikoolide õppejõude. Ühelt poolt andis Beyeri Jürgen väikese ülevaate Taani kõrgharidusreformist, mis olevat eeskujuks ka Eesti omale ja mis on juba andnud (negatiivseid) tulemusi, mida Eesti puhul alles kardetakse. Igatahes suurepärane kaitsekõne Tartu humanitaarteadlastele. Madari Urve aga esitab masendava pildi professoriameti lootusetutest väljavaadetest.

Tegelikult oli nende kahe (kolme) kõrval veel üks lugu, mis huvi pälvis. Kuigi ma tavaliselt filmilehekülgi ei loe, parimal juhul lasen silmad põgusalt üle, sest filmikunst on mu sügava veendumuse kohaselt liiga alaväärtuslik kõigi teiste kunstidega, eriti muidugi sõnakunstiga võrreldes, siis seekord tabas pilk siiski paari lauset, mis kõlavad kenasti kogu tolle Oksaneni Sofi triangli taustal, mis viimastel aastatel kirjaneitsi vähemalt Eestis kõige rohkem kõlapinda leidnud teose "Puhastus" teemal on käinud. Olgu loo endaga kuidas on, paar tsitaati sealt väärivad siingi kordamist:
Otsida tõemeeli ilukirjandusest või mängufilmist ajaloolist tõde (mille monopoli nagunii ühelgi lihtsurelikul ei ole) on sisuliselt sama kui kirjutada endale suurte tähtedega otsaette „kretiin”. Kunstitõde ei pea elutõega absoluutselt kattuma, enamasti ei tohigi seda teha.
Ja keegi ei suuda mind veenda selles, et „Hukkunud Alpinisti hotelli” linalejõudmise järel algas teistel planeetidel mingi valuline soigumine selle üle, kas Grigori Kromanov ikka kujutas neid ajaloolisele tõele vastavalt.

Loetud: Sirp, 05.10.2012; R. Kaplan. The Revenge of Geography
Vaadatud: Jüri Üdi klubi (ETV2), Heeringas Veenuse õlal (Kanal2), Kelgukoerad (Kanal2), Äss mättasse 2 (TV6)

No comments:

Post a Comment