6.12.10

Pühabased mõtted

Tavaline tööpäev, mida kärpis üsna tugevasti ühe tõlke tegemine Diplomaatiale. Lisaks sellele käis ka järgneva teatrikülastuse huvides kenasti üles mukitud ema koos oma poiss-sõbraga külas, tuues kõige muu hea ja parema kõrval kaasa ka mõned ristsõnad kallile pojale viimaste ruudukeste täitmiseks, millise ülesandega ma ka edukalt hakkama sain. Suurtes Ruutudes oli väga huvitav intervjuu ühe ilmselt maailma mõjukamate ristsõnakorüfeede hulka kuuluva Shortzi Williga, mida paraku siin muudmoodi kui soovitusega see number hankida viidata ei saa, sest Suurte Ruutude veebilehel on intervjuud küll üleval, aga nii aastase nihkega... Igatahes kindlasti lugemist väärt intervjuu.

Sattusin Guardianis ühe iseäraliku artikli otsa, mis näitas, et "rassilised" probleemid on tänapäeval ikka päris kõikjale imbunud, ka kohtadesse, kus ei oskaks oodatagi. Nimelt on tekkinud paksu tüli ja tüüakat pahandust sellest, et üks Pakistani päritolu britt lükati tagasi tulevase kääbikufilmi osatäitjate seast kui nahavärvilt mittesobiv... Teadmata, kui tõmmu just kõnealune naisterahvas välja näeb, ei riski ma öelda, kas otsus oli õige või vale - oli ju ka Tolkienil kääbikuid mitut sorti ja ehk kõik ei peakski tingimata välja nägema nagu põlisinglased... Küll tekkis selle eriskummalise tüliküsimuse peale mul endal veel üks tõsine, lausa põhimõtteline küsimus: kas oleks võimalik ette kujutada ka kääbikuid, keda tõuliselt võiks liigitada neegriteks või austraallasteks või korealasteks või veel kellekski? Miskipärast tundub, et ehk isegi võiks, kuigi kardetavasti pigem mõnes paroodias kui tõsi-tolkiinlikus ekraaniteoses...

Huvitaval kombel sattusin täna Mandriva suurest edust lugema natuke ootamatust allikast, nimelt Venemaa ajalehest Kommersant. Järele mõeldes on see muidugi loogiline, sest Mandriva aitas ränkadest majandusraskustest välja just Venemaa päritolu riskikapitalifirma ja et sellega on seotud nii endise kui praeguse presidendi hea sõber ja võitluskaaslane Reimani Leonid, siis muidugi ka Venemaa ajakirjandus selliseid asju agaralt kajastab. Aga uudis ise oli siis sellest, et Mandriva ja Intel võitsid Brasiilias suure konkursi ning peaksid nüüd tarnima sealsetele koolidele võib-olla kuni isegi 1,5 miljonit arvutit, millel töötab Mandriva Linux. Suured rahad, mis lepingu taga seisavad, ei voola mõistagi ainult Mandriva taskusse, aga sellise suurusjärguga asi toob neile kindlasti kena sendi sisse, mis peaks ehk võimaldama vähemalt rahuldavalt edasi tegutseda.


Loetud: E. Sapir, Keel
Vaadatud: Ärapanija (Kanal2), Riigimehed (ETV), Hullumeelsus (ETV2)

No comments:

Post a Comment