31.12.10

KOffice 2.3 väljas

Eilse ja tänase vahetusel anti teada KOffice'i uue väljalaske ilmumisest, mis kannab numbrit 2.3. Tegemist on järjega väljalaskele 2.2, mistõttu mõningaidki vajalikke teadmisi võib ammutada vastavast teatest. Ent nagu ikka, on lisaks vigade parandustele ja optimeerimistele ka üht-teist uut.

Kõigepealt julgevad arendajad nüüd kinnitada, et mõned suure kontoritööpaketi osarakendused on jõudnud olukorda, kus neid võib julgelt soovitada kasutada praktilises igapäevatöös. Täpsemalt on neiks tabelarvutusega tegelev KSpread ning nii-öelda loovrakenduste poole pealt peamiselt kunstnikele, aga ka muudele graafilise eneseväljendusega tegelevatele inimestele mõeldud Krita, samuti vektorgraafikarakendus Karbon. Mõningaste mööndustega olevat kasutatav ka andmebaasirakendus Kexi.

Üldises plaanis võib öelda seda, et jätkuvalt on tublisti parandatud ühilduvust Microsoft Office'i rakendustega, seda peamiselt tänu Nokiale, kes ei ole sugugi maha matnud plaane töötada KOffice'i baasil välja universaalne dokumendinäitaja. Kõige rohkem puudutab see tekstidokumente ja esitlusi, vähemal määral ka arvutustabeleid ja muid asju. Ühilduvust on parandatud ka OpenOffice'iga, kuivõrd mõlemad kontoritööpaketid teostavad üht ja sama OpenDocumenti standardit mõnevõrra erinevalt.

Konkreetsematest rakendustest on KWord (tekstitöötlus) ja KSpread (tabelarvutus) saanud hulgaliselt parandusi, aga mitte just väga palju uusi omadusi. Isiklike katsetuste põhjal töötab KWord igal juhul paremini, suudab paremini aru saada "mittenatiivsetest" vormingutest (eriti doc ja docx) ning ka ise produtseerida tekste, mis OpenOffice'is avades näevad välja sellised nagu kord ja kohus. Õigekirja kontroll paistab toimivat, samuti muudatuste näitamine ja nendega arvestamine (kuigi viimase kallal, nagu ma olen näinud, tehakse väga võimsalt praegu tööd, nii et on loota, et millalgi lähitulevikus muutub see senisest veel töökindlamaks, eriti just tabelite, keerulisema vorminduse jms puhul). Üks asi siiski, mida ma ei ole suutnud kuidagi leida, kuigi see nagu peaks olemas olema, on all- või lõpumärkuste lisamise võimalus - iseenesest päris tähtis omadus, aga muidugi saab ka ilma selleta hakkama, kas või kunstlikult neid luues, kui vaja. KSpreadis on minu vähekogenud silmale ainsad olulisemad uuendused mõned uued funktsioonid.

Tublisti on täiendusi saanud esitluste loomise rakendus KPresenter. Kõige silmatorkavam on mõistagi spetsiaalselt korraldatud konkursi tulemusel nüüd juba vaikimisi pakutavad arvukad mallid, millel ehk küll liialt poeetilised nimed, aga mis maitse ühtelangemise korral võimaldavad siiski osa vormistamistegevusest tegemata jätta. Üks asi, mida agarad esitluste koostajad kindlasti rõõmuga vastu võtavad, on uus slaidide sortija. Üht-teist on ära tehtud animatsioonide alal, sealhulgas peaks olema nüüd võimalikud SMIL-animatsioonid (mille kohta mul täpsem arusaamine puudub, aga pidada olema midagi head).

Andmebaasirakenduses Kexi on samuti mõningaid vähem märgatavaid uuendusi, eriti palju aga täiesti silmaga nähtamatuid parandusi ja uuendusi, mis lubavad arendajatel pidada seda nüüd juba kasutuskõlblikuks ka praktiliseks tööls. Juba 2.2 ajal sisse toodud aruannete loomise võimalus, mis on ühine planeerimisrakendusega KPlato, on nüüdseks väidetavalt täiesti töökõlblik. KPlato kohta võib öelda, et see pole samuti saanud väga nähtavaid muudatusi, kui selleks mitte pidada paremat diagrammide esitamise võimalust.

Suhteliselt väheste muudatustega on läbi ajanud ka vektorgraafikarakendus Karbon, see-eest tema sõsar Krita on, nagu varemgi, muudatuste arvult esirinnas. Krita vahest tähtsamateks uuendusteks on uus värvivalija, lõuendi pööramise võimalus, mitmed uued "pintslid", väidetavalt lausa 50 korda kiirem joonistamine, oskus täielikult ära kasutada kõiki arvutis leiduvaid protsessoreid (ka graafikaprotsessoreid) ja kindlasti veel õige mitu asja, mida siinkirjutaja ei ole osanud tähele panna või hinnata.

Muudest asjadest tasuks ära mainida omaette kommentaarikujundit ning väga võimsalt uuendatud diagrammikujundit. Ka valemikujund sai hulganisti parandusi, olles muu hulgas nüüd võimalikult täpselt ühilduv ka OpenOffice'iga. Veel üks uus asi on nii-öelda kirjutuskaitstuse põhimõtte rakendamine, mis lahtiseletatult tähendab seda, et juhul kui mõnda KOffice'i rakendust kasutatakse mõne teise rakenduse sees dokumendi näitamiseks (näiteks veebilehitsejas või kirja manuse korral), siis juhul kui sellist dokumenti ei ole võimalik salvestada avamiskohas (näiteks mainitud kirja manuse puhul), siis ei saa seda ka enam muuta (varem oli see võimalik, tekitades petliku tunde, nagu võiks tööjärg tõesti olla nii sujuv...).


Uudise põhiallikas: KOffice 2.3 väljalasketeade
Allalaadimisjuhised
Kodulehekülg

No comments:

Post a Comment