2.3.11

Esmabased mõtted

Tavaline esmaspäev, see tähendab tarkvara tõlkimisele pühendatud päev, kuigi sedakorda venis üpris pikale. Aga sellest oli igal juhul ka kasu. Päev kulus tervenisti KDE peale ning lõpuks võis öelda, et lausa kolm käsiraamatut sai lõpuni ära tõlgitud, sealhulgas ka muusikamängija Amarok uus käsiraamat - kui ma ei eksi, siis just parajaks ajaks, et olla valmis peatselt ilmuvaks väljalaskeks. Natuke liikus edasi ka arendusharu kasutajaliidese pool, kuigi sinna oli taas tekkinud üks paganama suur ja rohkelt vaeva nõudev asi, nood tolle uue kontoritöökomplekti Calligra skeemidega tegeleva rakenduse Flow nõndanimetatud trafaretid (stencils) ehk jooniste komponendid. Neid on nii paganama palju ja mu teadmised selle kohta, kuidas igasugustel erialadel nimetatakse asju, mida saab skeemile kanda, ei ole just kõige suuremad... (need trafaretid katavad tõepoolest maru palju valdkondi alates tööprotsessi korraldamisest kuni ehituse ja keemialabori sisustuseni - ja pahatihti on seal kasutatud mõisteid kuidagi nii, et tuleb tükk aega enne otsida, kui saad aru, et tegemist on millegagi, mida muidu nimetatakse veidi teisiti...)

Hilisõhtul nägi ilmavalgust ka Mandriva Linux 2011 järjekorras teine alfaväljalase, mille kohta ma tegin ka pisikese uudisnupu.

Enda saba kergitamise raske, kuid meeltülendava töö jätkuna võib öelda, et sattusin peale veel ühele raadiosaatele, milles kõneldakse pikemalt Tyermani "Jumala sõjast". Ja kõnelejad (Aleksejevi Tiit, Helme Peeter ja Kausi Jan) räägivad seal tõesti väga palju ja väga targalt nii raamatust kui ka kõigest, mis selle ümber, nii et seda tasub kindlasti kuulata, kui teema vähegi huvi pakub.

Vaatasin üle ka eile väga sügavat muljet avaldanud Toomi Taneli (lühi)filmi "Pihtimus". Ilmselt peaks vahe pikem olema, praegu võis küll mõningaid detaile paremini tähele panna, aga nähtavasti peaks see film veidi rohkem seeduma, enne kui seda uuesti vaadata ja põhjalikumalt sellest aru saada. Igatahes võib vaid korrata, et film on tõesti tugev ja sügav ja mõjuv.

Õhtupoolikul võis täheldada täielist segadust telekanalil TV3. Ma ei sattunud küll ise nägema uudistesaadet (ma lihtsalt ei vaata neid), aga võis lugeda, et nende Seitsmeste uudiste ajal oli ekraanile paisatud päris vale teave. Küll aga võisin veidi hiljem näha, kuidas "100 sekundit" ei olnud mitte uus saade, nagu oli igati alust oodata, vaid eetrisse sattus hoopis ühe juba näidatud saate kordus... Ilmselt oli äsja uuendusi ette võtnud telekanalil lihtsalt väga paha päev...


Loetud: B. Lee Whorf. Keel, mõtlemine ning tegelikkus
Vaadatud: Kes seljatab Tallinna? (Tallinna TV), Pihtimus (ETV), Fringe (Pro7), Välisilm esitleb: Minu kultuurirevolutsioon (ETV)

Ilmunud tõlked: Richard Youngs: Euroopa peab inertsist üle saama (Postimees, 28.02.2011)

Tarkvaratõlked:
KDE stabiilne haru
KDE arendusharu kasutajaliides
KDE arendusharu dokumentatsioon

No comments:

Post a Comment