30.3.11

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev, mida katkestas mõneks ajaks üks piduliku kallakuga sündmus, nimelt ema sünnipäev, kes otsustas just täna saada väljaütlemata jääva arvu aastaid nooreks ja sel puhul korraldada väikese lõunasöögi äärmiselt valitud seltskonnale kodulähedases restoranis Löwenruh. Sinna kulgemise ajal avastasin ühe iseäraliku ilmaga seotud asjaolu, mida, ma pean tunnistama, ma ei mäletagi, et oleksin varem Eestis kohanud: eksisteeris kaks võimalust - kas oli täielik tuulevaikus ja taevast ei pudenenud midagi või siis tekkis tühja koha pealt mõõdukas tuuleke ning kohe hakkas ka (nagu ikka, sõltumata asendist ja suunast) vastu nägu suhteliselt kompaktseid valgeid mummusid loopima, mis ei olnud õieti nagu ei lumi ega rahe, vaid midagi kuskil seal vahepeal. Sinnamineku ajal ma ei lasknud ennast sellest eksitada, et mitte hiljaks jääda, aga tagasi vantsides võtsin küll aega, et niisugust imetabast vahvat ilmanähtust nautida.

Õhtul võis sedasama, aga tundus, et juba ilma tuulevaiksete vaheaegadeta, jälgida ka teleri vahendusel, kui staadionil võtsid Euroopa meistrivõistluste mängus mõõtu Eesti ja Serbia jalgpallikoondised. See oli üsna imelik mäng, vähemalt eestlaste poole pealt vaadatuna: kangesti jäi selline mulje, et mehed ei olnud viitsinud enne mängu ennast soojaks teha ja kulutasid terve esimese poolaja sellele, et lihased liikuma saaks... See-eest teisel poolajal hakkasid nad juba ka mängima ja päris hästi. Omajagu dramaatiline kohtumine nii ilmaolude kui ka üldise kulgemise poolest lõppes siiski viigiga 1:1, mis oli nähtavasti ka üsna õiglane tulemus - nojah, serblased olid mõistagi favoriidid ja küllap poleks keegi imestanud, kui nad oleksid mängu võitnud, aga lõppkokkuvõttes oli mängupilt üpris tasavägine, nii et see tulemus oli igati kohane.

Täna võis lugeda, et Mageia on lõpuks käima saanud ka foorumi, selle nii mõnegi inimese poolt armastatud suhtlemiskeskkonna, mida mina ei oska küll hästi hinnata, aga eks leidub neid, kes oskavad, nagu võis näha ka sellest, et juba esimese päevaga oli sinna tekkinud omajagu postitusi.

Sattusin täna üsna juhuslikult veel ühe eesti keelt mureks võtva ajaveebi peale, seda tänu artiklile, milles käsitleti omapäraselt toda eesti keelele nii rasket asja, nimelt komade asetamist õigesse kohta. Muu hulgas avastasin, et ajaveebi pidaja pakub toimetamisteenust, tõenäoliselt üsna mõistliku hinnaga (kuigi ma ei tea toimetamisel levinud hindadest suurt midagi küll). Ega neid vist seni väga palju ei ole, kes seda veebis pakuksid - ma mõtlen just eraisikuid, firmasid muidugi on mõned -, aga samas tänapäeval on nagunii tekstid enamasti elektroonilised, nii et ettevõtlikul ja arvutiga sina peal inimesel ei ole kuigi raske neid asju ühitada.

NYRoBi ajaveebis oli lugeda Darntoni Roberti huvitav mõttearendus avalike veebiraamatukogude teemal, ajendiks mõistagi paari päeva tagune kohtuotsus, mis peatas vähemalt mõneks ajaks Google'i megaprojekti. USA-s kui ilmselt avaldamismahult maailma suurimas ja ühtlasi ka autoriõiguste ja kohtusüsteemi poolest mõnevõrra eripärases riigis on kahtlemata need probleemid teravamad, aga eks need digiteerimise ja "orb-raamatute" probleemid vaeva põhimõtteliselt ka siinsamas Eestis. Igatahes tasub lugeda (ka kommentaare selle järel).

Loetud: Tuna 1/2011
Vaadatud: Jalgpalli EM valikmäng Eesti-Serbia (ETV), Eureka (TV6)

No comments:

Post a Comment