12.3.11

Reedesed mõtted

Tavaline tööpäev, mida kärpisin pisut kaupluse väisamisega toiduvarude täiendamise eesmärgil. Õnnekombel langes see nähtavasti päeva kõige ilusamale ajale, kus parajasti puhus mahe tuul ja taevast langes mingeid räitsakaid, mis polnud just päris lumi, aga ka mitte puhas vesi. Õieti akna taga nende räitsakate nägemine mind välja minema ajendaski, sest pilk töölauatermomeetrile kinnitas, et seal peaks olema paar plusskraadi. Kraadide ja räitsakate kaksisoim ent nõudis mõistagi kiiret lahendust - igatahes oli see meeldiv lahendus, hoolimata sellest, et võis näha ka kurvastavaid märke selle kohta, et talv hakkab taanduma ja kevad ja kõik see jubedus, mis sellele paratamatult järgneb, tasapisi saabuma, näiteks teel kauplusse muidu autodele kasutamiseks eraldatud hallika kõva kattega maastikuosadele lasunud paks veekiht...

Tänane Sirp valmistas räige pettumuse: esikaanel oli kenasti ära märgitud peatne emakeelepäev, mis tekitas juba äreva ootuse - ja siis selgus, et see oligi ainuke asi, mis emakeelele või üldse keelele oli kogu lehes pühendet! Valimised on ju küll juba läbi, aga ikka oli vaja tagantjärgi rusikatega või vähemalt sõnamulinarelvaga vehkida ja tervelt neli (või õieti isegi viis, kuigi see viies polnud päris otseselt enam valimistega seotud) lehekülge poliitjamale pühendada. Mõnevõrra tasakaalustasid seda järgnenud kolm lehekülge kirjandusele, täpsemalt Kultuurkapitali kirjandusauhindadele, aga pettumus just selle palju tõotanud esikülje pärast jäi ikkagi kripeldama.


Loetud: Sirp, 11.03.2011; Horisont 2/2011
Vaadatud: Jürgen Veberi trikituur (Kanal2), Kälimehed (TV3), NCIS: Kriminalistid (TV3), Surmavaikus (TV3), Kelgukoerad (Kanal2)

Ilmunud tõlked: K. C. Ulrichsen, D. Held, A. Brahimi. Araabia 1989. aasta? (Diplomaatia 3/2011)

No comments:

Post a Comment