16.3.11

Mageia Alpha2 väljas

Eile õhtul ilmus ettenähtud ajal uue distributsiooni Mageia teine alfaväljalase. Kevadiselt Primavera nime kandev väljalase on ametliku kuulutuse kohaselt endiselt mõeldud eelkõige arendajatele ja äärmiselt julgetele katsetajatele, ehkki siinkirjutaja võis veenduda, et see toimib päris kenasti ega tohiks üldiselt midagi eriliselt ohustada (siiski on usutavasti asjakohane hoiatus, et seda ei tasuks veel võtta oma põhisüsteemiks).

Kui kokku võtta asjad, mida Mageia arendajad ise on pidanud vajalikuks ära märkida, siis need oleksid järgmised:
1800 uut tarkvarapaketti (nagu kohane uhiuuele, alles kujunevale distributsioonile)
tarkvarast väärib äramärkimist LibreOffice 3.3, KDE 4.6.1, Firefox 4 RC1
parandatud on rida vigasid, muudetud on mõnevõrra ka väljanägemist

Proovisin ka ise kohe ära, mida see Alpha2 siis endast sisaldab ja pakub. Neljagigase DVD allatõmbamine läks kenasti ja sama kenasti kulges ka selle paigaldamine (küll virtuaalmasinas (VirtualBox), mitte nii-ütelda päriselt). Virtuaalmasina loomisest töötava töölaua ettetulemiseni kulus umbes pool tundi, sellest puhtale paigaldamisele veidi üle 15 minuti - et samal ajal töötas masinas mitmeid teisigi asju, siis ma julgen oletada, olles kuulnud teistelt, et tegemist on üsna kiire distributsiooniga, et see aeg võib muude segavate asjaolude puudumisel olla vähemalt poole lühem.
Vigu on tõesti parandatud, ka neist kõige silmatorkavam: Alpha1 puhul tuli töökeskkonda sisselogimise järel ette sünkmust taust, see tähendab üldse ilma taustapildita töölaud, nüüd on seal aga tagasihoidlik hallikas taustapilt, Mageia logo keskel. Siiski oli samas juurde tekkinud teine viga (millest ma juba ka teada andsin): kuigi paigaldamisel sai valitud eesti keel ning kõik parameetrid (ajavöönd, klaviatuur jne) määrati ka vastavalt sellele ja Mageia juhtimiskeskuski oli kenasti eestikeelne, siis ometi ei paigaldatud kohe automaatselt KDE, LibreOffice'i, Firefoxi ega muu tarkvara eesti keele pakette. Need tuli hiljem ise tarkvara paigaldaja kaudu peale panna, misjärel muutusid töölaud ja rakendused ka valdavalt eestikeelseks. Samuti on seniajani parandamata tarkvara paigaldajas olev viga, mis ei lase korralikult otsida: kirjutades midagi otsinguribale, ei anna klahvi Enter vajutamine mingit tulemust, vaid tuleb hoopis valida menüüst pakettide nimekirja taaslaadimine ja alles siis näeb leitud pakette. Loodetavasti need vead peagi parandatakse. Muidu tundus Mageia olevat - eriti võrreldes Mandrivaga, millest ta ju ongi välja kasvanud - päris kiire ja selline "puhas" (kaunis oleks võib-olla veidi vale tooniga sõna, sest kauniks annab kõike teha, aga just vaikimisi kasutatav välimus, enne kasutajapoolseid muutmisi, jättis veidi sümpaatsema ilme). Meeldiv oli ka see, et kui Alpha1 puhul mul ei õnnestunudki pärast töökeskkonda sisselogimist sealt enam välja logida, arvutile taaskäivitust teha ega mingeid muid "lahkumisoperatsioone" ette võtta, siis Alpha2 laseb seda kõike kenasti teha - tõsi, ma ei riskiks selles süüdistada tingimata Mageiat, sest siis oleks sellest nähtavasti olnud juba palju kisa ja kära, pigem oli tegemist mingi muu ebakõlaga, mis esines vaid minul - aga nagu öeldud, enam seda ei esine.


Mageia KDE töölaua vaikimisi välimus pärast paigaldamist



Uudise allikas: Mageia ajaveebi sissekanne ja Wiki artikkel
Võimalikud vead
Alpha2 veebilehekülg (peatselt ka eesti keeles)

No comments:

Post a Comment