3.7.11

Mandriva Linux 2011 RC1 väljas



Mõningase viivituse ja laiema plaanimuutuse järel nägi ööl vastu juuni viimast päeva ilmavalgust tulevase Mandriva Linux 2011 esimene väljalaskekandidaat ehk RC1. Etteruttavalt neist plaanimuutustest: algselt pidanuks Mandriva Linux 2011 ilmuma juba mai lõpul, kuid selleks ajaks saadi valmis alles kolmanda beetaväljalaskega (mille lühikest tutvustust siinkirjutaja sule läbi näeb siin) ja kui ka siis veel arvati (vähemalt ametlikult), et lõplik väljalase tuleb juuni lõpuks, siis võetud suuna tõttu, mis tähendab üsna suuri muutusi, otsustati lõplik väljalase edasi lükata augusti lõppu (enne seda ilmub orienteeruvalt juuli lõpus veel teine eelväljalase).

Neiks muutusteks on eelkõige juba eelmisel aastal alanud koostöö Venemaa ROSA Labiga, mis on valmistanud Mandrivale üsna mitmes mõttes korraliku välimuse, osaliselt ka sisulise muutuse. Järgneva paremaks mõistmiseks tasub meeles pidada, et eelmisel aastal otsustas Mandriva, nähtavasti eelkõige puhtalt töökäte nappuse tõttu, muutuda ainult KDE-keskseks distributsiooniks: GNOME, LXDE ja kõik need muud töölauad on endiselt alles ja pole ka välistatud, et kogukond valmistab lõpliku väljalaske ajaks, võib-olla ka firma osalise toega, vastavad ISO-plaadid, aga Mandriva kui ettevõte toetab ainult KDE-d ning see on ka vaikimisi töölaud.

Kahtlemata asjad, mis kõige enam silma torkavad, on uus sisselogimisaken, mis KDE tavapärasega võrreldes on veidi mängulisem, aga suhteliselt sama edukalt kasutatav. Teine suurem uuendus on rakenduste käivitaja ehk start-menüü, mis tavapärasega harjunuid võib ära ehmatada - see võtab enda alla kogu ekraani. Samas on seda üpris mugav kasutada ja kindlasti on selle üks huvitavaid omadusi ajatelje-paneel, mis võimaldab hõlpsasti tuvastada oma masinas just konkreetsesse ajahetke või -perioodi kuuluvad failid (esialgu käib see fotode ja videode kohta, aga ilmselt see laieneb).

Huvitav uuendus on ka Mandriva uus sünkroniseerimisteenus, mis hetkel on veel testimisjärgus, aga mis eelduste kohaselt peaks võimaldama oma andmeid varundada ja neid hoida ka Mandriva hallatavas "pilves". Tõsi, tuleb kohe tunnistada, et RC1 puhul on selle teenusega seotud selline ebameeldiv asjaolu, et ilma selle eemaldamiseta (mida ei saa paraku lihtsalt ikoonile klõpsates teha, vaid tuleb kasutada tarkvarahaldurit ja seal üles otsida psyncclient) ei ole võimalik isegi mitte välja logida...

ROSA Labist pärit uuendusi on veelgi, aga need on ehk vähem tähelepandavad. Võib-olla siiski tasub ära märkida ühe pikaajalise soovi, nimelt Mandriva kroonijuveeli ehk juhtimiskeskuse ning KDE Süsteemi seadistuste ühendamise teatavat täitumist: esialgu tähendab see küll ainult kasutajate ning süsteemsete teenuste haldamise moodulite lisamist KDE Süsteemi seadistuste sekka, aga need ehk ongi ühed peamised ning küllap tasapisi järgnevad ka teised moodulid.

Küll andis väljalaskeplaanide muutmine võimaluse uuendada korralikult tarkvaralist baasi, millest võib juhuslikus järjekorras ära märkida järgmised asjad:

  • Firefox 5.0
  • Thunderbird 3.1.11
  • KDE SC 4.4 koos kdepim 4.6-ga (viimane ei pruugi olla veel väga stabiilne, seda on oodata 4.7 ajaks)
  • Opera 11.50
  • X,org server 1.10.2
  • kernel 2.6.38.7



Loomulikult on uut tarkvara ning samuti seni teada olnud vigade parandusi veel rohkelt, aga jäägu need juba igaühe enda avastada.


Uudise allikas Mandriva ajaveebis (samuti eelteade)
Väljalaskemärkmed Mandriva wikis
Kena illustreeriv pildimaterjal Softpedias

No comments:

Post a Comment