29.5.10

KOffice 2.2 väljas

Täna nägi ametlikult ilmavalgust kontoritööpaketi KOffice järjekordne väljalase versiooniga 2.2. Tegemist on järjega versioonile 2.1, niisiis on suur osa muudatusi parandused ja parendused, aga leidub ka uusi asju ja omadusi, millest allpool lähemalt.

Kõigepealt tuleks ära mainida, et erinevalt varasematest 2.x seeria väljalasetest julgevad arendajad praegust hinnata juba selliseks, mida vähemalt mõned kasutajad võiksid ka nii-ütelda päristöös kasutada. Samas nad möönavad, et seniajani esineb mitmeid raskusi ja puudusi, mis ei luba öelda, et see on "produktiivseks tööks" täielikult valmis ja kõlblik.

Üks suuremaid uuendusi on andmebaasirakenduse Kexi tagasitulek. Umbkaudu kolmeaastane arendus (viimane KOffice'isse kaasatud versioon oli 1.6 ajal) on rakendusele tunduvalt kasuks tulnud, paljud ebakohad on lihvitud ning uue asjana on võimalik selle abil ka aruandeid koostada, mis väidetavalt andmebaaside kasutajatele oluline olevat.

Lisaks sellele tasub üldistest, kogu KOffice'it puudutavatest asjadest ära mainida seda, et erinevatel "kujunditel" (s.t mis tahes rakenduse dokumenti lisatavatel nii-ütelda võõrelementidel) saab nüüd kõigis rakendustes kasutada mitmesuguseid efekte, näiteks teravust maha või juurde keerata ja nii edasi (kõige selgemalt ilmnevad efektid mõistagi pildikujundi puhul, aga need rakenduvad ka teistes kujundites). Samuti on tänu koostööle Nokiaga tunduvalt parandatud ühilduvust Microsoft Office'i vormingutega, sealhulgas ka nende uute, XML-põhistega. Seda küll ainult importimiseks, mitte aga eksportimiseks (kuivõrd koostöö Nokiaga puudutab eelkõige dokumentide näitamise võimalust, mitte aga töötlemist ega muud sellist). Lisaks on mõnevõrra parandatud kokkusobimist OpenDocumenti standardiga, mis on küll KOffice'i vaikimisi vorming, kuid mille täielik omaksvõtmine on standardi mahukuse tõttu üks keeruline asi... Veel üks uus asi on RDF-raamistiku toetus, mis lahtiseletatult tähendab põhimõtteliselt seda, et KOffice'i rakendused (eriti puudutab see KWordi) teavad tekstis esineva isiku või mõne muu asja kohta rohkem andmeid, kui neid tekstis esineb, kasutades ära sama isikuga seotud andmeid aadressiraamatus või planeerijas (täpsemalt on sellest räägitud näiteks siin). Täiesti uus asi on ka eelmainitud aruannete koostamise võimalus, mida hetkel kasutavad andmebaasirakendus Kexi ja planeerija KPlato.

Tekstitöötlusrakenduses KWord paistavadki need ühilduvusega seotud parandused ehk kõige paremini välja: üldiselt peaksid nüüd olema mujal valmistatud ja KWordis avatud dokumendid väljanägemiselt võimalikult originaalilähedased ning säilitama selle läheduse ka salvestamisel. Lõpuks ometi toimib õigekirja kontroll (õieti on see mitte ainult KWordi, vaid kõigi KOffice'i komponentide jaoks nüüd korras ja toimiv) ning tunduvalt on paranenud muudatuste jälgimise ning nende omaksvõtmise või tagasilükkamise võimalused. Üks uus võimalus on lehekülje taustavärvi määramine - mul endal ei tekita see erilisi tundeid, aga ma olen aru saanud, et üsna paljudele on selline võimalus teretulnud ja oluline.

Tabelarvutuse rakendus KSpread on samuti võimsalt parandusi ja uuendusi saanud, ehkki need suures osas on rohkem nähtamatud või õigemini, kui varem esines sageli nähtavaid probleeme, siis nüüd peaks neid olema märksa vähem. Ühilduvus Microsoft Exceliga peaks olema tunduvalt parem, lisatud on mitmeid uusi funktsioone, lahtrites saab kasutada vormindatud teksti - need on ehk olulisemad ära mainida.

Esitlusrakendus KPresenter on samuti saanud palju selliseid "nähtamatuid" parandusi. Nähtavatest on ilmselt olulisim animeerimise tuntav edendamine või õieti selle praktiline teostamine (see oli ka varem teataval määral võimalik, aga nüüd peaks see olema juba igati käepäraselt kasutatav - vähemalt nii väidetakse, ma ei ole seda ise proovinud). Ja mõistagi on ka siin suuri edusamme ühilduvuses Microsoft Powerpointi vormingutega.

Vektorgraafika rakenduse Karboni uuendused puudutavad peamiselt paremat SVG-vormingu käsitlemist.

Joonistamisrakendus Krita on formaalselt kõige rohkem uuenenud, vähemalt kui otsustada koodi tehtud muudatuste üle, mida olla üle 1600. Ka tegelikkuses on uusi asju üsna mitu: mitmed uued pintslimootorid, uus pintslite valmisseadistuste süsteem, uued filtrid, mis toetavad muu hulgas XCF, JPEG2000 ja OpenEXR vorminguid ja nii edasi. Üks huvitav uuendus on oma tegevuse salvestamine, mis võimaldab jäädvustada kõik toimingud ning neid hiljem vajaduse korral korrata, olgu siis ülevaatamiseks, teistele aimu andmiseks, mis on tehtud, või milleks iganes. Krital on ka oma kodulehekülg, kus nad on avaldanud eraldi väljalasketeate, mida joonistamishuvilistel on väga soovitatav lugeda.

Planeerimisrakenduse KPlato suurimateks uuendusteks on uus projektide ajastamise võimalus ning juba mainitud aruannete koostamine.

KOffice'i arvukate pluginate seast on vahest kõige rohkem parandusi saanud diagrammiplugin (KChart), mõnevõrra ka valemiplugin (KFormula). Lisandunud on kaks uut pluginat, üks vektorpiltide jaoks (hetkel toetab WMF ja EMF vorminguid), teine videode jaoks.

Tõenäoliselt tuleb KOffice 2.2 samuti nii Linuxile, Windowsile, Macile kui ka teistele platvormidele, ehkki esialgu ei ole allpool viidataval leheküljel selle kohta veel mingit teavet (väljalasketeate kohaselt ilmub see niipea, kui binaarpaketid valmivad).


Uudise põhiallikas: KOffice 2.1 väljalasketeade
Allalaadimisjuhised
Kodulehekülg

No comments:

Post a Comment