10.9.09

Kolmabased mõtted

Tänast päeva ei saa vist tööpäevaks lugeda, kuigi paar tundi ma isegi raamatu tõlkimisega tegelesin. Aga valdav osa kulus igasugustele muudele asjadele.

Kõigepealt seisis ees käik postkontorisse, sest tasapisi oli taas kogunenud kolm kviitungit, mis ootasid väljalunastamist ehk siis käiku põrgupalavuses kandekeskusse. Kuidagi see siiski õnnestus ja armsad raamatupakid kaenlas sai samasuguses põrgupalavuses tagasi marsitud. Pakkide sisu oli siis järgmine:

- T. Rid, M. Hecker. War 2.0. Irregular Warfare in the Information Age
- B. A. Laska. Ein heimlicher hit. 150 Jahre Stirners "Einziger". Eine kurze Editionsgeschichte
EPL-i "Eesti loo" sarja viimane pakk:
- E. Tode. Piiririik
- K. Kender. Iseseisvuspäev
- M. Mutt. Rahvusvaheline mees
- A. Kivirähk. Vargamäe vanad ja noored
- Koost. K. Pruul. Isamaa suvi

Tagasiteel astusin ka Magistralist läbi, kus muidu Rimis sai kenasti vajalikud ostud ära tehtud, aga nagu ikka, mingi tõrvatilk peab ju ometi olema - niipea kui tuli mõte, et astuks nüüd ka R-kioskist läbi ja uuriks seisu uuemate ajakirjade rindel, ilmus mu ette kena müüjatädi, kes lukustas ruumikese ukse ja suundus enda vatsa täiendama või midagi muud sellist tegema, mis välistas igatahes huviliste sisseastumise...

Varahommikused toimetused tehtud, saigi paar tundi tõlkimisele pühendada, aga siis seisis ees kella 18.20-ks kokku lepitud kohtumine ukraina trahteris Bogdan. Ma mõne aja eest uurisin veidi Tallinna söögikohtasid, siis jäi see silma ja kui üks tuttav tegi ettepaneku kokku saada ja mõned õlled võtta, pakkusin selle meile mõlemale suhteliselt lähedal asuva kohakese välja, soovides ühtlasi ära proovida, kuidas seal on. Lühidalt öeldes, hea oli. Teenindus oli üle prahi, meid teenindanud neiu, kelle nimi, kui ma ei eksi, oli Pille, oli väga kena ja viisakas ja kiire ja kõik muud head sõnad, mida vähegi leida. Toit oli ka hea (minu valik oli: "Diplomaat" sealiha seentega juustukatte all) ja polnud mu meelest sugugi väga kallis.

Aga kohale jõudes selgus siiski, et kutsuja ei olnud ainuke - ta tuli just ühelt Linuxi ürituselt ja oli nii mõnegi inimese kaasa võtnud. Tagatipuks selgus, et tal oli veel ka sünnipäev :-) Nii me siis kõnelesimegi peamiselt Linuxi teemadel, mõistagi kaldudes igale poole mujale ka, mida soodustas mõistagi kõrvale tarbitud tubli õllekogus. Majaõlu nimetusega Bogdan (oh üllatust! :-) ) oli täiesti talutav jook ja aitas kenasti juttu üleval hoida, nii et me lahkusime sealt omajagu aega pärast seda, kui trahter ametlikult kinni pandi. Ma ei ole kindel, kas see on viimase aja trend, aga juba neid söögikohti uurides torkas silma, et paljud, kohe väga paljud kohad sulgevad ukse 22-23 paiku. Mulle miskipärast tundub, et vanasti oli neid kohti, mis olid lahti ikka tublisti üle südaöö, mõnevõrra rohkem, aga võib-olla on see ka ainult tunne. Igatahes kokku võttes võib öelda, et selle trahteri valik ja seal trehvanud seltskond läksid igati täie ette ja andsid ühtekokku kena õhtupooliku.

Koju tagasi jõudes võtsin õppust vanarahvast, kes teadis selgelt, et "viin võtab tõlkija meele" ja "joobnud tõlkija aru nagu vana kasukanäru". Sestap piirdusin Eesti - Hispaania jalgpallikohtumise teise poolaja vaatamisega, mis paraku küll polnud just tujutõstev. Kaotus oli ju loogiline ja kuigi ma esimest poolaega ei näinud, võis isegi teise poolaja alguse järgi loota, et vahest jääb isegi 0:1 püsima. Aga läks nagu läks ja 0:3 oli reaalsus...

Teine uudis, mis ees ootas, oli seotud päeval loetud Nezavisimaja Gazeta kena ülevaatega Venemaa kavade kohta anda presidendile õigus põhimõtteliselt pea omatahtsi rakendada sõjaväge ka välismaal. Selge see, et asi tõukus eelmise aasta sõjast Gruusia vastu, aga ettepandud kujul annab see lausa võimaluse sõdida kus tahes ja millal tahes, niivõrd laialt ja umbmääraselt on see sõnastatud. Koju tagasi jõudes ootaski ees uudis, et Riigiduuma on muudatuse esimesel lugemisel heaks kiitnud. Vaevalt oleks ka midagi muud võinud loota, selleks on Venemaa esinduskogu (parlament oleks ka hea sõna, aga mulle tundub, et selle kasutamine tekitaks seoseid, mis praeguse Riigiduuma korral kuidagi ei klapi...) liiga riigitruu... Muidugi, on äärmiselt väheusutav, et seda rakendataks näiteks Eesti vastu - kuulume me ju ikkagi NATOsse ja NATO liikmesriigi ründamine ajaks kindlasti Venemaa suhted Läänega tervikuna sellisesse ummikusse, mida seal vaevalt praegu või ka nähtavas tulevikus soovitakse. Aga näiteks Ukrainal on küll põhjust väga umbusklik olla (eriti seoses Krimmiga), rääkimata juba väiksematest Venemaa naabritest.

Loetud: Horisont 5/2009
Vaadatud: Jalgpalli MM valikmäng Hispaania - Eesti II poolaeg (ETV)

No comments:

Post a Comment