16.9.09

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev jälle, küll mõnevõrra lühem poes- ja linnaskäigu tõttu. Nagu juba peaaegu tavaks, satuvad mu väljasliikumised ikka alati päevale või vähemalt päevaosale, kus valitseb metsik kuumus ja päike ja muud koledused. Nii tänagi, ehkki sügist on juba kergelt tunda, nii tappev enam väljas ei ole. Samas olid mõlemad käigud produktiivsed, nii et tuleb rahul olla: külmik ja muud kohad said toidukraami taas täis ning linnas õnnestus ka leida peatsele "suurüritusele" loodetavasti kenasti sobivaks osutuv koht.

Patseerimine linnasüdame tänavatel on õigupoolest üsna omaette ettevõtmine: ikka veel on enamikus kohtades maru kitsas nende "suvekohvikute" tõttu, mis jätavad liikumiseks kas kitsa kõnnitee või sama kitsa riba keset n-ö sõiduteed. Samas on ka tänavaid, kus selliseid asju pole - sattusin ka neile ja kuigi olin ju ikka päris linnasüdames, siis ometi oli tunne, et ikka päris paljud hooned on veidi või rohkem käest ära. Päris varemeid just pole, aga sellised räämas või kulunud. Huvitav, kui need praegu vaadet varjavad suvekohvikud ära võtta, millised näeks siis need päris-päris südame hooned välja? Samas muidugi see suur ja uhke ja tühjust täis plats, mis Vabadusristi kõrvale tekitati, on ikka veel kena ja lagastamata ja silmale ilus ja hingele hea...

Lisaks võttis põhitööst veidi ajalist matti ka ühe artikli tõlge Postimehele, aga nagu ikka, on need ju üpris lühikesed ja rohkem sellised lõõgastavad vahepalad keldi mütoloogia tekstimassiivile :-)

Paar huvitavat raamatuarvustust jäi täna silma. Nezavisimaja Gazetas oli suhteliselt lühike ülevaade Ramzan Kadõrovist kirjutatud raamatust lööva pealkirjaga "Рамзан Кадыров: российский политик кавказской национальности". Palju pikem ja huvitavam oli Ahmed Rashidi, nojah, nimetame seda raamatuarvustuseks, New York Review of Books'is, mis käsitles Afganistani viimase aja arenguid. NYRoBi sellised lood on tihtipeale hea näide, kuidas on võimalik ühe või mõne raamatu pealt kirjutada enda mõtete avaldus niimoodi, et "arvustatavad" raamatud ka selles põgusat mainimist leiavad :-) Õieti on selliseid asju vahest valegi raamatuarvustuseks nimetada, pigem on need mingitest raamatutest tõukuvad esseed või midagi sinnapoole.

Loetud: Tuna 1/2008
Vaadatud: Teadmata kadunud (Kanal2), Lahingulaev Galaktika (TV6), Herilasepesa (Kanal2)

No comments:

Post a Comment