2.9.09

Teisibased mõtted

Tavaline tööpäev.

Hommikul küll tegelesin pisut, aga tõesti õige pisut tarkvaraga edasi - nimelt tegin täiesti tõlkimata või suuremate tõlkimata stringide arvuga failidele nn toortõlget. See on suhteliselt hea meetod, eriti kui leidub korduvaid elemente, aga ma pean selleks kasutama vana KBabelit, sest Lokalizes ei ole ma veel päris hästi aru saanud, kuidas sama tulemust saavutada (võimalik peaks see olema, olen ma aru saanud). Muidugi, põhimõtteliselt ei ole Lokalizes väga korraliku tõlkemälu tõttu seda enam eriti vajagi, aga KBabeli toortõlke kasutamise eeliseks on ka see, et seal saab kohe ka failid SVN-hoidlasse sisse kanda - see on mu teada asi, milleks Lokalize veel suuteline ei ole, ja käsitsi on mõnikord üsna tülikas seda teha, eriti kui tõlkefailide nimed on pikemad, alakriipsudega ja nii edasi.

Seejärel otsustasin ka tarkvara uuendada, seda enam et äsja oli tarkvarahoidlasse sisse kantud uus KDE 4.3.1. See läks kõik valutult nagu ikka ja ega õieti midagi palju uut ei olnudki, sest mul on ju nagunii arendusversioon, mistõttu varasem KDE versioon oli viimane RC, mis ametlikust väljalaskest nagunii pea üldse ei erine. Igatahes üht vastikut viga, mis on juba neli ja pool aastat (!!) üleval, ei lahendanud ka see uuendus - millest kurtmise peale KDE tõlkijate postiloendis tuli tõlkekoordinaatorilt vastus, et temal nii ei ole ja korrata ta seda ka ei suuda... Nojah, eks ta ole. Küll pandi sedakorda uuesti KDE-sse tagasi sisse logides tööle failide indekseerija, mis müttas räigelt mälu võttes (mis üllataval kombel ei avaldanud arvuti kasutamisele õieti mingit mõju!) tubli tükk aega, aga tegi oma töö ära. Peab millalgi üle kontrollima, kui eduliselt see indekseerimine nüüd töötab - kui ma seda nii aasta eest tegin, siis see Beagle samalaadse teenusega veel kuigi hästi võistelda ei suutnud.

Päeval oli huvitav jälgida 1. septembri kui II maailmasõja aastapäevaga seotud sündmusi, eriti muidugi seoses samuse Venemaa ajaloo-ofensiiviga. Ega see ka täna suurt vaibunud, aga seda huvitavam oli täheldada, et Putini kõne ametlikul tseremoonial oli äärmiselt väljapeetud, ei mingit vihjet sellele ennastõigustavale propagandale, mis ilmnes tema päev varasemas ajaleheartiklis. Küll aga purskasid tunded välja Putini ja Poola peaministri Tuski pressikonverentsil, kus algul suudeti end vaos hoida, aga siis hakkasid vastastikused süüdistused lendama nii et vähe polnud - hea ülevaate on sellest teinud Kommersant pea tõlkimatu pealkirjaga loos "Вторую мировую разделили на отечественные" (umbes "Teine maailmasõda jagati isamaasõdadeks"). Aga noh, eks ta ole, ajalugu ei ole veel ajalooks saanud...

Õhtul käisin üle tüki aja keldris ja vahetasin lõpuks boksil luku ära. Eelmise oli keegi "huviline" pooleks hammustanud ja ühtlasi täiendanud mu muidu üsna tühja boksi mingite oma asjadega, mille ma nüüd viisaka inimesena välja tõstsin. Eks siis mõne kuu või aasta pärast, kui taas peaks keldrisse sattuma, näeb, kuidas on reageeritud :-)

Loetud: T. Erelt "Eesti ortograafia"
Vaadatud: Flash Gordon (TV6), Teadmata kadunud (Kanal2), Lahingulaev Galaktika (TV6)

No comments:

Post a Comment