27.5.10

Kolmabased mõtted

Üldiselt tavaline tööpäev, mida küll rebestasid mõned muud asjad: esiteks paar tõlget Postimehele ning teiseks Mandriva tõlked (kuigi ajaliselt oleks vist õigem teistpidi öelda). Neid viimaseid polnud just palju, aga et väljalaskeaeg on kohe ukse ees, on tavapäraselt viimsel hetkel avastatavaid möödapääsmatuid asju, mis väljenduvad muu hulgas ka üksikutes uutes stringides. Lisaks võtsin igaks juhuks ka ette korraks KDE ning tegin korda seal praegu playgroundis asuvad Nepomuki jubinate tõlked - ma ei ole päris täpselt aru saanud, milline osa neist tõlgetest tuleb nüüd Mandriva poolt (viimasel aastal on ju Mandriva olnud tolle Nepomuki sisuline sponsor või vähemalt on suur osa arendustegevusest käinud Mandriva egiidi all) ja milline KDE asjadest, aga parem kahetseda kui karta ning ka KDE-s oleks need nagunii vaja kunagi korda teha.

Täna avastasin meediamaastikult harukordse artikli, õigemini selle kommentaarid. Kui tavaliselt on internetikommentaarid rohkem tatipritside ja vaimust vaevatute pärusmaa, siis täna oli Tartu Postimehe artikli juures, mille pealkirjas ja avalõigus oli suurejooneliselt kõneldud Tartu Ülikooli raamatupoodi ja kirjastust ähvardavast sulgemisest, arvukalt kommentaare (praegu, kirjutamise ajal, 84, mis on ühe suhteliselt väikese ja mittepoliitilise artikli kohta päris suur kogus), mis olid oluliselt sisukamad kui artikkel ise. Nähtavasti ei suutnud ei tatipritsid ega vaimust vaevatud kuidagi oma "sulge" selle artikliga kohandada (kuigi mõningaid näiteid siiski leidus). Igatahes tundus see teema paljudele hinge minevat, sest kui ma seda Facebookis kajastasin, sai ka see üsna mitu vastukaja. Ülikooli kirjastus, tundub, vaevalt küll kaob - ma lihtsalt ei usu, et TÜ võiks tõsiselt võtta sellise ühele korralikule ülikoolile hädavajaliku institutsiooni ärakaotamist isegi kaalumisele. Pealegi on vähemalt mõnel kinnitusel kirjastus üldiselt plussis. Tõsi, akadeemiline kirjastus, millele oleks õlad alla pannud ka teised üli- ja kõrgkoolid, oleks veel etem asi, aga selle teostumine võtaks ilmselt aastaid või isegi aastakümneid aega, sest neid hauge, luiki ja vähjasid on ikka õige palju (võib ju ka meenutada Tallinna ülikooli teket, mis samuti võttis aataid).

Raamatupoega on ilmselt teised lood, kuigi kangesti muidugi sooviks, et see siiski mingil moel alles jääks. Ma ei ole küll ise enam ammu Tartus käinud, aga kui ma seal veel igapäevaselt liikusin, siis oli see raudselt üks neid kohti, mida ma regulaarselt külastasin ja kust ma ka tihtipeale mõne ostuga lahkusin, sest nii siis kui ka hilisemal ajal, mil ma olen sinna sattunud, on selle raamatupoe valik tunduvalt erinenud teistest nii-ütelda ketipoodidest. Nagu ühe ülikooli raamatupood peabki erinema. Üks üsna kena mõte, mis kommentaaridest läbi käis, oli raamatupoe ja raamatukogu liitmine, ehkki füüsiliselt on ehk praegusse suurde raamatukokku terve raamatupoe majutamine veidi problemaatiline, pigem ehk mõnda neist uutest hoonetest, kui senise muidu väga soodsa asukoha rent peaks tõesti üle jõu käima. Tegelikult oli ka osutatud artiklis juttu mõningatest tühjaks või tühjemaks jäävatest ülikooli hoonetest, nii et kui raamatupood siiski peaks säilima, võiks ta ju ka neisse kolida - ehkki kindlasti pole ruumide üür peamine põhjus, miks raamatupood aina kahjumit toodab.

Õieti ei olnud see ainuke meediaüllatus. Avastasin, et Postimees või õigemini E24 oli pidanud heaks ka internetis kättesaadavaks teha intervjuu Euroopa Keskpanga juhiga. See ilmus teadaolevalt juba laupäeval ning internetis oli kättesaadav vaid neile, kes raha maksavad. Aga ju siis majandusinimesed leidsid mingil põhjusel, et ka teised peaksid seda lugema... Igatahes on see vähemalt mulle silmajäänutest esimene kord, kus mõni tasulises Postimehes ilmunud lugu niimoodi mitu päeva hiljem avalikuks tehakse (loodetavasti ei korjata seda nüüd siinkirjutatu peale ära :-) ).

Õhtupoolikul tõi kuller kenasti koju kätte Eesti Päevalehe raamatusarja "Eesti mälu" teise paki, mille sisu olgu ka siinkohal ära märgitud:

Õhtul vaatasin telekast Eesti-Horvaatia palliveeretajate kohtumist. Mäng lõppes 0:0 viigiga ja täiesti õigustatult: horvaadid on ju muidu küll päris tugevad,aga siin mängis neil ikka üsna teine koosseis ja nemadki mitte kuigi säravalt. Ega Eestigi vahest kõige paremini ennast näidanud, aga üldiselt oli nende mäng päris hea, nii et niimoodi olidki maailma edetabelis nii kümnes ja sajas kenasti sõbralikult võrdsed - noh. ütleme, et mõlemad 55. koha vääriliselt :-)


Loetud: M. Laar, 101 Eesti ajaloo sündmust
Vaadatud: Aardekütt (TV11), Stargate Universe (RTL2), Jalgpalli sõpruskohtumine Eesti-Horvaatia (ETV2), Torchwood (Yle2), Jäljetult kadunud (TV3)

No comments:

Post a Comment