28.5.10

Neljabased mõtted

Tavaline tööpäev, millest pisikese osa võtsid viimased Mandriva ilmumiseelsed tegemised. Ka veel täna ilmus paar uut stringi uuendusteapletti, sellised reklaamihõngulised, mis õhutavad vaest kasutajat ikka Powerpacki ehk siis nii-ütelda kõige võimsamat (ja tasulist) versiooni hankima :-) , mis on muidugi teisalt mõistetav, sest ega ka Mandriva ainult õhust ja armastusest ära ei ela, kuigi ta on Prantsusmaalt pärit... :-) Lisaks sellele tegin ära ühe asja, mis poole aasta eest kõige lihtlabasemalt unus - nimelt tõlkisin ära väikese programmi nimetusega Mandriva Seed, mile funktsiooniks lahtiseletatult on kasutajal olemasoleva ISO (esijoones mõistagi siis Mandriva väljalaske) paigutamine USB- elik mälupulgale. Nii-ütelda kaasaskantava süsteemi loomine niisiis.

Mandriva seosed tänase päevaga sellega veel ei lõppenud. Täna tuli ka teade mõne aja eest korraldatud lisataustapiltide võistluse tulemuste kohta. Tundub, et sel aastal ükski osalenud eestlane võitjate sekka ei pääsenud, aga võitnud pildid on niigi kenad ja ilusad ning kõik Mandriva kasutajad võivad neid nautida.

Lisaks sellele jäi silma üks lugu Ubuntu juhtimiskeskuse kohta. Ma ei ole Ubuntuga peaaegu üldse tuttav, aga jäi mulje, et seni nähtavasti siis seal midagi sarnast ei olnud. Välimusest on näha ja looski ära mainitud, et eeskujuks on võetud Mandriva juhtimiskeskus. See viimane on olnud Mandriva üks tugevamaid külgi, mida enamasti alati ära märgitakse. Ma ise olen kokku puutunud Windowsi analoogiga, mis mu meelest on üpris raskesti käsitatav (seda nii varasemates kui ka praegustes, uuemates versioonides), ja põgusalt ka SUSE omaga, mis jättis üsna sarnase mulje, aga oli veidi harjumatu (ilmselt lihtsalt ülesehituse mõningase erinevuse tõttu - aga nagu ma ütlesin, puutusin ma sellega vaid põgusalt kokku ja juba mitme aasta eest ega oska seepärast midagi rohkemat öelda).

Ahjaa, vahva oli täna näha lausa Eesti teleekraanil Ubuntu reklaami! Asi, mida poleks osanud küll oodata... Nojah, tegelikult see väga "eesti asi" ei olnud, tegemist oli ETV2-s näidatavate jalgpalli MM eelsete meeskondi tutvustavaid saateid sissejuhatava klipiga, milles muude üllaste ideede kõrval vilksatas siis Ubuntu nimetus. Mis ei ole muidugi imestada, sest MM toimub ju LAV-is ja Ubuntu on teatavasti sealtsamast pärit. Klipp ise on ilmselt rahvusvaheline, lihtsalt sõnad olid eesti keelde pandud. Aga tore ikka.

Ronald Asmus oli kirjutanud ühe mõtlemapaneva artikli niinimetatud finlandiseerumise tagasitulekust. Selle all pidas ta silmas Venemaa katseid laiendada "lähivälismaal" oma mõju nii tugevalt, et sisuliselt oleks tegemist nende riikide "piiratud suveräänsusega", ning Lääne vaikivat nõusolekut sellega. On muidugi küsitav, kas kunagise soometumise mõiste on selles kontekstis ikka hea, ja veel enam, kas mõlemad vajalikud komponendid - Venemaa suutlikkus oma mõju kehtestada ning Lääne valmisolek seda tunnustada - on ikka paigas või saavad lähitulevikus olema, aga vähemalt sellesuunalise mõtlema ärgitava tõukena oli see artikkel küll omal kohal.


Loetud: M. Laar, 101 Eesti ajaloo sündmust
Vaadatud: Aardekütt (TV11), Kättemaksukontor (TV3)

No comments:

Post a Comment